Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1ccd79e4922d714eb7de673e53d3bdf8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yhdysvaltain ja Venäjän puolustusministerit keskustelivat puhelimessa Mustanmeren tilanteesta – Uutisalue

Yhdysvaltain ja Venäjän puolustusministerit keskustelivat puhelimessa Mustanmeren tilanteesta

Yhdysvaltojen puolustusministeri vakuutti amerikkalaiskoneiden lentävän jatkossakin kaikkialla, missä kansainvälinen oikeus sallii.

Yhdysvaltain ilmavoimien miehittämätön sotilaslentokone kuvattuna ilmassa Nevadan yllä. Taustalla näkyy aavikkoa.

Arkistokuva. Yhdysvaltain ilmavoimien miehittämätön sotilaslentokone MQ-9 Reaper kuvattuna Nevadan yllä Yhdysvalloissa tammikuussa 2020. Kuva: William Rosado / AFP

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austinin ja Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ovat keskustelleet puhelimessa kiristyneestä tilanteesta Mustallamerellä, kertoi uutistoimisto Reuters keskiviikkoiltana.

Austin vakuutti keskustelun jälkeen, että maan lentokoneet lentävät jatkossakin kaikkialla, missä kansainvälinen oikeus sen sallii.

Venäjä vaati Yhdysvaltoja lopettamaan ”vihamieliset” lennot lähellä Venäjän rajaa sen jälkeen, kun Yhdysvallat tiistaina kertoi miehittämättömän sotilaslentokoneensa pudonneen Mustallamerellä venäläishävittäjän törmättyä siihen.

– Yhdysvallat jatkaa lentoja ja toimintaa kaikkialla, missä kansainvälinen oikeus sen sallii. Siksi Venäjän velvollisuutena on operoida sotilaslentokoneitaan turvallisella ja ammattimaisella tavalla, Austin sanoi.

Kremlin mukaan Šoigu kertoi amerikkalaiskollegalleen törmäyksen syynä olleen Yhdysvaltojen lisääntynyt Venäjän vastaisen tiedustelutiedon kerääminen.

Šoigu sanoi Austinille, että lennokkien käyttäminen Krimin alueen tuntumassa oli provokatiivista ja voi johtaa tilanteen kärjistymiseen, ministeriö kertoo.

Venäjän puolustusministeriön tiedotteen mukaan Venäjällä ei ole ollut aikeita tilanteen kärjistämiseen, mutta maa vastaa jatkossa asianmukaisessa ”mittasuhteessa” Yhdysvaltojen provokaatioihin.

On toistaiseksi epäselvää, oliko törmäys tahallinen

Yhdysvaltojen asevoimien komentaja Mark Milley kertoi puolustusvoimien analysoivan edelleen sotilaslentokoneen lähettämää dataa selvittääkseen tarkasti, mitä tapahtui.

Milleyn mukaan vielä on epäselvää muun muassa se, törmäsikö venäläishävittäjä tahallaan miehittämättömään koneeseen.

Yhdysvallat kertoi tiistaina rutiinioperaatiossa olleen, miehittämättömän MQ-9 Reaper -koneensa syöksyneen mereen, kun venäläinen Suhoi Su-27 -hävittäjä törmäsi siihen.

Tilanne Mustallamerellä on käynyt jännittyneemmäksi sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan viime vuoden helmikuussa. Kyseessä oli ensimmäinen suora sotilaallinen kontakti ja merkittävä vaaratilanne Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä sodan alkamisen jälkeen.

Lähteet: Reuters, AFP

Source Link yle.fi