Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ca8bcb37c8e7b0d07c6723b3ca7c815f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Viron ulkoministeri: Viro pyrkii estämään venäläisten pääsyn maahan viikkojen sisällä – Uutisalue

Viron ulkoministeri: Viro pyrkii estämään venäläisten pääsyn maahan viikkojen sisällä

Viro pyrkii turvallisuussyistä estämään useimpien venäläisten pääsyn maahan, Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu sanoi keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan. Uuden käytännön arvioidaan astuvan voimaan lähiviikkoina.

– Se tulee viemään oman aikansa, mutta uskon, että ajoitus on myös kriittinen, kun tarkastellaan valtavaa määrää saapuvia Venäjän kansalaisia, Reinsalu kertoi Reutersille.

Viimeisen puolen vuoden aikana Viroon on matkustanut Reinsalun mukaan 300 000 venäläistä. Määrää halutaan vähentää jatkossa merkittävästi.

Reinsalun mukaan Viron tavoitteena on estää venäläisiltä matkustajilta pääsy maahan riippumatta siitä, onko matkustajien Schengen-viisumin myöntänyt Viro vai joku muu maa.

Poikkeustapauksiakin olisi. Jos vangittu venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi vapautetaan, olisivat hän, hänen perheensä sekä ”kaikki rohkeat kansalais­vastarintaliikkeen jäsenet” tervetulleita Viroon, Reinsalu totesi.

Venäläisiä päästetään maahan jatkossa myös diplomaattisista, humanitaarisista, lääketieteellisistä sekä perheasioihin liittyvistä syistä.

EU-maiden ulkoministerit saavuttivat keskiviikkona kahden päivän epävirallisen tapaamisen päätteeksi poliittisen konsensuksen viisumien myöntämisen keskeyttämisestä venäläisille. EU:n ulkoasioista vastaavan Josep Borrellin mukaan kyse on kuitenkin vasta poliittisesta sopimuksesta, joka vaatii vielä kaikkien jäsenmaiden hyväksynnän Eurooppa-neuvoston tasolla.

Borrellin mukaan rajanylitykset Venäjältä EU-naapurimaihin ovat lisääntyneet merkittävästi heinäkuun puolivälistä lähtien. Hän sanoi tämän aiheuttavan turvallisuusriskejä kyseisille maille.

– Olemme nähneet monien venäläisten huvimatkailevan ja tekevän ostoksia, ikään kuin Ukrainassa ei raivoaisi sota. Se ei voi olla normaalia, Borrell sanoi CNN:n mukaan.

Venäläisen uutistoimisto RIA:n mukaan Venäjän varaulkoministeri Alexander Grushko kommentoi tuoreeltaan, että EU:n päätöksellä tulee olemaan toteutuessaan seuraamuksia.

Viisumikysymys on jakanut EU-maita. Useat jäsenvaltiot sekä Ukraina olivat toivoneet paljon tiukempia toimia, esimerkiksi koko EU:n laajuista viisumikieltoa.

Tapaaminen jätti epäselväksi, millaisiin omiin toimenpiteisiin Venäjän kanssa maarajaa omaavat EU-maat voisivat ryhtyä rajoittaakseen venäläisten pääsyä alueilleen. Reinsalun mukaan Viro perustelee omia toimiaan kansallisella turvallisuudella.

Source Link is.fi