Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1ad2cf90e50ef8452a8a4c74885d8cc4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yli kaksi tonnia painava satelliitti syöksyy ensi viikolla ilmakehään – osia saattaa pudota Suomeenkin – Uutisalue

Yli kaksi tonnia painava satelliitti syöksyy ensi viikolla ilmakehään – osia saattaa pudota Suomeenkin

Kookas satelliitti putoaa alas ensi keskiviikkona iltapäivällä noin klo 14 Suomen aikaa, kertoo Euroopan avaruusjärjestö tuoreen arvionsa perusteella.

Ennusteen epävarmuus on vielä tässä vaiheessa noin 26 tuntia, eli satelliitti voi tulla alas nopeamminkin tai hidastella myöhempään.

Noin viidesosa satelliitista selviää maahan asti. Valtaosa siitä tuhoutuu ilmakehään syöksyessään niin sanotun ilmakehän kitkakuumennuksen takia. Satelliitin ulko-osat kuumenevat yli 1 600 celsiusasteen lämpötilaan ja käytännössä höyrystyvät.

Etenkin kuumuutta kestämään suunnitellut osat ja satelliitin suuret tutka-antennit saattavat selvitä osittain Maan pinnalle saakka.

Pienemmät osat palavat ilmassa ja näyttävät tähdenlennoilta. Tätä sälää voi myös sataa Maahan saakka.

Arvio siitä, minne satelliitin jäänteet putoavat, saadaan vasta juuri ennen maahansyöksyä. Myös Suomi on mahdollista putoamisaluetta.

ATV-rahtialuksen tuhoutuminen ilmakehässä. Alus on hajonnut moniksi hehkuviksi kappaleiksi.

Satelliitti hajoaa ilmakehän yläosissa moniksi pieniksi tähdenlennoiksi. Suurimmat osat selviävät Maan pinnalle saakka. Kuvassa ATV-rahtialuksen hallittu maahanpaluu vuonna 2008. Kuva: ESA

Yksi satelliitti vähemmän avaruusromua

Alas putoava satelliitti on kaukokartoitussatelliitti ERS-2.

Se on toinen Euroopan avaruusjärjestön 1990-luvulla avaruuteen lähettämistä uudenlaisista kaukokartoitussatelliiteista. Nimi ERS tulee sanoista European Remote Sensing satellite.

Ne pystyivät kuvaamaan alla olevaa maastoa tutkillaan hyvin tarkasti myös yöllä ja pilvien läpi. Havaintoja käytettiin muun muassa tulvien ja kasvillisuuden seurantaan sekä jäätiköiden kartoittamiseen.

ERS-1 ja ERS-2 ylittivät roimasti suunnitellun käyttöikänsä. ERS-1 kiertää edelleen sammuneena lähes alkuperäisellä radallaan hieman alle 800 kilometrin korkeudessa. Käytännössä se on siis avaruusromua, joka voi esimerkiksi törmätä toiseen satelliittiin, mikä taas lisää romun määrää.

ERS-satelliitin täysikokoinen mallikappale Euroopan avaruusjärjestön teknologiakeskus ESTECin sisäänkäynnin luona.

ERS:n täysikokoinen testikappale on esillä Euroopan avaruusjärjestön teknisen keskuksen ESTECin sisäänkäynnin luona. Kuva: Jari Mäkinen / Yle

Lennonjohto muutti ERS-2:n lentorataa vuonna 2011, jotta sen korkeus painui 537 kilometriin. Sitten satelliitti sammutettiin. Tämä lyhentää aikaa, jonka se pyörii hyödyttömänä avaruudessa, sillä matalammalla olevat satelliitit putoavat nopeammin.

Luonnollinen putoaminen 800 kilometrin korkeudesta kestää yli 200 vuotta, 570 kilometristä vain vuosikymmenen.

