Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_48a01041052785eaf6d7d2e108172a5b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
200 000 suomalaisnaista kärsii kivuliaasta vaivasta, jota tunnetaan yhä huonosti – tällainen se on – Uutisalue

200 000 suomalaisnaista kärsii kivuliaasta vaivasta, jota tunnetaan yhä huonosti – tällainen se on

Kipua yhdynnässä, tamponin laittaminen tai emättimen suun koskettelu sattuu. Muun muassa nämä ovat vulvodynian oireita.

Suomessa jopa 200 000 ihmistä kärsii vulvan alueen kivusta. Silti se tunnetaan edelleen huonosti, gynekologinen potilasjärjestö Korento ry kertoo tiedotteessaan.

Vulvodynia on kroonista yli kolme kuukautta kestänyttä kipua. Kipu tuntuu vulvan eli ulkosynnytinalueella. Vulvodyniassa kivun taustalla ei ole mikään muu tunnettu sairaus, eikä ulkosynnyttimissä näy muutoksia. Syytä vaivalle ei tunneta.

Vulvodynia jaotellaan eri tyyppeihin

Vulvodynia jaetaan yleensä kahteen erilaiseen päätyyppiin.

Paikallisen vulvodynian kiputila provosoituu kosketuksesta. Kipua tuntuu usein emättimen suulla penetraation aikana. Yhdynnän aikana tai sen jälkeen aiheutuva kipu voi estää yhdynnät kokonaan. Kipua voi seksuaalisen yhdynnän lisäksi aiheuttaa sormi, tamponi tai sisätutkimuskin. Tätä vulvodynian yleisintä tyyppiä, vestibulodyniaa, sairastavat ovat yleensä noin 20−30-vuotiaita, Korento ry kertoo sivuillaan.

Aikaisin aloitettu tai pitkään jatkunut yhdistelmäehkäisy, toistuvat hiiva- ja virtsatietulehdukset, jännittyneet lantionpohjalihakset tai traumaattiset kokemukset voivat olla mahdollisia syitä paikallisen vulvodynian taustalla.

Yleistynyt eli neuropaattinen vulvodynia on hermoperäistä kipua, jota esiintyy laajemmalla alueella. Se on yleisempää yli 40-vuotiailla.

Vulvodynian aiheuttamiin vaivoihin voi hakea apua

Vaivan takia kannattaa käydä lääkärissä, jonka kanssa voi keskustella eri hoitokeinoista.

Gynekologinen tutkimus voi tuntua kivuliaalta, minkä takia vulvodynian toteamiseksi ei välttämättä aina tarvita gynekologista sisätutkimusta. Tutkimuksissa on tärkeää sulkea pois muut vulvan alueen vaivat.

Vulvodynian itsehoitona voi kokeilla ulkosynnyttimien ihon rasvaamista voiteella. Vaivan hoidossa tärkeää on myös lantionpohjan lihasten tunnistaminen ja rentouttaminen.

Lue lisää: Lantiopohjan lihaksia voi treenata myös väärin – fysioterapeutti varoittaa naisia tavasta, joka voi saada aikaan jopa vahinkoa

Yhdyntäkipuihin voi hakea helpotusta liukuvoiteilla tai apteekeista saatavilla puudutegeeleillä.

Vulvodynian vaikutuksia ihmisen kokonaisvaltaiseen elämään ei pidä vähätellä. Sillä voi olla vaikutusta niin ihmissuhteisiin, seksuaalisuuteen, kehonkuvaan, mielen hyvinvointiin kuin työelämään ja opiskeluun.

–  Tosi monta vuotta häpesin sitä ja itseäni, koin olevani jotenkin viallinen ja vähemmän nainen kuin muut. Koska muut tuntuivat pystyvän seksiin ja minä en. Tuntui myös, että olen ihan yksin. Ei vulvodynia ole sellainen asia, josta voi soittaa ja jutella kaverille tuosta noin vaan. Ja olin myös hirveän epätoivoinen. Tuntui, että kipu ja kutina eivät lopu ikinä, en pääse niistä koskaan eroon eikä mikään auta, omasta kokemuksestaan kertonut kolmekymppinen nainen kuvaili aiemmin Ilta-Sanomille.

Jutussa kerrottiin lisäksi erilaisista hoitokeinoista.

– Pesuaineita ei alapesussa tule käyttää, ja liiallista vesipesuakin on vältettävä, samoin pikkuhousunsuojien käyttöä. Jos taustalla on toistuvia hiivatulehduksia, aloitetaan niihin estolääkitys, naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Mehiläisestä sanoi.

Valtaosa potilaista saa apua jo pienillä hoitokeinoilla, Korento ry:n sivuilla kerrotaan.

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää valtakunnallisen Vulvodyniaviikon 8.-14.11.2021. Kolmatta kertaa järjestettävä teemaviikko tekee intiimiä kipua näkyväksi ja kannustaa puhumaan avoimesti gynekologisesta oireyhtymästä.

Lähteitä: Korento.fi, Terveyskirjasto