Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fc1808efe8f04ff1d8b75251f84cddda, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yle sai käsiinsä tuoreen puoluebarometrin, ja se paljastaa vihreiden ahdingon – puolueen imago romahti heikommaksi kuin pitkään aikaan – Uutisalue

Yle sai käsiinsä tuoreen puoluebarometrin, ja se paljastaa vihreiden ahdingon – puolueen imago romahti heikommaksi kuin pitkään aikaan

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) jää perjantaina perhevapaille. Samalla hän luovuttaa sijaistensa luotsattavaksi puolueen, jonka imago on tuoreen mittauksen mukaan heikentynyt puolueista eniten.

Puolueet tilaavat yhdessä puolueiden julkikuvaa kahdesti vuodessa selvittävää puoluebarometria. RKP, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt eivät ole kyselytutkimuksessa mukana.

Tutkimuksen teettävä Kantar TNS kertoo osia siitä julkisuuteen, mutta suurin osa tiedoista jää puolueiden itsensä käyttöön. Sellaisiin kuuluu esimerkiksi tutkimuksen imago-osa, joka selvittää puolueiden imagoa eli julkikuvaa suomalaisten silmissä.

Yle on saanut koko barometrin haltuunsa. Tutkimuksen mukaan paras kokonaisimago on tällä hetkellä kokoomuksella, joka on nostanut sijoitustaan huomattavasti viime keväästä. Heikoin imago on puolestaan vihreillä.

Vihreät on ollut jo neljässä viimeisimmässä barometrissa kokonaisimagolla mitattuna joko viimeinen tai toiseksi viimeinen. Pudotus on merkittävä: lokakuusta 2015 aina marraskuuhun 2019 saakka vihreillä oli joko paras tai toisiksi paras kokonaisimago, lokakuun 2018 kyselyä lukuunottamatta.

Puoluebarometrissa arvioidaankin, että viiden viimeisimmän tutkimuksen perusteella vihreiden tilanne on muuttunut ”pikku hiljaa, mutta johdonmukaisesti heikommaksi”.

Vihreät haastaa kokoomusta ylimielisimmän puolueen asemasta

Mielikuvia kuudesta puolueesta tarkastellaan kysymyksellä, jossa on 15 erilaista ominaisuutta ja luonnehdintaa. Vastaajia pyydettiin merkitsemään kaikki ne puolueet, joihin luonnehdinnat sopivat.

Viidestä eniten vihreisiin liitettävistä luonnehdinnoista yksi on positiivinen: yhteiskuntaa uudistava. Loput neljä ovat puolueelle ikävää luettavaa: luottamukseni on vähentynyt, toimii etujeni vastaisesti, taitamattomat johtajat sekä toiminnassaan ylimielinen.

Puoluebarometri summaa, että ”pitemmän aikavälin tarkastelu vihjaa vihreiden imagon olevan heikompi kuin pitkään aikaan”.

Viime keväästä lähtien puolueen on ajateltu toimivan suomalaisten etujen vastaisesti enemmän kuin kertaakaan aiemmin mittausjakson aikana. Lisäksi huippumäärä vastaajia liittää vihreisiin nyt ylimielisyyden.

Kokoomus on ollut pitkään ylimielisyydessä puolueiden ykkönen, mutta vihreät ovat jo erittäin lähellä kokoomuksen lukemaa. Tutkimuksen mukaan kuluneen kymmenen vuoden aikana kokoomukseen ei ole liitetty ylimielisyyttä kertaakaan yhtä vähän kuin nyt.

Perussuomalaisten johto vähemmän vetovoimainen kuin ennen

Puoluebarometreissa liikkeet ovat nopeita.

Kolmen vuoden aikana esimerkiksi SDP on ensin romahtanut ykkössijalta neloseksi – ja sitten taas palannut korona-aikana ykköseksi. Nyt se on sijalla kaksi.

Kokoomus puolestaan on taiteillut kakkos- ja kolmossijoilla, romahtanut viidenneksi – ja noussut nyt ykköseksi.

Kokoomuksen imago onkin kohentunut merkittävästi. Lähes kaikkia positiivisia ominaisuuksia liitetään puolueeseen nyt enemmän kuin vielä vuoden alkupuolella. Barometrikin summaa, että arviot kokoomuksesta ovat paitsi johdonmukaisesti positiivisempia kuin muilla ne ovat myös parantuneet kautta linjan.

Kuvat keskustasta ja vasemmistoliitosta ovat pysyneet melko muuttumattomina. Perussuomalaisten imago on kokonaisuudessaan ennallaan, mutta johtajien vetovoimaisuuden katsotaan hieman vähentyneen.

Kantar TNS haastatteli puoluebarometria varten 1 223 suomalaista 12.–21.10.2021. Tutkimustulosten virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 17.11. klo 23:een saakka.

Lue lisää:

Source Link yle.fi