Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3c86a0efc16a99c567e7dfc0643120cf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Voittoja pursuaa kuin ketsuppia pullosta – ”Rupesi luottamaan itseensä” – Uutisalue

Voittoja pursuaa kuin ketsuppia pullosta – ”Rupesi luottamaan itseensä”

Kokenut kilpahevonen löysi talven keskellä itsensä.

1. Raveissa nousee aina välillä puheisiin termi ketsuppipulloilmiö. Sillä tarkoitetaan sitä, että kun joku pitkään ilman täysosumia tahkonnut hevonen onnistuu voittamaan, se ei tahdo enää sen jälkeen pysyä pois voittajaseremonioista.

Voittoja alkaa pursuta kuin punaista maustekastiketta Felixin pullosta.

Yksi tällaiseen riemukkaaseen kierteeseen ajautunut ravuri on Oulussa maanantaina kilpaileva Power Swirl. Toissa syksynä Ruotsista hankittu tamma juoksi uudessa kotimaassaan 24 kertaa ennen kuin pääsi voiton makuun viime joulun alla Oulussa.

Eija Sorviston suojatin voitto oli hirmuinen totopommi, koska pelaajat eivät enää uskoneet sen onnistumiseen. Hevosen kerroin oli peräti 66,3.

Irwin Goodman lauloi, että kun on alkuun päästy niin antaa mennä vaan. Samat soinnut ovat vieneet eteenpäin myös Power Swirliä. Sen tulosrivistöä komistaa jo kolme peräkkäistä tolppaa eli ykkössijaa.

Peluritkin ovat taas ottaneet kokeneen 8-vuotiaan tamman omakseen. Se on ollut kuumimpia pelihevosia molemmissa tämän vuoden starteissaan ja on sitä myös tänä iltana.

Sorvisto myöntää, että kesällä hänen valmennukseensa siirtyneen Power Swirlin voittokulku on tullut isona yllätyksenä.

– Tamma ei ollut koskaan ollut mikään voittajahevonen. Sillä on vähän voittoja starttimääräänsä nähden. Yllättävintä on, että se on ottanut niitä monta kertaa peräjälkeen, Sorvisto sanoo.

Power Swirl on yllättänyt taustajoukkonsa. Kuva: Eija Sorvisto

Suurin ansio hevosen muodonmuutokselle on Sorviston mielestä ollut kaviourien kunnolla.

– Meillä oli luulo, etteivät hokkikengät sovi Power Swirlille, vaikka se treenasi niillä ihan normaalisti. Kun hevonen sitten joulukuussa päätettiin ilmoittaa kilpailemaan Oulun jäiselle ja pitävälle talviradalle, se voitti heti.

– Tamma ei juokse parhaalla tavalla pöpperöisillä radoilla, joilla ei saa kunnolla pitoa. Se ei ole enää laukkaillutkaan. Oulun starttien lisäksi myös Kuopiossa oli napakka rata, kun hevonen voitti sielläkin, Sorvisto kertoo.

Hän uskoo, että myös Power Swirlin itseluottamus kasvoi talven ensimmäisen voiton myötä.

– Se rupesi luottamaan itseensä paremmin, kun sen oli hyvä ravata hokeilla sopivalla radalla. Toki tamman juoksutkin ovat nyt onnistuneet paremmin kuin monesti aikaisemmin. Talvella ei ole myöskään tarvinnut painella yhtä lujaa kuin kesäkeleillä.

Valmentaja ei uskalla luvata, että riemukulku jatkuu maanantai-iltana.

– En osaa sanoa, tuleeko neljäs voitto putkeen. Vielä ei auta ruveta liikaa pullistelemaan, mutta mahdollisuudet tammalla on varmasti nytkin. Sen lihakset ovat letkeinä, ja sillä on ollut kaikki muutenkin normaalisti kotona, ylivieskalaisvalmentaja kertoo.

Power Swirlin matkakaverina on maanantaina kaksi hevosta.

Korkeammassa sarjassa kilpailevaa Ilos Silmarillionia treenari povailee neljän parhaan sakkiin, jos sen juoksu luonnistuu heikolta lähtöpaikalta ja se parantaa viime juoksustaan.

– Ilos Silmarillionilla oli viime vuonna paljon probleemia, minkä takia sen menestys jäi aiempaa huonommaksi. Se oli vielä tukkoinen ja väsyi vähän tauon jälkeisessä Seinäjoen startissaan. Yleensä hevoset kuitenkin petraavat toiseen kilpailuunsa.

2. Torrent d’Inverne muistetaan viime talvelta hurjana voittokoneena. Ruuna ravasi kymmenen ykkössijaa putkeen ajalla 26.9.–12.2.

Kun Torrent d’Invernen ketsuppipullo alkoi ehtyä, sieltä on puristunut ulos enää yksi voitto.

Nyt hevonen yrittää palata parrasvaloihin uusissa käsissä. Se siirtyi kolmisen viikkoa sitten omistajanvaihdoksen myötä kokeneen Kari Alapekkalan tallista nuoren polven harrastajatreenarille Iida Lantolle.

Lanton mukaan ruuna on sopeutunut hyvin uuteen ympäristöön.

– Torrent d’Inverne on kauhean mukava hevonen, joka on ollut iloinen ja pirteä. Yritämme pitää ruunan terveenä ja sen mielen virkeänä ja päästä kilpailemaan sillä säännöllisesti, Lantto sanoo.

Uudelle treenarille menestyminen ei ole pakkomielle ensimmäisellä kerralla.

