Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e7ceab3bde4b3a07f39c681ce0e3a657, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Viikkoja kestänyt tulitauko on helpottanut siviilien ahdinkoa sisällissodan repimässä Jemenissä – Uutisalue

Viikkoja kestänyt tulitauko on helpottanut siviilien ahdinkoa sisällissodan repimässä Jemenissä

Jemeniin huhtikuussa julistettu tulitauko on tuonut helpotusta siviilien ahdinkoon sisällissodan repimässä maassa.

Kahden kuukauden tulitauosta saatiin sopu aikaan huhtikuussa. Sen jatkamisesta toisella kahdella kuukaudella sovittiin kesäkuussa.

Samassa yhteydessä Jemeniä johtanut presidentti Abedrabbo Mansour Hadi luovutti valtansa uudelle presidentilliselle neuvostolle huhtikuussa.

– Tulitauko on onnistunut vähentämään siviilien kärsimystä Jemenissä. Se on tuonut myös lepoa jatkuvilta taisteluilta, kertoo rauhanvälitysjärjestö CMI:n vanhempi johtaja Sylvia Thompson STT:lle.

Tulitauko on helpottanut siviilien ahdinkoa. Sanaan lentokentän avaaminen kaupallisille lennoille ja polttoainekuljetuksien salliminen Hodeidan satamasta ovat mahdollistaneet avun perille tuontia.

Myös YK:n erityislähettiläs Hans Grundberg kertoi toukokuussa, että aselevolla on ollut huomattava myönteinen vaikutus lukuisien jemeniläisten päivittäiseen elämään. Siviiliuhrien määrä oli hänen mukaansa laskenut ensimmäisen tulitauon aikana huomattavasti ja taisteluiden määrä oli vähentynyt.

Hadin vetäytyminen oli hyvä asia, sanoo myös Tampereen yliopiston Jemeniin perehtynyt tutkija Susanne Dahlgren. Kahdeksanhenkinen presidenttineuvosto on lupaava, koska siinä ovat keskeiset poliittiset voimat hutheja lukuun ottamatta edustettuina.

– Neuvoston sisällä ei kuitenkaan ole keskinäistä luottamusta, ja tämä estää sitä toimimasta vahvana valtionjohtona.

Dahlgren myös pelkää, että tulitauko on eräänlainen venttitauko, jonka aikana molemmat ryhmät pääsevät järjestäytymään uudelleen.

– Toisaalta Jemenissä on sellainen jännittävä elementti, että yhtäkkiä taistelevat osapuolet saattavatkin yhden yön aikana päätyä siihen tulokseen, että nyt tehdään rauha.

80 prosenttia tarvitsee humanitaarista apua

Siviilit todella tarvitsevat helpotusta. Jemenin tilannetta on kuvattu maailman suurimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi. Pulaa on niin ruoasta, lääkkeistä kuin polttoaineista. Sähköä saadaan vain muutama tunti vuorokaudessa.

Myös terveyspalvelut ovat romahtaneet. YK:n arvion mukaan valtaosa väestöstä, 80 prosenttia, tarvitsee humanitaarista apua.

Konfliktin juuret ovat pitkät. Sodassa on useita osapuolia, mutta pääosapuolet ovat Irania tukevat huthikapinalliset ja Jemenin Saudi-Arabialta tukeva saava hallinto.

– Se on sotatalous, jossa siviilit kärsivät. Sodan kahden pääosapuolen johto taas ei ole kärsinyt lainkaan, koska ne ovat voineet nauttia omien ulkomaalaisten tukijoidensa avustuksista, Dahglren sanoo.

Jemenin jako jälleenrakennusvyöhykkeisiin voisi auttaa

Jotta tulitauosta päästäisiin eteenpäin kohti kestävää rauhaa, CMI:n Thompson pitää tärkeänä dialogin jatkamista ja osapuolten välisen luottamuksen vahvistamista esimerkiksi vankien vaihdon kautta.

Myös Taizin piiritetyn kaupungin tiet olisi tärkeä saada auki. Huthit piirittävät kaupunkia, ja siviilien hätä kaupungissa on ollut hirveä jo vuodesta 2016 lähtien.

Dahglren näkee ratkaisun avaimena jälleenrakennusvyöhykkeet rintamalinjojen mukaan.

– Eli ne voimat, jotka milläkin alueella ovat vallassa, alkaisivat jälleenrakentaa sotimisen sijasta.

Idea Jemenin jakamisesta on kerännyt kuitenkin vastusta. Sen on pelätty hajottavan maan yhtenäisyyttä.

– Mutta maa on jo hajonnut. Mitään paluuta Sanaasta johdettuun keskushallintoon ei ole näkyvissä.

Source Link is.fi