Uudemmilla satelliiteilla odottelua ei tarvita, koska ne on suunniteltu siten, että ne voidaan pudottaa suoraan alas ilmakehään.

Riski osua putoavan satelliitin alle on hyvin pieni

ERS-2 kiertää Maata napa-alueiden kautta kulkevalla radalla, joka kartalle piirrettynä kulkee aaltomaisesti pohjoisen ja etelän välissä. Satelliitti menee esimerkiksi 20. ja 21. helmikuuta Suomen päältä.

Alla oleva kartta näyttää satelliitin lentoradan 20. helmikuuta olevan ylilennon aikaan.

Perjantaina tehdyn arvion mukaan se kulkee Etelä-Suomen yli vain noin 21 tuntia ennen arvioitua putoamisaikaa. Arvion epävarmuus on yhä noin 26 tuntia, joten jos putoaminen tapahtuu aiemmin, voisi se tapahtua Suomen päällä.

21. helmikuuta satelliitti kulkee Suomen päältä noin klo 16.30, jolloin se ylittää Lapin.

Arvioidut ylilentoajat muuttuvat sitä mukaa kun satelliitti putoaa alaspäin. Vasta vähän ennen syöksyä ilmakehään satelliitin putoamisalue voidaan määrittää tarkasti.

Kartalla Suomen ja Helsingin ylittävän ERS-2 -satelliitin lentoreitti 20. helmikuuta 2024 noin klo 17.

ERS-2 kulkee Suomen yli vain noin 21 tuntia ennen perjantaista arviota putoamisesta (21.2. klo 14.10 Suomen aikaa). Kuva: NORAD, grafiikka: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Satelliitti voi pudota vain ratansa alla oleville alueille – ei minne vain maapallolla, vaikka pitkän ajan kuluessa onkin lentänyt maapallon joka kolkan ylitse.

Eri viranomaiset Suomessa seuraavat tilannetta ja ryhtyvät toimiin, mikäli ERS-2:n putoaminen tapahtuisi Suomen lähellä.

Ilmatieteen laitoksella seurannasta vastaava avaruussääryhmän päällikkö Tiera Laitinen toteaa Ylelle, että vahinkojen riski on pieni siinäkin tapauksessa, että satelliitti putoaisi Suomen päällä.

GOCE-satelliitin maahanpaluun viimeisin putoamisarvio 11. marraskuuta 2013. ERS-2:n tapauksessa saadaan myös tämän kaltainen kartta, joka näyttää pitkulaisen alueen, minne satelliitti tulee putoamaan.

Vähän ennen syöksyä ilmakehään satelliitin putoamisalue voidaan määrittää hyvinkin tarkasti. Tässä viimeisin ennuste GOCE-satelliitin putoamisesta vuonna 2013. ERS-2:n putoamisalueesta saadaan samankaltainen ennuste ensi viikon alussa. Kuva: ESA

Avaruudesta putoaa ja pudotetaan alas ilmakehään vuosittain noin 2 500 satelliittia ja avaruusromukappaletta.

Suurin osa näistä tuhoutuu ilmakehässä, mutta silloin tällöin suurikokoisen kappaleen osia putoaa alas saakka. Koska suurin osa maapallosta on merta ja harvaan asuttuja alueita, näistä ei ole juuri lainkaan haittaa.

Historia tuntee vain parikymmentä tapausta, joissa romu on aiheuttanut vaaraa. Vuonna 1997 Oklahomassa, Yhdysvalloissa, pieni taivaalta pudonnut romunpala osui naiseen. Kiinassa vuonna 2002 nuori poika taas sai päällensä kiinalaisraketista peräisin olleen kymmenkiloisen alumiinilevyn.

Tilastollisesti riski osua avaruusromun alle on vuositasolla yhden suhde sataan miljardiIn. Salama iskee 65 000 kertaa todennäköisemmin ihmiseen kuin satelliitin osa putoaa päähän.

Source Link yle.fi