Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7c6c3b79b3ca6b97689d8147a54380e7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Voisiko Suomesta tulla uusi sähkön halpamaa? Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöönotto on huojentava uutinen pienemmille sähköyhtiöille – Uutisalue

Voisiko Suomesta tulla uusi sähkön halpamaa? Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöönotto on huojentava uutinen pienemmille sähköyhtiöille

Kankaanpääläisessä Vatajankosken Sähkössä seurataan innolla Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin ensiaskelia.

Uuden reaktorin käyttöönotto tuo lisää varmuutta pienten sähköyhtiöiden toimintaan.

– Kesästä eteenpäin se kasvattaa omaa sähköntuotantoamme noin 30–40 prosenttia vuositasolla, kertoo Vatajankosken Sähkön toimitusjohtaja Pekka Passi.

Olkiluodon kolmosreaktorin laitosyksikkö on käynnistetty joulukuussa ja se on tarkoitus liittää valtakunnan sähköverkkoon tammikuun lopulla. Kesäkuusta eteenpäin kolmosen on tarkoitus tuottaa sähköä täydellä teholla.

Pekka Passi uskoo, että sähkön hinta putoaa Suomessa Olkiluoto kolmosen ansiosta. Kuinka paljon, se jää nähtäväksi. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Sähkön hinta putoaa

Kallis pörssisähkö on ollut tänä talvena piikkinä monen sähköyhtiön lihassa.

Olkiluoto kolmosen käyttöönotto tuo helpotusta myös siihen.

– Tehomielessä kolmosreaktorin käyttöönotto lisää noin 15 prosenttia Suomessa tapahtuvaa sähköntuotantoa. Sitä kautta vaikutus sähkön hintaan voi olla kohtalaisen suurikin, Pekka Passi arvioi.

Pitkällä aikavälillä kolmosreaktorin käyttöönotto tulee pudottamaan sähkön hintaa Suomessa ja tekemään hinnasta myös helpommin ennakoitavaa.

– Tämän talven aikana apuja ei varmaankaan tule, mutta kaupallisen käyttöönoton jälkeen kesällä oletuksena on, että siitä eteenpäin näkyy myös hinnoissa, Passi sanoo.

Olkiluodon taustalla olevassa Teollisuuden Voimassa on osakkaana viitisenkymmentä yritystä, joista moni on Vatajankosken Sähkön kaltainen, pienehkö paikallinen sähköyhtiö.

– Yhtiöt saavat omavaraisuuttaan kasvatettua, ja se suojaa hintariskiltä, kun ei tarvitse ostaa sähköä pörssistä. Tämä helpottaa sähköyhtiöiden tilannetta.

Toimittajana Jenni Joensuu.

Tuontitarve vähenee radikaalisti

Teollisuuden Voimassa uskotaan, että kolmosreaktorin käyttöönotto on helpotus niille omistajayhtiöille, jotka ovat olleet riippuvaisia pörssisähköstä.

Samoin koko Suomen sähköntuonti tulee vähenemään radikaalisti.

– Riippuvuus tuonnista on ollut korkea, noin viidennes sähköstä on tuontisähköä. Olkiluodon kolmosreaktorin käyttöönoton jälkeen tuontitarve tulee vähenemään vähintään 60 prosenttia, sanoo TVO:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Juha Poikola.

Olkiluodon merkitys sähköjärjestelmälle kasvaa laajasti ympäri Suomen.

– Omistuksemme jakaantuu tasaisesti ympäri Suomen. Omistajina on noin 50 sähköyhtiötä, joiden taustalla 131 kuntaa. Kaikki ne saavat jonkin verran lisää omaa tuotantoa, Poikola sanoo.

Suomesta sähkön halpamaa?

Vaikka ydinvoimalan sijainnilla ei käytännössä ole vaikutusta, paikallisuus nähdään Satakunnassa etuna.

– Maakunnallisen yhtiön näkökulmasta tämä on äärettömän hieno hanke. Aika näyttää, kuinka kannattava hankkeesta tulee, mutta käyttöikä nyt tulee olemaan ainakin 60 vuotta tai yli, Vatajankosken Sähkön toimitusjohtaja Pekka Passi sanoo.

Voisiko Suomesta tulla uusi halvan sähkön maa? Pekka Passi uskoo, että voi. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Muualla Euroopassa ydinvoimaa ei tällä hetkellä juuri rakenneta. Passi uskoo, että Suomesta saattaisi ydinvoimarakentamisen ansiosta tulla jopa Euroopan uusi sähkön halpamaa.

– Perustuotantoa on paljon. Tasainen varma teknologia takaa toimintaedellytyset laajemminkin pitkällä aikavälillä.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 8. tammikuuta kello 23 saakka.

Lue myös:

Source Link yle.fi