Banner Before Header

Yhdysvalloissa tartuntalukujen odotetaan ylittävän pian jopa miljoonan päivässä – arkeen paluun alkaessa katse kääntyy sairaaloihin ja kouluihin

Yhdysvalloissa omikronmuunnoksen aiheuttamat tartunnat ovat pistäneet monen yhteiskunnan osa-alueen sekaisin.

Viimeisin muutos maanantaina oli se, että monet koulut ilmoittivat viivästyttävänsä koulujen alkua juhlapyhien päätteeksi. Koulut ovat alkaneet testata oppilaita ja opettajia. Vasta viimeisenä keinona pidetään siirtymistä etäopetukseen kevätlukukauden aluksi.

Washingtonissa testausjonot olivat pitkät jo 29. joulukuuta. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Esimerkiksi pääkaupungissa Washingtonissa 51 000 julkisen puolen koulun oppilaan ja opettajan pitää ilmoittaa korkeintaan päivän vanhasta negatiivisesta koronatestistä ennen kouluun menoa keskiviikkona.

Samanlaisia suunnitelmia on Kaliforniassa, jossa kotitestejä on jaettu noin kuudelle miljoonalle julkisen puolen koululaiselle.

Yhdysvalloissa on todettu viime päivinä keskimäärin 400 000 uutta tartuntaa päivittäin. Asiantuntijat pelkäävät juhlapyhien jälkeen tartuntapiikkiä, joka johtaa miljoonien ihmisten eristämiseen lähiaikoina.

Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) mukaan päivittäinen koronatartuntojen määrä saattaa nousta jopa miljoonaan.

Lentokaaoksessa pitkiä aikoja odottaneet epätoivoisia

Lentoliikennettä tarkkailevan FlightAware-palvelun mukaan liki puolet maailmassa sunnuntaina kentille jääneistä lennoista peruttiin Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa matkustajille suurta päänvaivaa on aiheuttanutmyös lentoreittien muuttamien, sillä myös uudelleenreititettyjä lentoja on peruttu.

Ihmiset odottelivat lentoja Orlandon kentällä Floridassa. Kuva: Paul Hennessy / AOP

Amerikkalainen Southwest Airlines kuului pahiten kärsineisiin yhtiöihin, sillä sunnuntaina jäi lentämättä noin 400 yhtiön lentoa. Edellisenä päivänä yhtiö joutui perumaan liki 500 lentoa.

– Tämä on järjetöntä. Nyt peruttiin jo kolmas lento, enkä vain pääse kotiin. Minun piti olla kotona jo neljä päivää sitten, Chicagon lentokentällä jumissa ollut Haley kiivaili Twitterissä.

Uuden vuoden ensimmäisenä päivänä yli 9 200 lentoa peruttiin tai viivästyi Yhdysvalloissa. Eilen sunnuntaina 2 650 lentoa peruttiin ja liki 8 600 oli myöhässä.

Lentoaikataulut näyttivät monelle pitkää odotusta Orlandossa, Floridassa. Kuva: Paul Hennessy / AOP

Lentoliikenne on sakannut ainakin Chicagon, Atlantan, Denverin, Detroitin, Houstonin ja Newarkin kentillä.

Tilanteelle ei näy loppua maanantainakaan, sillä talvimyrskyn ja koronapandemian mukanaan tuoman lentokaaoksen ennakoidaan jatkuvan. Lentoyhtiöiden työntekijöiden tartuntojen ja karanteenien vuoksi lennoille ei ole riittänyt tarpeeksi työntekijöitä. Jo ennen päivän valkenemista 1 400 maanantaiksi suunniteltua lentoa oli peruttu.

Frida-talvimyrskyn ennustettiin tänään jatkavan matkaansa itään ja tuovan mukanaan runsaasti lunta Washingtonista aina Bostoniin ulottuvalle alueelle sekä pohjoiseen Massachusettsiin.

Sairaalat joutuvat nyt tositestiin

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci varoitteli sunnuntaina, että uutiset omikronin lievemmistä oireista ei tuo helpotusta maan kiihtyvään tilanteeseen. Sairaalapotilaiden määrä on noussut maassa 31 prosenttia viime viikkoon verrattuna.

Faucin mukaan omikronin nopea leviäminen aiheuttaa lopulta myös sairaalapaikkojen täyttymisen.

– Kun on näin paljon tapauksia ja vaikka sairaaloissa olevien määrä olisi pienempi kuin deltamuunnoksen vuoksi, on silti suuri vaara, että sairaalat täyttyvät nopeasti ja koko terveydenhoitojärjestelmä on vaarassa, sanoi Fauci (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina CNN:lle.

Valkoisen talon tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci povaa vaikeaa talvella amerikkalaisille koronan varjossa. Kuva: Mandel Ngan / AFP

Faucin mukaan myös muiden palveluiden toiminta on vaakalaudalla, kun esimerkiksi terveydenhuollon ja pelastustoimen työntekijöiden tartunnat vähentävät henkilökuntaa.

– Olemme saaneet jo raportteja pelastus- ja poliisilaitoksilta eri kaupungeista, joilla sairastuneita on 10, 20, 25 tai jopa 30 prosenttia väestä, sanoi Fauci AP:n mukaan.

Faucin mukaan tämä sairastuneiden määrä saattaa todella olla uhka yhteiskunnan toiminnalle.

Ennen joulua Fauci odotti omikronmuunnoksen aiheuttamien tartuntalukujen nousevan juhlapyhien perhetapaamisten vuoksi.

Lue lisää aiheesta:

Source Link yle.fi