Banner Before Header

Ylen tiedot: Neljälle uudelle alueelle napsahtaa ravintolarajoituksia

Hallitus päättää Ylen tietojen mukaan ravintolarajoitusten laajenemisesta uusiin maakuntiin.

Valtioneuvosto kokoontuu ylimääräiseen istuntoon tänään maanantaina kello 18. Hallitus ei kuitenkaan tiukenna nykyisiä leviämisalueen ravintolarajoituksia.

Neljällä uudella alueella tulee voimaan ravintolarajoituksia, mutta muuten aukiolo- ja anniskeluajat sekä asiakasmäärät pysyvät ennallaan.

Ylen tietojen mukaan leviämisalueella olisi tämän jälkeen kaikkiaan 12 maakuntaa tai sairaanhoitopiiriä.

Koronan leviämisalueella ovat Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Kymenlaakso, Pohjanmaa, Päijät-Häme, Satakunta, Uusimaa ja Varsinais-Suomi.

Uusia alueita olisivat Pohjois-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen maakunnat ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri.

Koronapassin käyttö on vaihtoehto rajoitusten noudattamiselle. Tänään päätettävät rajoitukset tulevat voimaan keskiviikkona.

Ravintolat voivat olla auki pahimmilla epidemia-alueilla kello yhteen ja alkoholin tarjoilu on lopetettava puoliltaöin. Myös ravintoloiden asiakasmääriä rajoitetaan.

Anniskeluravintoloihin voi ottaa puolet tavallisesta asiakasmäärästä, ruokaravintoloihin 75 prosenttia. Asiakkailla pitää olla oma istuinpaikka.

THL ja avit vaatineet ravintolarajoitusten kiristyksiä

Hallituksen ja aluehallintovirastojen edestakainen vastuun pompottelu koronatoimissa jatkuu.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on pitänyt tilannetta vakavana ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on vaatinut alueilta rokottamattomiin kohdistuvia rajoitustoimia.

Lähipäivinä nähdään, miten aluehallintovirastot reagoivat hallituksen kehotuksiin rajoittaa esimerkiksi tapahtumien tai yleisötilaisuuksien asiakasmääriä.

Hallituksen uudistettu hybridistrategia astuu voimaan maanantaina. Siinä pääajatus on yhteiskunnan pitäminen auki. Vastuuta epidemian torjunnasta siirretään aiempaa enemmän alueellisille viranomaisille eli kunnille ja aluehallintovirastoille. Rajoitustoimia pitäisi tehdä jatkossa paikallisesti kohdentaen.

Ravintoloita koskevat rajoitukset sen sijaan pysyvät yhä hallituksen päätösvallassa.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) ja aluehallintovirastot sekä koronan koordinaatioryhmät (siirryt toiseen palveluun)ovat katsoneet, että ravintolarajoitukset olisivat tehokkain keino, jolla tartuntalukuja ja sairaanhoidon kuormitusta saataisiin alas.

Erityisesti alkoholin anniskeluun keskittyneiden baarien, pubien ja yökerhojen aukioloaikojen merkittävät tiukennukset olisivat THL:n mukaan tarpeen rokottamattomien suojelemiseksi tartunnoilta.

Epidemia riehuu nyt erityisesti rokottamattomien parissa ja valtaosa sairaalahoidossa koronan takia olevista on rokottamattomia. Maanantain tietojen mukaan sairaalahoitoon koronan takia päätyneiden ihmisten määrä on vain kasvanut.

Tuleeko aveilta yleisötilaisuuksiin ja tapahtumiin lisää rajoituksia?

Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on jo maanantaina astunut voimaan aluehallintoviraston päättämiä kokoontumisrajoituksia (siirryt toiseen palveluun). Varsinais-Suomessa kokoontumisrajoituksia tulee voimaan tiistaina.

Myös Uudenmaan ja Pirkanmaan koronakoordinaatioryhmät ovat suosittaneet kokoontumisrajoituksia. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kertonut harkitsevansa niitä tällä viikolla.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) lähetti alueellisille viranomaisille perjantaina ohjauskirjeen (siirryt toiseen palveluun), jossa ohjeistettiin, miten alueiden pitäisi toimeenpanna uudistettua hybridistrategiaa ja käyttää tartuntatautilain toimivaltuuksia tästä eteenpäin.

STM pyysi sairaanhoitopiirejä lähettämään tiedot, ovatko ne koronan leviämisalueella, THL:lle maanantaihin kello 11 mennessä.

Ohjauskirjeessä leviämisalueen tunnusmerkeiksi (siirryt toiseen palveluun) katsottiin muun muassa se, että alueen rokotuskattavuudessa on puutteita, sosiaali- tai terveydenhuollon kuormitus kasvaa, positiivisten näytteiden osuus ylittää kolme prosenttia tai palvelujärjestelmän toimintakyky heikkenee.

Lue lisää:

Source Link yle.fi