Banner Before Header

Viljami, 19, tekee jo puolen miljoonan euron liikevaihtoa golfpalloilla – vähättelijät kehottivat keräämään mieluummin tölkkejä

Tämän aamun saalis oli jäänyt laihaksi. Viljami Virran, 19, uusi sukelluspuku oli päästänyt vettä sisään. Reissu Naantalin Aurinkogolfin pimeän mutaiseen vesiesteeseen jäi lyhyeksi, eivätkä maskulaisessa varastossa lepäilevät 200 000 golfpalloa saaneet lisää kavereita.

– Huomenna lähdemme Hämeenlinnaan. Ehkä siellä on parempi onni, Virta sanoo.

Viljami Virta aloitti golfpallobisneksen 15-vuotiaana. Neljä vuotta myöhemmin hän tekee töitä täyspäiväisenä yrittäjänä.

Kun Taloussanomat haastatteli Virtaa tasan neljä vuotta sitten, hänen käsiensä kautta oli vaihtanut omistajaa noin 20 000 käytettyä golfpalloa. Tänä vuonna hän myy yhteensä 700 000–800 000 palloa.

– Tavoite oli miljoona, mutta myinkin vähemmän ja kalliimpia palloja. Liikevaihtotavoite tulee kuitenkin täyteen. Se on 400 000–500 000 euroa.

Lue lisää: Viljami, 15, puhdistaa vanhoja golfpalloja ja myy ne voitolla – ”Olen suunnitellut jo vähän laajentamistakin”

Se, mikä neljä vuotta sitten oli nuoren miehen erinomainen vielä nimetön bisnesidea, on neljässä vuodessa jalostunut kokonaiseksi bisnekseksi nimeltä Boordigolf.

– Pari kuukautta viime haastattelun jälkeen perustin toiminimen, joka vaihtui tänä vuonna osakeyhtiöksi. Mietin nimeksi erilaisia golf-aiheisia sanoja. Birdiegolf olisi ollut tylsä, mutta suomalaiset lausuvat sen ”böördi”. Domain oli kuitenkin hankala hankkia, joten firmasta tuli Boordigolf.

Sen jälkeen Virta on perustanut verkkokaupan, joka on muuttanut muotoaan pariinkin kertaan, voittanut Nuori yrittäjyys -kisan ja saanut osakkaan firmaansa.

– Ostin myöhemmin oman osuuteni takaisin. Nyt tyttöystäväni omistaa 10 prosenttia ja minä loput.

Virta pakkaa ja postittaa lähetykset itse. Pelkästään tässä huoneessa on lähes 200 000 golfpalloa.

Neljä vuotta sitten Virta teki kaksi tuntia päivässä töitä. Se on vaihtunut jopa 12-tuntisiin työpäiviin. Hän pyrkii kuitenkin kahteen vapaapäivään viikossa.

– Kesällä en tehnyt niin paljon, kun minulla oli täysipäiväinen työntekijä ja kesätyöntekijöitä.

Virta suoritti sukeltajakortin siksi, että pääsisi etsimään itse palloja mutaisista vesiesteistä ympäri Suomea. Kaikki hänen myymänsä pallot on sukellettu jostain, 60 prosenttia Suomesta ja 40 prosenttia ulkomailta. Hän hankkii palloja sukeltajilta, ja sen jälkeen alkaa varsinainen työ.

Osa palloista likoaa ja odottelee pääsyä pesukoneeseen.

Toisessa varastohuoneessa on saaveittain palloja likoamassa ja kaksi konetta, joiden yksityiskohtia ei saa paljastaa. Sen verran voi kertoa, että Virta on ollut itse kehittämässä niitä ja että niiden avulla puhdistuu jopa 1 000 palloa tunnissa.

– Koneita kyllä pitäisi saada nopeammiksi, Virta sanoo.

– Pesulla on väliä, sillä kaikki kellastumat täytyy saada pois, mutta pesu ei saa tuhota palloa. Olen oppinut tästäkin tosi paljon.

Muita pallon arvoa nostavia asioita ovat merkki ja malli. Värilliset pallot ovat harvinaisempia, ja siksi ne ovat arvokkaampia.

Nämä pallot odottavat lajittelua. Värilliset pallot ovat yleisesti arvokkaampia kuin valkoiset.

Iso osa Virran työpäivästä menee osoitekorttien tulostamiseen sekä pallojen pakkaamiseen ja postittamiseen. Hän hoitaa itse ostot ja markkinoinnin. Työmäärä on tullut monelle yllätyksenä.

– On ollut uusia kokeilijoita, jotka ovat uhonneet minulle keräävänsä kesän aikana 100 000 palloa, mutta ovat häipyneet myöhemmin vähin äänin.

– Perhe on ollut vähän huolissaan, että poltan itseni loppuun. Olen kuitenkin kehittynyt työn ja vapaa-ajan erottamisessa, joskus olin huonompi siinä.

Virta on kuullut nuoren ikänsä vuoksi vähättelyä, etenkin alkuaikoina.

– Kun pyysin kerran golfkentältä lupaa sukeltamiseen, minulle sanottiin, että menisit vaikka keräämään tölkkejä. Toisella kerralla sanottiin, että he ottavat mieluummin yrityksen. Kun sanoin, että minulla on yritys, vastattiin, että ottavat mieluummin täysi-ikäisen henkilön.

Seuraavaksi Virran tavoite on laajentaa ulkomaille, jossa myynti on tällä hetkellä 10 prosenttia. Tänä vuonna se oli lähes nolla, sillä tavaraa ei riittänyt sinne asti.

– Korona oli hyvä bisnekselle, koska Suomessa pelattiin golfia niin paljon. Laji on kasvanut täällä.

Siksi Virta keskittyisikin itse jatkossa mieluiten sukeltamiseen: kun on tavaraa, tulee myös myyntiä.

– Olisi tietysti hienoa päästä joskus sukeltamaan myös kirkkaisiin vesiin, joissa on värikkäitä kaloja, hän naurahtaa.

Virta lähetti haastattelun jälkeen kuvan sukelluskeikalta. Hämeenlinnalaisen golfkentän vesiesteestä nousi noin 5 000 palloa.

On melko koomista, että neljä vuotta firmaa pyörittänyt nuori mies opiskelee yrittäjälinjalla. Hän myöntää, että kovin aktiivista opiskelu ei ole ollut. Tuli koulusta papereita tai ei, yksi asia on kuitenkin varma.

– Tulevaisuuteni on yrittäjyydessä. En ole varma, haluanko vielä tulevaisuudessa myydä golfpalloja, mutta tykkään siitä, että saan tehdä monia eri juttuja ja päättää asioista itse.

Source Link is.fi