Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_55d48fa986045dac8dcb1ad33dc4cf42, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vuodetut asiakirjat paljastavat: Tällaisella propagandalla Kreml suunnittelee turvaavansa Putinin vallan – Uutisalue

Vuodetut asiakirjat paljastavat: Tällaisella propagandalla Kreml suunnittelee turvaavansa Putinin vallan

Vuodetut budjettiasiakirjat läpivalaisevat poikkeuksellisella tavalla Kremlin propagandakoneiston toimintaa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ja presidentti Vladimir Putin kuvattuina 20. helmiukkuta 2024.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuunteli puolustusministeri Sergei Šoigun raporttia hyökkäyssodan tilasta 20. helmikuuta 2024. Kuva: EPA-EFE

Roni Kuronen,

Yrjö Kokkonen

Joukko eurooppalaisia mediayhtiöitä on julkistanut Kremlistä vuodettuja asiakirjoja, joista ilmenee Venäjän johdon määrätietoinen pyrkimys hallita sekä Venäjän että sen Ukrainalta valtaamien alueiden tiedotustoimintaa presidentti Vladimir Putinin vallan turvaamiseksi.

Asiakirjat sai haltuunsa virolainen mediatalo Delfi ja sen saamia tietoja julkaisevat muiden muassa ruotsalainen Expressen, saksalainen Der Spiegel ja itävaltalainen Der Standard.

Kremlin propagandasuunnitelma jakautuu kolmeen osaan: maaliskuun presidentinvaalien tuloksen varmistamiseen, kansaan kohdistettuun ”informaatio- ja ideologiasotaan” sekä Ukrainalta vallattujen alueiden asukkaiden käännyttämiseen Venäjä-mielisiksi.

Dokumenttien mukaan toimintaa johdettiin suoraan presidentinhallinnosta, joka sai käyttöönsä valtion rahaa yhteensä yli 1,1 miljardin euron edestä.

Ideologinen sota

Venäjän vuoden 2024 budjetissa suurin osa valtion propagandaan budjetoiduista varoista kuluu ideologiseen sotaan, vuodetuista asiakirjoista selviää. Kyseistä tarkoitusta varten on myönnetty lähes 630 miljoonaa euroa.

Rossija 1:n TV-ankkuri Vladimir Solovjov haastattelee Venäjän presidentti Vladimir Putinia 10.10.2015 Moskovassa, Venäjällä.

Rossija 1:n TV-ankkuri Vladimir Solovjov kuluu Kremlin propagandan levittäjien raskaaseen sarjaan. Palkkioksi työstään hän saa valtiolta tänä vuonna 30 miljoonaa euroa. Kuva: Russian Government / Alamy/All Over Press

Propagandaa tuotetaan lukuisilla tasoilla. Kansalaisten ”isänmaallisten arvojen” varmistamiseksi Kreml on tuottanut lukuisia videopelejä ja puhelinsovelluksia, televisiosarjoja ja elokuvia. Yksi Putinin henkilökultin pönkittäjä oli helmikuussa käynnistynyt TV-sarja ”GDR”, jossa seikkailee Putinin näköinen vakoojasankari.

Asiakirjoja tarkastelemalla selviää, että Putin on ollut henkilökohtaisesti mukana propagandaohjelman suunnittelussa. Usean projektin kohdalla budjettineuvotteluissa viitataan tuleviin tapaamisiin Putinin kanssa tai presidentin aiempiin päätöksiin.

Presidentinvaalit

Budjetissa 430 miljoonaa euroa on myönnetty vuoden 2024 presidentinvaaleihin liittyvään informaatiovaikuttamiseen. Summa on huomattavasti suurempi kuin itse vaalien järjestämiseen myönnetyt 62 miljoonaa euroa.

Boris Nadeždin seisoo puhujanpöntön takana kädet levällään. Hänellä on silmälasit, ruudukas sininen pikkutakki ja valkoinen kauluspaita ilman kravattia. Korokkeessa on Venäjän kaksipäinen kotka. Etualalla näkyy häimeästi tummahiuksinen nainen.

Venäjän keskusvaalilautakunta esti helmikuussa oppositiopoliitikko Boris Nadeždinin asettumisen ehdolle maaliskuun presidentinvaaleissa. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän presidentinvaaleissa ei Putinin lisäksi ole muita vakavasti otettavia ehdokkaita. Siten suurin osa presidentinvaaleihin käytettävistä rahoista on käytetty propagandaan, jonka tarkoituksena on vahvistaa kansan tukea Venäjän valtiota kohtaan ja oikeuttaa Ukrainassa kaksi vuotta sitten aloitettua hyökkäyssotaa.

Propagandan perimmäinen viesti on, että on epäisänmaallista äänestää Putinia vastaan.

Miehitetyt ukrainalaisalueet

Venäjän budjetissa ”uusiksi alueiksi” nimetyillä miehitetyillä ukrainalaisalueilla kiertvät työryhmät pyrkivät vaihtamaan jopa 80 000 talouden lautasantennit venäläisillä antenneilla.

Ukrainalaisen median vastustaminen on yksi informaatiosodan ensisijaisista tavoitteista. Sille on myönnetty budjetissa 13 miljoonaa euroa vuodessa.

Asiakirjojen mukaan Venäjä aikoo perustaa miehitetyille ukrainalaisalueille lukuisia paikallisia uutiskanavia. Lisäksi rahoja on myönnetty erikseen Luhanskin informaatiokeskukselle ja Donetskin uutistoimistolle. Molemmat sivustot ovat täynnä Kremlin propagandaa. Sivustoilla on Expressenin mukaan otsikoita kuten: ”Putinia parempaa presidenttiehdokasta ei ole” tai ”Putin on yksi Venäjän historian suurimmista johtajista”.

Marija Lvova-Belova.

Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on etsintäkuuluttanut Venäjän lapsiasiavaltuutetun Marija Lvova-Belovan epäiltynä ukrainalaislasten kaappaamisesta Venäjälle. Kuva: Sefa Karacan / AOP

Vuodetuista budjettiasiakirjoista selviää myös eräs kulmakarvoja nostattava yksityiskohta. Venäjän lapsiasiainvaltuutetulle Marija Lvova-Belovalle on erikseen myönnetty 360 000 euroa lasten poiskuljettamiseen ”erityisoperaation” [Ukrainan] alueelta. Käytännössä budjetissa siis myönnetään suoraan ne sotarikokset, joista Belovaa ja Putinia Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa (ICC) epäillään.

Yle on tehnyt Ukrainasta kaapatuista lapsista useita juttuja, joista tuoreimman voit lukea tästä.

Budjetissa kolme miljoonaa euroa on myönnetty Venäjä-mielisten tapahtumien järjestämiseen Ukrainassa. Ukrainalaisten lasten aivopesemiseksi Putin on myös perustanut miehitetyille alueille nuorten opintoja, verkostoja ja nuorisokulttuuria valvovan keskuksen. Kyseisen laitoksen toiminnalle on myönnetty lähes 40 miljoonaa euroa.

Venäjän presidentti Vladiimir Putin vieraili vuosi sitten miehitetyssä Mariupolin kaupungissa.

Source Link yle.fi