Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e275bf9d4dc2c2018702c39a892210ac, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
7 asiaa, jotka selittävät nuorempien sydäninfarkteja – Uutisalue

7 asiaa, jotka selittävät nuorempien sydäninfarkteja

Alle 55-vuotiaiden sydäninfarktit selittyvät pääosin seitsemällä riskitekijällä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Naisilla merkittäviä ovat etenkin diabetes ja miehillä kolesteroliongelmat.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä ja perustuu lähes 2 300:n alle 55-vuotiaana sydäninfarktiin sairastuneen ja yhtä monen terveen verrokin terveystietoihin vuosilta 2008–2012.

Tulokset osoittivat, että yli 85 prosentissa tapauksista sydäninfarktit liittyivät seitsemään sydänriskitekijään. Nämä olivat diabetes, masennus, korkea verenpaine, tupakointi, kolesteroliongelmat, alhainen tulotaso ja perinnöllinen alttius varhaisille sydäninfarkteille.

Kyseiset riskitekijät suurensivat sekä miesten että naisten sairastumisriskiä, mutta niiden voimakkuus vaihteli. Korkea verenpaine, masennus, diabetes, tupakointi ja perinnöllinen alttius liittyivät suurempaan sairastumisriskiin naisilla. Kolesteroliongelmat olivat suurempi riski miehille.

Yhdysvaltalaisten tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat sukupuolen vaikuttavan alle 55-vuotiaiden sydäninfarktiriskiin. Tulokset olisikin hyvä huomioida sydäninfarktien ehkäisyssä. Sydäninfarktit ovat harvinaisia alle 55-vuotiailla, mutta arviolta kolmannes potilaista on alle 60-vuotiaita.

Sydäninfarkti eli sydänkohtaus tarkoittaa sydänlihaksen kuoliota, joka johtuu sepelvaltimon tukkeutumisen aiheuttamasta hapenpuutteesta. Yleensä sydäninfarkti aiheuttaa kovan, laajalti rintalastan takana tuntuvan kivun. Kipua kuvataan usein puristavaksi tai vannemaiseksi, ja se voi säteillä olkavarsiin, leukaan ja jopa selkään. Kipu on kovaa, se jatkuu samanlaisena ja usein nostattaa kylmän hien pintaan.

Source Link is.fi