Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f794f97bf969908e88ad191fd33e63fa, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
15 vuotta sitten Steve Jobs teki julistuksen – alkoi tapahtuma­ketju, jolla oli järisyttävät seuraukset Suomessa – Uutisalue

15 vuotta sitten Steve Jobs teki julistuksen – alkoi tapahtuma­ketju, jolla oli järisyttävät seuraukset Suomessa

Sunnuntaina 9. tammikuuta 2022 tuli kuluneeksi 15 vuotta San Franciscossa järjestetystä tuotejulkistuksesta, jolla oli muutaman vuoden päästä Suomessa järisyttävät vaikutukset.

Tietokoneyhtiö Applen toimitusjohtaja Steve Jobs nousi tammikuussa 2007 mustassa poolopaidassaan Moscone Centerin lavalle, ja esitteli ensimmäisen iPhone-laitteen, joka oli hänen mukaansa ”laajanäyttöinen iPod kosketusnäppäimillä”, ”vallankumouksellinen matkapuhelin” sekä ”kumouksellinen internetlaite”.

IPhonessa esitelty suuri kosketusnäyttö on nykyään lähes ainoa älypuhelimen malli. Tietokonevalmistajan puhelimessa puhelin oli lähes sivuosassa, sen sijaan näytöllä saattoi käyttää siihen ladattavia sovelluksia.

Ensimmäisessä iPhonessa oli 3,5-tuumainen kosketusnäyttö, mutta muuten se jäi monessa suhteessa teknisesti kilpailijoiden jälkeen.

Ensimmäinen iPhone sai alkuun ansaittua kritiikkiä. Monissa teknisissä ominaisuuksissa se jäi jälkeen esimerkiksi Nokian edellisenä vuonna julkaisemalle N95-puhelimelle. ”Nopean” 3G-verkon sijaan iPhone käytti 2g-verkkoa. N95:n takana oli viiden megapikselin kamera Carl Zeissin optiikalla, kun iPhone-käyttäjä sai tyytyä suttuiseen 2g-kameraan.

Kilpailijoiden julkiset kommentit iPhonesta ja Applesta olivat vähätteleviä.

– 500 dollaria operaattoritukien kanssa!, Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer nauroi haastattelussa.

– Se on maailman kallein puhelin, eikä se vetoa yritysasiakkaisiin, koska siinä ei ole näppäimistöä, minkä takia se ei sovi kovin hyvin sähköpostin käyttöön.

Microsoft oli julkaissut oman vuonna 2006 Zune-päätelaitteensa, joiden tuotanto lopetettiin 2011.

Vuonna 2008 myytiin vain 12 miljoonaa iPhone-puhelinta, kun taas Nokia myi kaikkiaan 468 miljoonaa puhelinta, joista 61 miljoonaa oli niin sanottuja älylaitteita, muistutettiin vuonna 2010 Nokian menestyksen syitä selvittävässä Winning across global markets -kirjassa.

– Applen menestys Yhdysvalloissa ja joissakin muissa maissa on vaikuttavaa, mutta ei tarpeeksi, kirjailija Dan Steinbock arvioi.

Kirjan julkaisuvuoden kesänä Nokian tuolloinen toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo sai käytännössä potkut, koska yhtiö ei pystynyt kuromaan umpeen Applen etumatkaa laitteiden ohjelmistojen kehityksessä.

Lue lisää: Olli-Pekka Kallasvuo kertoo puhelusta, josta ymmärsi Nokian olevan syvissä ongelmissa – Steve Jobsin viiltävä lause pysäytti

Vuotta myöhemmin, kesällä 2011 Apple ohitti Nokian älylaitteiden myynnissä.

Nokia oli saman vuoden helmikuussa julkistanut päätöksen siirtyä käyttämään älypuhelimissaan Microsoftin Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmää. Nokialla ei kesään mennessä ollut markkinoilla vielä yhtään Windows-puhelinta ja yhtiön koko matkapuhelinyksikkö kääntyi tappiolliseksi.

Kesäkuussa 2013 julkistettiin jättikauppa, jossa Nokia myi matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille 5,44 miljardilla eurolla. Elokuussa Microsoft tiedotti, että toimitusjohtaja Ballmer jättäisi yhtiön, kunhan seuraaja löytyy.

Myöhemmin Microsoft ajoi vähitellen koko Nokialta ostamansa yksikön toiminnan alas.

Apple tienasi viime vuonna iPhone-puhelimilla lähes 39 miljardia dollaria, eli 47 prosenttia koko liikevaihdostaan, kertoo yhdysvaltalainen taloussivusto Benzinga. Applen markkina-arvo on sen sijaan käväisi 3. tammikuuta kolmessa biljoonassa dollarissa, kertoo The Verge -verkkolehti.

Jonkinlaisen hyvityksen Nokia sai silti muutama vuosi sitten.

– Ja voi pojat, olemmeko patentoineet sen, Jobs sanoi ensimmäisen iPhonen esittelyssä, tarkoittaen tuolloin kosketuskäyttöliittymää.

Apple oli kuitenkin käyttänyt myös Nokian patentteja, ja taipui vuonna 2017 maksamaan niistä Nokialle huomattavat korvaukset.

Itse asiassa Applella ei alunperin ollut oikeuksia edes iPhone-nimeen, sillä se oli Ciscon rekisteröimä tuotemerkki. Cisco nosti Applea vastaan syytteen vain kaksi päivää puhelimen julkistuksesta. Tapaus sovittiin ilman oikeudenkäyntiä, eikä sopimuksen ehtoja ole julkistettu, kertoo Mashable-verkkolehti.

Source Link is.fi