Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_98c47dddc7410b7744fe851153b449a3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yli tuhatta siirtolaista yritetään pelastaa Välimerellä – Eurooppaan pyrkivien määrät ovat yhä kasvussa – Uutisalue

Yli tuhatta siirtolaista yritetään pelastaa Välimerellä – Eurooppaan pyrkivien määrät ovat yhä kasvussa

Vuoden alun jälkeen yli 500 ihmistä on hukkunut tai on kateissa Välimerellä. Yhä useampi on lähtenyt matkaan Tunisian rannikolta.

Italian rannikkovartiosto julkaisi kuvia pääsiäisen ajan pelastusoperaatioistaan.

Ainakin 1 200 Eurooppaan pyrkivää siirtolaista ajelehtii kahdessa täpötäydessä kalastaja-aluksessa Välimerellä, kertovat Italian viranomaiset. Suuremmassa aluksessa on 800 ihmistä ja pienemmässä 400.

800 ihmistä kuljettavan aluksen pelastustöiden kerrotaan olevan meneillään noin 200 kilometrin päässä Syrakusan kaupungista. Pelastustöitä haittaa Italian rannikkovartioston mukaan muuan muassa se, että aluksessa on liikaa ihmisiä.

Pienempi aluksista on tiettävästi lähtöisin Tobrukista Libyasta, ja se oli maanantai-iltana yhä ilman apua. Siirtolaisia auttavan epävirallisen Alarm Phone -järjestön mukaan kiireellinen avunpyyntö on lähetetty Italian, Kreikan ja Maltan viranomaisille.

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) paikalle olisi jo tullut maltalainen alus, mutta Maltan viranomaiset olisivat kieltäneet sitä auttamasta siirtolaisia. Malta ei ole kommentoinut tietoa.

BBC:n mukaan pienempi alus on ilman kapteenia ja useat matkustajat ovat lääkäriavun tarpeessa.

Yli 2000 ihmistä pelastettiin perjantaina

Italian rannikkovartioston mukaan perjantaina oli meneillään myös operaatio, jossa 2000 ihmistä pelastettiin. Kaksi menehtyi ja parikymmentä on kateissa, kertoo ResQship -järjestö.

Viime viikkoina useita siirtolaisia kuljettavia aluksia on saapunut Italiaan, etenkin Lampedusan saarelle. Saari on Italian uloin saari ja yksi Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten päärantautumispaikkoja.

Monet aluksista ovat tulleetTunisiasta, josta on tullut avustusjärjestöjen mukaan yleisin lähtöpiste Afrikassa. Aiemmin se oli Libya.

Siirtolaisten määrä on tuplaantunut viime vuodesta

Tulijoiden määrä on kasvussa (siirryt toiseen palveluun) siitä huolimatta, että Italian oikeistohallitus on luvannut kitkeä maahan pyrkivien siirtolaisten määrää. Italiaan on tullut sisäministeriön mukaan tänä vuonna jo 14 000 siirtolaista, kun vastaava luku viime vuonna oli 5 300.

Välimerellä on tänä vuonna tähän mennessä hukkunut tai kadonnut yli 500 ihmistä, arvioi Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM (siirryt toiseen palveluun). Viime vuoden aikana hukkui tai joutui kadoksiin noin 2 400 ihmistä.

Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten määrissä tapahtui notkahdus vuonna 2020, kun liikkumista rajoitettiin voimakkaasti koronapandemian aikana. Suurimpia luvut olivat vuosien 2015 ja 2016 aikana.

Kaiken kaikkiaan keskisellä Välimerellä on hukkunut tai kadonnut peräti 26 000 ihmistä vuoden 2014 jälkeen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Source Link yle.fi