Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_21cde3369e49e64aac6bd21e7d83654d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Mikko Rantasen pelissä näkyy uupumus – valmennusjohdon järjetön peluutus voi johtaa tuhoon – Uutisalue

Kommentti: Mikko Rantasen pelissä näkyy uupumus – valmennusjohdon järjetön peluutus voi johtaa tuhoon

Järki katosi Coloradon peluuttamisesta jo kauan aikaa sitten, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Mikko Rantanen luistelee jäällä.

Mikko Rantanen on pelannut kuluvalla kaudella hurjia minuutteja. Kuva: Getty Images
Ylen NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä

Tommi SeppäläNHL-toimittaja

Median ja kannattajien kielenkärjet Denverissä ovat terävöityneet. Kahden vuoden takainen mestari, paikallinen Avalanche näyttää kevään korvalla kaikkea muuta kuin mestarikandidaatilta. Kuun vaihteen tähdistöottelutauon piti tehdä joukkueelle hyvää, mutta helmikuussa kyyti on ollut kylmää. Kymmenestä ottelusta seitsemän on päättynyt tappioon.

Samaan aikaan kritiikkiä on alkanut sataa. Suosittu DNVR Avalanche -podcast antoi sunnuntaina kylmää kyytiä muun muassa Mikko Rantaselle. Kiistatta parhaan tasonsa alapuolella viime ajat pelanneen suomalaisen todettiin pelanneen huonosti sekä olleen viime aikoina veltto ja jopa välinpitämättömän oloinen.

– Olen väsynyt Mikko Rantasen tilanteeseen, enkä aio puhua hänestä ennen kuin tilanne muuttuu, yksi juontajista pauhasi.

Kritiikille on varmasti oikeutuksensa. Samaan aikaan, kun joukkueen pitäisi saada pelille nouseva trendi kohti kevättä, Colorado on syöksynyt kuluvan kauden syvimpään alhoonsa. Eikä Rantasen saldo 3+5 ja -5 kymmenestä edellisestä ottelusta ole sitä, mitä tältä odotetaan.

Mutta nyt jos koskaan Denverissä haukutaan väärää puuta. Rantasen olisi nostettava pelaamisensa tasoa, intensiteettiä sekä tuloskäyrää, mutta samaan aikaan voi kysyä, kuinka paljon voi yhdeltä pelaajalta pyytää? Päävalmentaja Jared Bednarin peluutuksesta on nimittäin kadonnut kaikki tolkku jo aika päivää sitten. Rantasen pelissä näkyy kiistatta vuosikausien armoton kuorma, mutta valmennukselta ei heru armoa.

Harva pelaaja tulee valittamaan peliajastaan, mutta liika on liikaa.

Jo edellisellä kaudella Rantanen kantoi Coloradossa hirvittävää taakkaa useiden avainpelaajien loukkaantumisten vuoksi. Joku voisi sanoa, että tämä näkyi vielä viime syksynä, kun Bednar ajoi Rantasta laatikkoon lähes 23 minuutin ottelukohtaisella keskiarvolla. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, vuodenvaihteen jälkeen vyötä on vain kiristetty.

Rantanen on pelannut vuonna 2024 lähes puolitoista minuuttia enemmän ottelua kohden (24,12) kuin syyskaudella. Tällaisilla jääajoilla on NHL:ssä pelattu edellisen kerran kaudella 2012-2013 Ilja Kovaltshukin toimesta.

Jos katsotaan kahta edelliskautta Rantanen on pelannut yli kaksisataa minuuttia enemmän runkosarjajääkiekkoa kuin kukaan toinen hyökkääjä NHL:ssä – ja nyt puhumme varusteet päällä yli satakiloisesta jättiläisestä. Mikko Rantanen on pelannut kuluvalla kaudella 1,45 minuuttia enemmän ottelua kohden kuin kevytrakenteinen Connor McDavid.

Kuinka paljon Bednar kuvittelee vielä voivansa vyötä kiristää? Keväällä pitäisi vielä pystyä kaivamaan vaihdelaatikosta yksi lisävaihde mestaruuden voittamiseksi. Mikko Rantasen laatikosta ei keväällä tule mestaruustason vaihdetta löytymään ja siitä ovat vastuussa seurajohto ja valmennus.

Bednarin peluutus on jopa itsekästä. Kanadalaisluotsilla on kellon tarkka ymmärrys siitä, miten NHL:ssä liiketoiminta pyörii.

Valmentajien työpaikat ovat herkässä kovan kilpailun keskellä. Oman paikan suojelu tuntuu ajavan jopa kollektiivin edelle, koska kyllä luotsin täytyy ymmärtää, millaisen kuorman alla Rantanen on ja millainen vaikutus sillä on joukkueen pudotuspelikevääseen.

Esimerkiksi sunnuntain Toronto-ottelussa Coloradon nelosketju GoglianoWagnerKiviranta sai jääaikaa alle seitsemän minuuttia.

Colorado on rumalla tavalla epätasapainossa. Keulassa pelaavat miehet maksavat siitä kovaa hintaa. Rantanen on pelannut kuluvalla kaudella kuusitoista vähintään 25 minuutin ottelua. McDavidilla 25 minuutin pelejä on alla viisi, Aleksander Barkovilla ei yhtäkään.

Kenen näistä Jared Bednar uskoo kevään pudotuspeleissä jaksavan parhaiten pelata?

Rantasta sopii kritisoida, kun siihen on aihetta, mutta juuri tässä tilanteessa isompi kuva on hyvä pitää mielessä. Rantanen kantoi loukkaantumissuman keskellä koko joukkuetta fantastisella tavalla läpi viime talven ja on taas vauhdissa 40 maaliin ja 100 pisteeseen. Kaksi vuotta sitten Rantasen ja muiden tähtien johdolla nosteltiin kannua.

Kaiken jälkeen on vain ja ainoastaan inhimillistä, jos ison miehen kone piiputtaa. Rantasen pelaamisesta huokuu uupumus. Nähdyllä peluutuksella mittari huutaa punaisella kauden hamaan loppuun.

Tämä Colorado tulee menemään vauhdilla päin seinää, eikä sille ole enää mitään tehtävissä.

Ehkä seurajohtokin oppii jotakin tästä tilanteesta. GM Chris MacFarland on laukonut joukkuetta kasatessaan useita huteja. Etenkin kakkossentteriksi hankittu epäluotettava Ryan Johansen oli käsittämätön hankinta. Jos mestaruusajan jälkeisen Coloradon paras hankinta on Jonathan Drouin, ollaan todella kaukana mestaruustason tasapainosta pelaajistossa.

Rantasen heikkoa jaksoa on turha kaunistella, mutta juuri tätä Coloradon turbulenssia peratessani kääntäisin katseeni toisaalle.

Villit siirtohuhut, kirjeenvaihtajan raportit Denveristä, kauden omituisin peli, Kojoottien uusi osoite

Source Link yle.fi