Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_555e34829257b4fd261f3aa1a3d47407, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yli 400 000:ta suomalaista odottaa asumiseen liittyvä lisä­lasku, myös veromätkyt rästissä kymmenillä tuhansilla – Uutisalue

Yli 400 000:ta suomalaista odottaa asumiseen liittyvä lisä­lasku, myös veromätkyt rästissä kymmenillä tuhansilla

Noin 410 000 henkilöä jätti kiinteistöveron ensimmäisen erän elokuussa maksamatta, kertoo Verohallinto. Jäännösveron eli veromätkyjen ensimmäinen maksuerä taasen on jäänyt roikkumaan 75 000:lla suomalaisella. Mätkyjen viivästymisestä kertoi ensin Talouselämä.

Kiinteistöveron maksupäivä oli maanantaina 8. elokuuta, mätkyjen maksupäivä 1. elokuuta.

Verohallinnon ylitarkastaja Irene Laine kertoo Ilta-Sanomille, että vuosittainen muistuttelu rästiin jääneiden verojen maksusta on verottajalle rutiinitoimintaa.

– Sitten tässä on myös tämä joustava [verotuksen] valmistuminen, ja kun senkin eräpäivät osuvat tähän kesälle, niin olemme arvelleet, että se voisi olla yksi syy maksujen rästiin jäämiselle.

Kiinteistöveropäätökset tulevat veronmaksajille jo keväällä. Kun aikaväli päätöksen ja eräpäivän välillä on pitkä, voi maksaminen unohtua, Laine pohtii.

– Jos eräpäivää ei ole ottanut talteen, eikä ole tilannut e-laskua, veron maksaminen voi helposti unohtua.

Hän kehottaa maksamaan rästiin jääneen veron saman tien, sillä maksamatta jääneelle verolle alkaa kertyä 7 prosentin viivästyskorkoa heti eräpäivää seuraavasta päivästä.

Kiinteistöveroa ei kuitata automaattisesti veronpalautuksista, Verohallinto muistuttaa.

– Vaikka veronpalautuksia olisi tulossa, kiinteistövero pitää maksaa erikseen, jotta välttyy viivästyskorolta, Irene Laine sanoo.

Rästiin jäänyt kiinteistövero ja viivästyskorko vähennetään veronpalautuksista vain silloin, jos kiinteistönomistajan henkilökohtainen verotus on vielä kesken ja kiinteistöverot yhä maksamatta, hän täsmentää.

Verohallinto muistuttaa myöhässä maksavia tarkistamaan maksutiedot OmaVerosta, jotta myös kiinteistöveron viivästyskorko tulee maksettua.

Alkuperäisen tilisiirron tietoja ei kannata käyttää maksaessa, sillä siinä ei ole mukana viivästyskorkoa, Laine muistuttaa.

– Kun ajantasaiset maksutiedot tarkistaa OmaVerosta, koko summa korkoineen tulee maksettua kerralla, hän lisää.

Verohallinto suosittelee e-laskun tilaamista kiinteistöveron eräpäivien muistamiseksi, koska kiinteistöveron maksupäivät vaihtelevat asiakaskohtaisesti. Suurimmalla osalla vero erääntyy joko elo- ja loka- tai syys- ja marraskuussa. Maksueriä on kaksi silloin, jos kiinteistövero on 170 euroa tai enemmän.

Kaikkiaan kiinteistöveroa on tältä vuodelta maksamatta yhteensä 71 miljoonaa euroa.

– Keskimääräinen maksamatta oleva vero on noin 173 euroa, ylitarkastaja Laine täsmentää IS:lle.

Lisäksi hän kertoo, että tämän vuoden 75 tuhannen mätkynsä maksamatta jääneen asiakkaan lisäksi Suomessa on 400 000 ihmistä, jolla on myös viime vuoden mätkyjä rästissä.

Myös viime vuonna Suomessa oli satoja tuhansia mätkynsä laiminlyöneitä ihmisiä, hän lisää.

– Vuonna 2021 300 000 henkilöä maksoi verovuoden 2020 jäännösveronsa myöhässä koko viime vuoden osalta.

– Asiakkaan on kuitenkin mahdollista hakea OmaVerosta maksujärjestelyä. Sitä on hyvä hakea mahdollisimman pian.

Maksujärjestelyjen ehtona on, että maksuvaikeudet ovat tilapäisiä, aikaisemmat maksujärjestelyt Verohallinnon kanssa on hoidettu eikä henkilöllä ole velkoja ulosotossa.

Kiinteistöveroa erääntyi elokuussa 1,9 miljoonalle asiakkaalle kaikkiaan 352 miljoonaa euroa.

Kaiken kaikkiaan kiinteistöveroa maksaa tänä vuonna noin 2,2 miljoonaa suomalaista. Viime vuonna veroa kertyi kaikkiaan 2 miljardia euroa, mikä oli yhteensä 2,6 prosenttia kaikista Verohallinnon keräämistä veroista.

Juttua oikaistu kello 9.11: Viivästyskorkoa alkaa kertyä eräpäivän, ei maksupäivän jälkeisestä päivästä.

Juttua täydennetty kello 12.37: Lisätty tiedot jäännösverosta ja Irene Laineen kommentit.

Source Link is.fi