Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6b38b0bf1f16ddb4177fa6e98c53e59e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vihreät laillistaisi kannabiksen käytön, sääntelisi ”nykyisin sallittuja päihteitä” | Verkkouutiset – Uutisalue

Vihreät laillistaisi kannabiksen käytön, sääntelisi ”nykyisin sallittuja päihteitä” | Verkkouutiset

Vihreät hyväksyivät puoluevaltuuston kokouksessa 18. helmikuuta uuden oikeuspoliittisen ohjelman, jonka mukaan ”vihreä oikeuspolitiikka tavoittelee ihmisten oikeuksien ja vapauksien maksimointia sekä eläinten ja luonnon oikeuksien puolustamista”.

Valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö vaatii tiedotteessa hallitusta sitoutumaan vahvemmin oikeusvaltioperiaatteeseen, uudistamaan kriminaalipolitiikkaa sekä aktivoitumaan harmaan talouden torjunnassa.

Hänen mukaansa kokoomusjohtoisen hallituksen sisältä on tullut kannanottoja, joilla rapautetaan oikeusvaltiota ja astutaan ensimmäisiä askeleita hyvin vaarallisella tiellä.

– Olemme tilanteessa, jossa todella testataan oikeusvaltiomme kriisinkestävyyttä ja ensimmäiset merkit eivät ole hyviä. Juuri vaikeina aikoina mitataan kunkin kansakunnan kyky sitoutua arvoihinsa ja periaatteisiinsa, Hyrkkö muistuttaa tiedotteessa.

Ohjelman mukaan vihreä kriminaalipolitiikka ei yleisesti ottaen perustu rangaistusten koventamisen linjaan. Vihreiden mukaan itse vankila ei paranna ketään. Vihreät kannattaa kuitenkin nykyistä kovempia rangaistuksia rikoksissa, jotka kohdistuvat heikoimmassa asemassa oleviin ihmisiin, jotka tuhoavat elinympäristöä taikka jotka ovat rasistisesti tai terroristisesti motivoituneita. Jengirikollisuuden kasvun estämiseksi on syytä kiristää ampuma-aserikosten ja käsiaseiden hallussapidon rangaistuksia.

– Mitä enemmän yhteiskunnassa esiintyy rikollisuutta, sen rankemmin hyvinvointivaltio on epäonnistunut omissa tehtävissään. Myös rikosseuraamusjärjestelmässä tulee käyttää tehokkaimpia keinoja nimenomaan ennaltaehkäistä rikollisuutta ja katkaista rikoskierteitä. Esimerkiksi nuorten kannalta vankeusrangaistukset voivat olla erityisen haitallisia. Siksi emme kannata rikosoikeudellisen ikärajan laskemista. Nuorisorangaistuksen tulisi olla ensisijainen seuraamus nuorille rikoksentekijöille, Hyrkkö sanoo.

Vihreät esittää ohjelmassaan myös kannabiksen käytön laillistamista.

– Estetään kannabiksen sääntelyllä järjestäytynyttä rikollisuutta ja harmaata taloutta sekä laittomien päihteiden käyttäjien ongelmien syventymistä. Laillistetaan kannabiksen käyttö, hallussapito, valmistus ja myynti. Toimeenpannaan kattava nykyisiin sallittuihin päihteisiin rinnastuva sääntely, mukaan lukien myynnin ja valmistuksen sääntely ja verollepano. Poistetaan kannabiksen käytöstä aiheutuneet rekisterimerkinnät, ohjelmassa todetaan.

Ohjelmassa halutaan puuttua myös harmaaseen talouteen, sillä se vähentää yhteiskunnan ylläpitämiselle välttämättömiä verotuloja, aiheuttaa vahinkoa rehellisille yrittäjille ja voi johtaa vihreiden mukaan työntekijöiden lainvastaiseen kohteluun.

– Suomessa tulee jatkaa ja laajentaa harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaa. Tämän hallituksen olisi pitänyt jo syksyllä käynnistää harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaohjelman valmistelu. Ihmettelenkin suuresti miksi näin ei ole vieläkään tapahtunut ja ottaako hallitus harmaan talouden torjunnan tosissaan, Hyrkkö kysyy.

Ohjelmassa nostetaan myös esiin tuomioistuinten resurssipula keskeisenä ongelmana, joka johtaa oikeudenkäyntien pitkittymiseen.