Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5436751ca715ec7455c68414ad6b9657, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Veronmaksajat peräänkuuluttaa hallitukselta palkkaveron alennusta – Pellervon tutkimusjohtaja tyrmää: ”Ei auta heikommassa asemassa olevia kotitalouksia” – Uutisalue

Veronmaksajat peräänkuuluttaa hallitukselta palkkaveron alennusta – Pellervon tutkimusjohtaja tyrmää: ”Ei auta heikommassa asemassa olevia kotitalouksia”

Ostovoiman nostamiseksi hallituksen tulisi tehdä päätös palkkaveron kevennyksestä, sanoo Ylen aamussa vieraillut Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

– Ostovoimaan vaikuttaa nettopalkka, ja siihen taas vaikuttaa se, kiristyvätkö vai kevenevätkö verot, hän perustelee.

Veronalennukset on nostanut esiin myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), jokaväläytti eilen julkaistussa STT:n haastattelussa palkkaveron alennusta helpottamaan hintojen nousua. Sille on ministerin mukaan alkanut ilmaantua yhä useampia perusteluita.

PTT:n tutkimusjohtaja eri mieltä

Eri linjoilla Veronmaksajien Lehtisen kanssa on kuitenkin Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tutkimusjohtaja, dosentti Olli-Pekka Ruuskanen.

– Tässä vaiheessa ei pitäisi tehdä minkäänlaisia tarkastuksia kulutusveroihin eikä tuloveroihin, Ruuskanen sanoo.

– Olen itse Veronmaksajien jäsen, mutta näyttää siltä, että on kriisi mikä tahansa niin aina on [Veronmaksajat ry:n] ehdotuksena tuloverojen lasku.

Ruuskasen mukaan on tutkimusnäyttöä siitä, että kulutusverojen lasku ei päädy kuluttajalle asti.

– Kattava tuloverojen lasku ei kuitenkaan auta heikommassa asemassa olevia kotitalouksia, jotka on hyvin pitkälti erilaisten etuuksien varassa, hän lisää.

Lehtinen on samoilla linjoilla siitä, että kulutusveroja, kuten vaikkapa ruoan arvolisänveroa, ei pitäisi alentaa. Tuloverotuksen laskua hän kuitenkin puoltaa perustelemalla, että se olisi suoraan rahaa suomalaisten lompakkoihin.

Lehtinen: Uhkana hintojen ja palkkojen nousuralli

Veronmaksajien Teemu Lehtinen on huolissaan siitä, jos ostovoimaa yritetään tukea yksinomaan suurilla palkankorotuksilla. Parempi ratkaisu olisi hänen mielestään maltillisten palkankorotusten ja niitä tukevien veronkevennysten yhdistelmä.

Mittavat palkankorotukset voisivat Lehtisen mukaan johtaa siihen, että sekä palkkojen että hintojen nousu kiihtyy, sillä suuret palkankorotukset heijastuisivat myös hintoihin.

– Yrityksille palkat ovat kustannuksia. Eivät yritykset jätä hintoja nostamatta silloin, kun heidän kulunsa nousevat.

Lue myös:

Saarikko vihjaa palkkaveron alennusta helpottamaan hintojen nousua

Hinta- ja palkkamalttia – ekonomistit tarjoavat erilaisia lääkkeitä kuluttajien ostovoimaa kohentamaan

Ylen ekonomistikysely: ”Ei pelota, mutta isoja riskejä on” – Suomen talous liukuu taantumaan ja ostovoima heikkenee vielä kuukausia

Source Link yle.fi