– Yritämme maanantain kilpailussa löytää yhteisen sävelen ja päästä jatkamaan siitä eteenpäin. Torrent d’Inverne on kyllä niin hyväluokkainen hevonen, että se voi jollain tavalla pärjätäkin. Hyvältä se tuntuu treeneissä.

Torniolaisen Lantonkin tallista kilpailee Oulussa kaksi muuta hevosta. Niistä Jerome di Quattro starttaa Torrent d’Invernen tavoin Euronelkku-kohteissa.

– Jerome di Quattro on hyvä talvihevonen, joka on hyvässä kunnossa. Sitä vastassa on kuitenkin muutamia niin kovia hevosia, että sijoista 4-5 saa olla tyytyväinen.

Lanton elämässä pitää kiirettä. Hän on ammatiltaan sairaanhoitaja ja treenaa leipätyönsä ohessa kahdeksaa ravuria.

Kuinka ihmeessä aikasi riittää molempiin hommiin?

– Se on sellaista aikataulutusta niiden välillä. Meillä on lisäksi tallilla hyvä tiimi, joka auttaa paljon.

Ammattivalmentajan urasta alle kolmekymppinen innokas raviharrastaja ei haaveile – ainakaan toistaiseksi.

– Minulla ei ole sellaisia suunnitelmia. Leivän saanti on varmempaa sairaanhoitajana, ja sillä puolella töitä riittää niin paljon kuin vain jaksaa tehdä, Lantto kertoo.

3. Raviurheilusta julkaistiin 2000-luvulla Stiina Ikosen kirjoittama kirja Ravatessa roiskuu. Teokselle oli katetta, sillä lajissa on nähty ja kuultu vuosien saatossa mitä ihmeellisempiä tarinoita.

Yksi värikäs kommellus ei ehtinyt kirjan kansien välin, sillä se tapahtui vasta toissa kesänä. Pääosissa olivat tänään Oulussa kilpailevat Timo Mäkäräinen ja Varjohehku-tamma.

Mäkäräisen kypärä takertui Haapajärven raveissa kesken juoksun takana tulleen Humanderin turpaan kiinni.

Timo Mäkäräinen vilkaisee, kuka ryösti hänen kypäränsä. Kuva: Tarja Kivirinta

Onnettomuuden välttämiseksi ohjastaja napsautti leukaremmin nepparin irti, jolloin kypärä irtosi hänen päästään. Pääsuojan lippa olisi muuten valahtanut kokonaan hänen silmilleen.

– Pakkohan siinä oli jotain keksiä, koska lippa nakutti silmilläni nokkaani ja näköni oli häviämässä. Muuten olisin kohta ajanut sokeana toisen sisäradan hevosen päälle, eikä se kyllä ollut nytkään kaukana. Kyse oli vaaratilanteesta, jossa olisi voinut käydä hyvin huonosti, Mäkäräinen kertoi tuoreeltaan kummajaiskilpailun jälkeen.

Lue lisää: Kuva: Timo koki ennen­näkemättömän yllätyksen Haapajärvellä – sitten hän keksi vaaratilanteeseen nopean ratkaisun

Humander roikotti saalistaan monta sataa metriä ennen kuin se putosi kaviouralle.

Musta potta pomppi hetken muiden kilpailijoiden jaloissa, muttei aiheuttanut näille kompurointeja tai muuta vahinkoa.

Humanderin päävarusteena oli niin sanottu pullarinverkko, jota jotkut ylivirkeät ravihevoset käyttävät menohalujen laimentamiseksi.

– Humanderin verkko takertui kypäräni takapuolella olevaan lenkkuraan, kun se juoksi niin lähellä takanani ja tyrkki niskaani. Onneksi minun hevoseni oli rauhallinen, ja pystyin ajamaan sitä hetken yhdelläkin kädellä, Mäkäräinen sanoi.

Ohjastaja ei häkeltynyt vastustajansa yllätysiskusta, vaan kannusti lopussa Varjohehkun paljaspäisenä muiden ohi ylivoimavoittoon.

Mitä kypärälle ja Varjohehkulle kuuluu tänä päivänä?

– Hyvin voivat molemmat. Kypärä sai pari naarmua, mutta jatkoi käyttökunnossa.

– Hevoselle eikä miehellekään jäänyt traumoja. Pienistä ei pidä säikähtää, kun en pudonnut silloin edes kärryiltä. Kilpailuakin oli jatkettava ja voittoa tavoiteltava kuin talvisodassa oli päässä kypärä tai ei, Mäkäräinen vertaa.

Hän antaa tammalleen yllätyssauman Oulussa.

– Kahdessa viime kilpailussa Varjohehkun juoksu on mennyt pieleen. Se on ollut aika hyvän tuntuinen kotona, ja uskon sen voittavan ennen kuin nämä lumet sulavat. Miksei se voisi vähän pärjätä jo maanantaina?

IS:n vihjesysteemi, Toto4 Oulu 5.2.

T4-1: 4,10,3,5

T4-2: 11,8

T4-3: 1,2,10,8,6,11,12,7

T4-4: 3 Fellaini Zet

Pelin hinta 1 euron rivipanoksella yhteensä 64 euroa.

Täysosumille on jaossa 40000 euroa ekstraa.

Tiedätkö kiinnostavia uutisia, ihmisiä tai tarinoita raviurheilun parista? Vinkkaa niistä meille: ravit@iltasanomat.fi

Source Link is.fi