Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e54655cededb488e3e37598104786d8f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yrittäjät: Karanteenin korvaaminen sairauslomalla maksaisi yrityksille yli 300 miljoonaa – rajoituksia kohdennettava rokottamattomiin – Uutisalue

Yrittäjät: Karanteenin korvaaminen sairauslomalla maksaisi yrityksille yli 300 miljoonaa – rajoituksia kohdennettava rokottamattomiin

Pienten ja keskisuurten yritysten etujärjestö Suomen Yrittäjät haluaa hallitukselta välittömästi tukea erityisesti matkailu-, liikenne-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrityksille.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen ehdotus karanteenien korvaamisesta sairauslomalla merkitsisi Yrittäjien mukaan 300–350 miljoonan euron kustannusta työnantajille, jos kolmasosa työelämässä olevista olisi kolme päivää sairauslomalla koronan takia.

Laskelma perustuu siihen, että karanteeniin määrätyt ovat oikeutettuja tartuntatautipäivärahaan, kun taas sairauslomalla olevan työntekijän palkan maksaa työnantaja.

– Lisäksi kustannuksia tulee töiden järjestämistä uudelleen ja mahdollisten sijaisten palkkaamisesta ja jos sairausloma haetaan työterveyshuollosta, järjestön toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa positiivisen testituloksen saaneiden toimeentulo pitäisi edelleen turvata tartuntatautipäivärahalla.

Lue lisää: THL esittää anniskelu­painotteisten ravintoloiden kolmen viikon täyssulkua

Yrittäjien mukaan koronapandemian takia tehdyt rajoitukset kohdistuvat väärin.

– Niitä ei voida pitää oikeasuhtaisina tai välttämättöminä, jos on vaihtoehtoisia sääntelymalleja, joilla rajoituksia voidaan kohdentaa rokottamattomiin, joilla kuitenkin on ollut mahdollisuus ottaa rokote, johtaja Janne Makkula sanoo.

Myös esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alaa edustavan Maran toimitusjohtaja Timo Lappi on ehdottanut koronapassin korvaamista rokotepassilla, jonka saisi vain täyden rokotesarjan tai taudin sairastamisen jälkeen.

Lue lisää: Maran Lappi haluaa rokotepassilla ravintolat auki – yrityksiltä tullut ”hyvin epätoivoista viestiä”

Yrittäjät muistuttaa, että THL:n mukaan rokottamattomat ovat syys–marraskuun aikana päätyneet covid-19-tartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 15 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 26 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut.

Yrittäjät esittää hallitukselle sairauspäivärahan omavastuuajan lyhentämistä kymmenestä yhteen päivään. Tällöin työnantaja saisi nykyistä aikaisemmin hyvitystä sairausajan palkkakuluista.

Yritysten olisi myös saatava korvausta, jos niiden on suljettava toimitilansa viranomaisten määräysten takia. Yrittäjien mukaan myös yt- ja lomautusprosessia olisi voitava nopeuttaa työehtosopimuksista riippumatta.

Lue lisää: Hallitus keskustelee torstaina ravintoloiden täys­sulusta – keskusta kriittinen

Lisäksi Yrittäjät esittävät uusia kustannustukia sekä marraskuussa päättyneen yrittäjien työmarkkinatuen jatkamista. Myös verohallinnon toivotaan antavan yrittäjille lisää maksuaikaa.

Source Link is.fi