Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7cb4095d161088fae76569ee7ca465e6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Aamun Koitto: Jari Samulinin välit Aira-äitiin olivat vuosi­kymmeniä vaikeat – yksi puhelu viime helmikuussa korjasi kaiken – Uutisalue

Aamun Koitto: Jari Samulinin välit Aira-äitiin olivat vuosi­kymmeniä vaikeat – yksi puhelu viime helmikuussa korjasi kaiken

Jari Samulin kertoo Aamun Koitto -lehdessä, että hän nuorempana halusi puolustaa isäänsä ja suhde äitiin jäi etäiseksi. Viime helmikuinen puhelu korjasi välit.

Jari Samulin tuli tunnetuksi 1980-luvulla Rytmikkäät-tanssiryhmästä, joka laajeni pian kokonaiseksi tanssikouluksi.

Samulin oli tuohon aikaan melko paljon esillä äitinsä Aira Samulinin rinnalla. Sen jälkeen julkisuudesta on ollut vuosikymmenien tauko.

Nyt Jari Samulin muistelee hiljattain edesmennyttä äitiään Aira Samulinia ortodoksisen kirkon Aamun Koitto -lehdessä. Jari kertoo lehdessä haastavasta äitisuhteestaan. Lopulta yksi keskustelu viime helmikuussa 2023 korjasi kaiken.

Jari Samulin kertoo lehdessä, että äidin ja pojan suhde ei aina ollut helppo. Jari tunsi välillä olevansa kovin yksin. Hänen sisarensa Pirjo Samulin oli sairastunut skitsofreniaan jo nuorena.

Jarin vanhemmille tuli avioero, ja isä Helge Samulin muutti Ruotsiin. Jari Samulin oli tuolloin kuusivuotias. Pieni poika vieraantui isästä.

Viime helmikuussa äiti ja poika kävivät puhelimessa kahden tunnin keskustelun, Jari Samulin kertoo Aamun Koitto -lehdessä. Aira-äiti oli surrut puhelussa sitä, että hän eron myötä ikään kuin erotti isän ja pojan toisistaan. Hän oli pelännyt Jarin kääntyvän häntä vastaan. Hän kielsi pojaltaan tapaamiset, koska isä oli hoidettavana psykiatrisessa sairaalassa skitsofrenian takia.

Jari Samulin ja Rytmikkäät 1980-luvun alussa. Kuva: puuttuu

Puhelinkeskustelu oli kummallekin arvokas. Aira Samulin oli odottanut sen toteutumista kauan. Jaettujen asioiden kautta suuri taakka putosi hänen sydämeltään, Jari Samulin kertoo lehdessä.

– Meistä tuli hyvät ystävät. Hän luotti, että olin hänen elämänsä ratkaisujen tukena ja ymmärsin niitä. Hän halusi lapsuudessani vain pelastaa perheensä. Annoin hänen valinnoilleen siunaukseni, Jari Samulin sanoo.

Jari Samulin kertoo lehdessä, että etäisyydestä huolimatta äiti aina auttoi poikaansa.

Aira Samulinille perhe oli tärkeä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Perhe oli Aira Samulinille tärkeä. Aira Samulin kertoi 95-vuotishaastattelussaan Ilta-Sanomissa, että hän on oppinut pojaltaan Jarilta olla-verbin tärkeyden.

– On tärkeää miten olen missäkin tilanteessa. Sitä en halua sen tarkemmin selittää. Ihminen voi tehdä hyvää aina, Aira Samulin kertoi.

Perheen tärkeydestä Aira Samulinille kertoi myös hänen 1960-luvulla perustamansa Rytmikkäät mannekiinit -muotitanssikoulu. Hän kertoi perustaneensa muotitanssikoulun Pirjo-tyttärensä takia. Pirjo oli mielenterveyspotilas, joka sai iloa tanssimisesta.

Pirjon joutuminen jo varhain skitsofreenikoille tarkoitettuun hoitokotiin oli äidille raskas asia. Aira Samulin tekikin paljon töitä myös mielenterveyspotilaiden eteen.

Aira Samulin kertoi avoimesti myös vaikeasta avioliitostaan. Hänen ensimmäinen puolisonsa oli väkivaltainen ja alkoholisti. Oman kokemuksensa kautta Aira halusi auttaa myös perheväkivallasta kärsiviä.

Vuonna 1973 Aira Samulin avioitui itseään huomattavasti nuoremman Ekku Peltomäen kanssa. Avioliitto päättyi 2004.

Aira Samulinilla oli aina hymy herkässä. Kuva: Antti Hämäläinen

Aira Samulin kuoli Meilahden sairaalassa Helsingissä 23. lokakuuta. 96-vuotiaana menehtynyt Samulin oli Suomen tunnetuin Karjalan evakko sekä palkittu yrittäjä ja tanssinopettaja, joka opetti suomalaiset tanssimaan. Hän teki vaikutuksen positiivisuudellaan ja ikinuorekkuudellaan.

”Tanssiessaan ihminen on aina kaunis”, oli Aira Samulinin viesti. Hän toi Suomeen 1960-luvulla discotanssin ja opetti suomalaiset tanssimaan myös yksin.

Aira Samulin vaikutti vuosia myös politiikassa. Aira Samulinin elämästä on tehty elokuva Tango Kabaree.

Source Link is.fi