Banner Before Header

Ravintoloitsija Jenny paljastaa: tällainen tuliainen tarttui kuningatar Silvian matkaan Ahvenan­maalta

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio osallistuvat tänään Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhliin.

Päivän ohjelmaan kuuluvat muun muassa vierailut Bomarsundin linnoituksen raunioilla ja Kastelholman linnassa sekä tilaisuus Ahvenanmaan itsehallinnosta ja asemasta demilitarisoituna alueena.

Presidenttiparin lisäksi 100-vuotisjuhliin osallistuvat presidenttiparin lisäksi Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia, pohjoismaiden parlamenttien puhemiehet sekä Suomen hallituksen edustajia.

Ahvenanmaa on autonominen, demilitarisoitu ja viralliselta kieleltään ruotsinkielinen maakunta. Itsehallinnon takia ahvenanmaalaisilla on oikeus säätää lakeja sisäisistä asioistaan ja käyttää budjettivaltaa.

Ahvenanmaan lainsäädäntöelintä kutsutaan maakuntapäiviksi. Ahvenanmaalaiset valitsevat neljän vuoden välein 30 edustajaa maakuntapäiville.

Ahvenanmaalla on lisäksi oma maakuntahallitus, jonka nimittää maakuntapäivät. Suomen eduskunnassa Ahvenanmaalla on yksi edustajanpaikka.

Source Link is.fi