Banner Before Header

Vihreät kipuilee hallituksen metsälinjan kanssa – kansanedustaja Satu Hassi: Ilmastoasioita ei edistetä johdonmukaisesti

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi on turhautunut siitä, että hallitusohjelman hyviä ilmastolinjauksia ei edistetä johdonmukaisesti.

– EU:n metsäasetuksessa on kyse siitä, että koko ilmastosavottaa ei voida hoitaa veronmaksajien rahoilla. Tarvitaan myös yksityisiä sijoituksia ja kriteerit, minkälaiset investoinnit tukevat ilmastonmuutoksen hillintää, Hassi sanoo.

Kunnianhimoiset ilmastotavoitteet edellyttävät Hassin mielestä sitä, että eri toimialoille kuten metsäalalle luodaan omat kriteerit ekomerkin saamiseksi.

– Nyt on kysymys ilmastoekomerkin kriteereistä, ja hallitus asettui vastustamaan sitä.

Metsälinjaus jakoi hallituskumppanit

Eripurainen metsälinjaus liittyy EU:n kestävän rahoituksen asetukseen eli taksonomiaan. Unioni pyrkii ohjaamaan jatkossa sijoituksia niin, että ne tukisivat ilmaston ja ympäristön kannalta kestäviä hankkeita.

Suomi aikoo äänestää metsiin ja ilmastoon liittyvää asetusta vastaan. Hallituksen enemmistö päätyi vastustamaan asetusta, mutta vihreät ja vasemmistoliitto jättivät eriävän mielipiteen päätöksestä.

”Metsäpäätökset omissa käsissä”

Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) muistuttaa, että Suomi on sitoutunut kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan. Hän pitää tärkeänä, että jokainen maa saa pitää metsäpäätökset omissa käsissään.

– Siten voimme kasvattaa metsiämme ja hoitaa hyvin jatkossakin, Kalmari sanoo.

Hassin vetämä eduskunnan suuri valiokunta voi halutessaan ottaa Suomen kielteisen kannan vielä käsittelyyn, jolloin siitä myös äänestetään.

Jos äänestykseen mennään, Suomen kanta säilyy todennäköisesti kielteisenä, sillä suuret oppositiopuolueet ovat jo ilmoittaneet vastustavansa säädöstä.

A-Talkissa Suomen ja EU:n metsälinjauksista keskustelivat myös MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola ja WWF Suomen ilmastoasiantuntija Bernt Nordman.

Juttua päivitetään.

Katso koko A-Talkin lähetys Yle Areenasta.

Lue lisää:

Source Link yle.fi