Banner Before Header

Vilma Nissinen seuraa taas kotisohvaltaan kisoja, joissa hänen pitäisi olla antamassa olympianäyttöjä: ”Viime viikko meni aika kanveesissa”

Maajoukkuehiihtäjä Vilma Nissinen ei kilpaile viikonloppuna Imatralla SM-kisoissa. 24-vuotias Vuokatti Ski Team Kainuun urheilija on kohdannut viime viikkoina huippu-urheilun varjopuolet.

Epäonni alkoi joulun jälkeen, kun Nissinen joutui palaamaan Sveitsistä Suomeen 26. joulukuuta juuri ennen Tour de Ski -kiertueen alkua, koska hänen huonetoverillaan Eveliina Piipolla todettiin koronavirustartunta.

– Olen Suomeen paluun jälkeen ollut kipeänä, mutta koronatestit ovat olleet negatiivisia koko ajan. En ole päässyt harjoittelemaan normaalisti, joten en uskalla lähteä Imatralle vielä starttaamaan. Sinne on vielä luvattu kylmää keliä. En vain ole siinä kunnossa, että pystyisin siellä hiihtämään, Nissinen kertoo puhelimitse.

Imatralla hiihdetään perjantaina pariviesti, lauantaina 10 ja 15 kilometrin väliaikalähdöt perinteisellä hiihtotavalla. Sunnuntaina ohjelmassa ovat sprintit. Yle välittää kisat suorana TV2:ssa, Areenassa ja radiossa Yle Puheella.

Vilma Nissinen edusti viime vuonna MM-laduilla Obertsdorfissa, mutta tänä vuonna arvokisat uhkaavat mennä sivu suun. Kuva: imago images/IP3press/ All Over Press

Nissinen arvioi sairastumisensa syyksi joulukuun tiukkaa kisarupeamaa ja kovaa kuormitusta. Rukan maailmancup-avauksen jälkeen Nissinen hiihti joulukuussa Norjassa Skandinavia Cupin kilpailun ja Ristijärven FIS-kisat joulun alla. Kisoja tuli kymmeneen päivään peräti viisi.

Nissiselle kerrottiin ensin, että hän ei pääse mukaan Tour de Skille. Hän saikin paikan, mutta joutui lopulta palaamaan Suomeen.

– Tässä on ollut niin paljon henkistä kuormaa, että luulen, että kroppa ei vaan kestänyt sitä, vaan iski tauti päälle. Aika vuoristorataa ollut, Nissinen huokaa.

Olympianäytöt vähissä

Nyt Nissinen on toipumassa sairastelusta ja päässyt jo lenkillekin. Koska Tour de Ski ja Imatran SM-hiihdot jäävät väliin, ovat Nissisen toiveet olympiapaikasta himmenneet.

– Aika paljon on harmittanut se, että en todennäköisesti enää saa mahdollisuutta antaa olympianäyttöjä. Olen hiihtänyt yhden kisan, Rukalla pertsan kympin, ja senkin 22 asteen pakkasessa. En ole saanut mahdollisuutta edes näyttää, Nissinen harmittelee.

Nissinen sijoittui toistaiseksi kauden ainoassa maailmancup-startissaan Rukalla 44:nneksi.

Maailmancup-avaus kisattiin marraskuussa Rukalla hyisissä olosuhteissa. Kuva: Tomi Hänninen

Viime vuonna Nissinen sai ajoitettua kuntonsa juuri tärkeimpään paikkaan. Hän hiihti uransa ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissa Oberstdorfissa sijat 22 ja 29.

– Tällä kaudella sitä tuuria ei ole oikein ollut. Nytkin olen ollut hyvässä kunnossa, mutta istun siinä hyvässä kunnossa sohvalla katsomassa niitä kisoja, joissa minun pitäisi olla antamassa näyttöjä. Aika koominen tilanne, mutta se on urheilua, Nissinen sanoo.

– Jos olisin päässyt antamaan näyttöjä ja nähnyt, että oma taso ei riitä, se olisi ollut helpompi hyväksyä kuin se, että ei edes ole mahdollisuutta.

Planicassa vielä näytön paikka?

Nissisellä on mahdollisuus päästä antamaan olympianäyttöjä juuri ennen kuin olympialaisiin nimettävät urheilijat pitää viimeistään ilmoittaa. Planicassa Sloveniassa hiihdetään 22.–23. tammikuuta perinteisen hiihtotavan sprintit ja yhdistelmäkilpailut. Olympiajoukkueen viimeiset urheilijat nimetään 24. tammikuuta.

Olympiavalinnat mutkistuivat, kun maailmancupin osakilpailut 14.–16. tammikuuta Ranskan Les Roussesissa peruttiin koronatilanteen takia.

Hiihtomaajoukkueen päävalmentajan Teemu Pasasen mukaan Les Roussesin viikonlopun piti olla viimeinen katsastus- ja näyttöpaikka olympialaisiin, sillä sen jälkeen maajoukkue siirtyy korkeanpaikan leirille valmistautumaan Pekingin olympialaisten vuoristo-olosuhteisiin.

Hiihtäjänaisista olympiajoukkueeseen on jo nimetty Krista Pärmäkoski (vas.) ja Kerttu Niskanen. Kuva: Lehtikuva

Pasasen mukaan Planican maailmancupin perusteella jaetaan vielä yhdestä kahteen paikkaa Suomen olympiajoukkueessa. Nissinen ei oikein usko omiin osakkeihinsa, vaikka pitääkin mahdollisena, että hän saattaa vielä päästä Planicaan näyttämään kyntensä.

– Planicassa ei ole varmaan niin paljon suomalaisia viivalla, että pystyisi joukkueen sisäistä vertailua tekemään.Paha mennä sanomaan, mutta en usko, että yhden viikonlopun näytöillä voidaan valita. Naisissa varsinkin on niin monta siihen ehdolla, Nissinen pohtii.

Suomen maastohiihtojoukkueeseen helmikuussa kisattaviin talviolympialaisiin on jo valittu Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen ja Lauri Vuorinen.

Neljän vuoden päästä uran pääkisat

Ennenaikainen paluu Tourilta ja sairastuminen saivat Nissisen pohtimaan olympiamatkansa kohtaloa. Päin naamaa lävähtänyt epäonni tuntui aluksi pahalta.

– Viime viikko meni aika kanveesissa. Nukuin, katsoin Netflixiä ja hiihtoa. Ei ruoka oikein meinannut maistua. Oli kiva katsoa, kun joukkue pärjäsi Tourilla. Se ei ole millään lailla itseltä pois. Mieluummin toki olisin ollut itse siellä hiihtämässä myös.

– Mutta ei auta jäädä murehtimaan asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa. Viime päivät olen ollut jo ihan hyvällä mielellä, Nissinen kertoo.

Vuonna 2026 talviolympialaiset käydään Italiassa. Silloin 28-vuotias Nissinen toivoo olevansa uransa huipulla.

– Jos nämä olympialaiset menevät ohi, sitten menevät Kyllä tässä aina muistaa sen, että tämä on vain urheilua. Mutta tähän satsaa kaiken ja on isot panokset pelissä, on pettymyskin aika iso. Onneksi neljän vuoden päästä on uusi mahdollisuus ja uran pääkisat. Pitää hoitaa asiat niin, että siellä pystyy olemaan viivalla, Nissinen sanoo.

Lue myös:

Source Link yle.fi