Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fba91a352faefc9cfd06e246918bf7be, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yhdysvaltain salaisten asiakirjojen vuotamisesta epäillään 21-vuotiasta Jack Teixeiraa – tämä hänestä tiedetään – Uutisalue

Yhdysvaltain salaisten asiakirjojen vuotamisesta epäillään 21-vuotiasta Jack Teixeiraa – tämä hänestä tiedetään

Ilmavoimien kansalliskaartilainen Jack Teixeira, 21, ylläpiti internetissä pienen kaveripiirin ryhmää. Ryhmän jäsenten mukaan hän halusi tehdä asiakirjoilla kavereihinsa vaikutuksen.

Jack Teixeira pidätettiin torstaina North Dightonin kaupungissa, Massachusettsin osavaltiossa.

Ilmavoimien kansalliskaartilainen mies Jack Teixeira, 21, pidätettiin torstaina North Dightonissa, Massachusettsissa, epäiltynä Yhdysvaltain salaisten asiakirjojen vuotamisesta julkiseen tietoon.

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garlandin mukaan pidätys tehtiin yhteydessä tutkintaa, joka koski luvatonta salaisen tiedon siirtämistä, hallussapitoa ja välittämistä.

Teixeira tuodaan tuomioistuimen eteen tänään perjantaina. Garlandin puheet viittaavat siihen, että Teixeiraa vastaan nostetaan syytteet vakoilulain nojalla. Teixeiraa voi odottaa kymmenien vuosien vankilatuomio, jos hänet todetaan syylliseksi.

Pidätetty henkilö kävelee kadulla kädet päänsä päällä.

Jack Teixeira pidätettiin torstaina North Dightonin kaupungissa, Massachusettsin osavaltiossa. Kuva: Eva Claire Hambach / AFP

Teixeiralla oli pääsy salaisiin asiakirjoihin

Bostonin läheltä kotoisin oleva Teixeira työskenteli vuodesta 2019 lähtien Massachusettsin osavaltion itäosassa sijaitsevassa ilmavoimien kansalliskaartin tukikohdassa.

Teixeira koulutettiin tukikohdan verkkoliikenteen asiantuntijaksi. Hänen vastuullaan oli esimerkiksi hänen osastonsa viestintäverkkojen ylläpito.

Teixeira oli töissä tukikohdassa pidätykseensä asti. Asiakirjojen julkisuuteen päätymisen jälkeen hän oli yrittänyt pitää matalaa profiilia ja hän oli esimerkiksi vaihtanut puhelinnumeronsa.

Teixeiralla oli nuoresta iästään ja verrattain vähäisestä työkokemuksestaan huolimatta pääsy salaisiin tietoihin, mikä on aiheuttanut Yhdysvalloissa laajan keskustelun hallinnon työntekijöiden turvaluokituksista.

Sanomalehti The New York Timesille (siirryt toiseen palveluun) (NYT) puhuneiden Yhdysvaltain puolustusministeriön virkamiesten mukaan huippusalaiseen tietoon pääsee käsiksi vähintään tuhannet, ehkä jopa kymmenettuhannet työntekijät. Vähemmän arkaan salaiseen tietoon pääsee käsiksi vielä tätä huomattavasti suurempi määrä ihmisiä.

– Jokainen meistä allekirjoittaa salassapitosopimuksen. Jokainen, jolla on turvaluokitus. Kaikki merkit viittaavat siihen, että kyseessä on rikollinen teko, Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja Patrick Ryder kommentoi asiaa torstaina.

Asiakirjat tarkoitettiin pienen piirin tietoon

Sanomalehti The Washington Postille (siirryt toiseen palveluun) puhunut Teixeiran tuttu kuvailee häntä isänmaalliseksi, hartaaksi katoliseksi ja libertaariksi, joka on kiinnostunut aseista ja epäileväinen Yhdysvaltain suunnasta.

Teixeira oli aktiivinen internetissä pikaviestipalvelu Discordissa, jossa hän ylläpiti Thug Shaker Central -ryhmää. Kutsuperiaatteella toimineeseen ryhmään kuului reilu parikymmentä jäsentä.

Ryhmän jäseniä yhdisti muun muassa videopelien pelaaminen ja kiinnostus aseisiin ja sotilasvarusteisiin. Ryhmän kielenkäytön kerrotaan olleen laajalti asiatonta ja rasistista. Teixeirasta on olemassa myös hänen ryhmään jakamansa video, jolla hän ensin huutaa rasistisia ja antisemitistisiä herjauksia ja ampuu sen jälkeen kiväärillä.

Nimimerkillä OG ryhmää ylläpitäneen Teixeiran kerrotaan olleen muita jäseniä hieman vanhempi ja ryhmän kiistaton johtohahmo.

Teixeira alkoi jakaa ryhmään asiakirjojen tietoja viime vuoden loppupuolelta lähtien. Aluksi hän kirjoitti asiakirjojen tietoja ryhmän chattiin ja myöhemmin hän alkoi jakaa asiakirjoista valokuvia. Yhteensä Teixeira jakoi salaisia asiakirjoja ryhmään useita satoja sivuja.

Pienestä ryhmästä valokuvat alkoivat maalis-huhtikuun aikana valua internetin julkisempiin ryhmiin ja lopulta valtavirtamedian tietoon.

Halusi tehdä kavereihinsa vaikutuksen

Ryhmään kuuluneita jäseniä ovat haastatelleet viime päivinä useat yhdysvaltalaislehdet. Haastatteluiden perusteella Teixeiran ilmeinen tavoite oli tehdä ryhmän muihin jäseniin vaikutus.

NYT:lle puhuneen ryhmän jäsenen mukaan Teixeira ei ollut millään tavoin Edward Snowdenin tai Chelsea Manningin tapainen hahmo, joka olisi halunnut tuoda tietoisesti Yhdysvaltain tiedustelutietoja julkisuuteen.

– Hän oli kristitty ja sodanvastainen, joka halusi vain kertoa kavereilleen, mitä tapahtuu. Ryhmässämme on Ukrainassa olevia ihmisiä. Pidämme taistelupeleistä ja sotapeleistä, ryhmän 17-vuotias jäsen kommentoi vyyhtiä NYT:lle.

Teixeiran ryhmään lähettämien viestien perusteella hän olikin asiakirjojen julkisuuteen päätymisen jälkeen hyvin huolissaan, että virkavalta saattaa saada hänet kiinni.

Sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että Teixeiran viimeisessä viestissä ryhmään hän kehotti muita jäseniä pitämään matalaa profiilia ja poistamaan kaikki tiedot, jotka voisivat johtaa häneen.

Lue myös:

Tietovuotajaksi epäilty 21-vuotias ilmavoimien kansalliskaartilainen on pidätetty

Yhdysvaltain salaisten asiakirjojen vuotaja työskenteli sotilastukikohdassa ja halusi pitää kaveriryhmänsä ”ajan tasalla”, kertoo Washington Post

”Tietovuotoja on luultavasti tiedettyä enemmän”, sanoo oikeusoppinut – valtiot haluavat haudata ja häivyttää kiusalliset vuodot

Source Link yle.fi