Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_46b60184c174dec2794a44aab7ff1776, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Aino-Kaisa Saarinen ryhtyi pudottamaan painoa – jo kolmen päivän päästä hän huomasi jonkin menneen pieleen – Uutisalue

Aino-Kaisa Saarinen ryhtyi pudottamaan painoa – jo kolmen päivän päästä hän huomasi jonkin menneen pieleen

Entinen maastohiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen on huolissaan nuorten naishiihtäjien energiansaannista. Hän kertoo nyt, miten piti huolta omasta terveydestään urheilu-uransa aikana.

Uransa lopettanut maastohiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen, 44, huolestui naishiihtäjien energiansaantia koskevan tutkimuksen tuloksista, joista Sanoma kertoi sunnuntaina.

Liikuntatieteiden tohtoriksi väitelleen Oona Kettusen tutkimuksessa todettiin, että suurin osa tutkimukseen osallistuneista hiihtäjistä sai kulutukseensa nähden liian vähän energiaa.

Tutkimuksen mukaan erityisesti hiilihydraattien saanti jäi suositeltua vähäisemmäksi.

Toistakymmentä arvokisamitalia voittanut Saarinen toteaa, että urheilijaksi kasvamiseen kuuluu tärkeänä osana riittävän ruokavalion opetteleminen.

– Onhan se hälyttävää, jos naishiihtäjillä on tuollainen tilanne. Nuorilla urheilijoilla pitäisi olla perustiedot siitä, minkälaista ravintoa ja kuinka paljon pitää syödä, Saarinen pohtii.

Aino-Kaisa Saarinen (vas.) voitti MM-kultaa naisten 10 kilometrin perinteisessä vuonna 2009. Virpi Kuitunen riensi onnittelemaan häntä. Kuva: Antti Johansson / HS

Liian vähäinen energiansaanti voi esimerkiksi heikentää urheilijan palautumista ja suorituskykyä.

Huippu-uran hiihtäneellä Saarisella on hieman omakohtaista kokemusta liian energiaköyhästä ruokavaliosta. Saarinen halusi vuonna 2013 parantaa suorituksiaan, ja ajatteli voivansa muokata ruokavaliotaan entistä paremmaksi.

Saarisen oli tarkoitus pudottaa painoa muutama kilo, ja hän otti yhteyttä ravitsemusterapeutti Merja Kiviranta-Mölsään.

Painonpudotus oli tarkoitus tehdä hallitusti ja pitkäjänteisesti. Saarinen kuitenkin alkoi aluksi tehdä itse isoja muutoksia ruokavalioonsa. Hän söi pitkälti kanasalaattia ja kaurapuuroa – erittäin niukkaenergistä ruokaa.

– Tämä jakso kesti vain kolme päivää, kun aloin ihmetellä, miksi harjoituksissa tuntui hirveän raskaalta, Saarinen muistelee.

Jos painon kanssa haluaa pelata, pitää olla kyllä ammattilainen, jonka kanssa sitä katsoo. En suosittele kenellekään tekemään radikaaleja muutoksia yksin.

Mölsä ja Saarinen kävivät yhdessä läpi, mitä Saarinen oli syönyt niinä kolmena päivänä. Pian kävi selväksi, että hiihtäjä sai aivan liian vähän energiaa kulutukseensa nähden.

– Siinä alkoi heti kärsiä kaikki. Onneksi minulla oli asiantuntija tukenani. En tiedä, olisinko itse halunnut ymmärtää, että missä mätti. Totta kai, kun painoni tippui, se näytti minulle silloin positiiviselta signaalilta, Saarinen pohtii.

Ravitsemusterapeutti neuvoi Saarista lisäämään ruokavalioonsa runsaasti pastaa tai muita hiilihydraatinlähteitä.

Kokemuksesta oppineena Saarinen toteaa, että ruoalla pelaaminen voi olla vaarallista ja lähteä helposti ”väärille raiteille”.

– Jos painon kanssa haluaa pelata, pitää olla kyllä ammattilainen, jonka kanssa sitä katsoo. En suosittele kenellekään tekemään radikaaleja muutoksia yksin, hän sanoo.

Aino-Kaisa Saarinen Urheilumuseon avajaisissa vuonna 2020. Kuva: Jonna Öhrnberg

Saarisen mukaan hyvä konsti riittävän energiansaannin seuraamiseen on oman kehon signaalien opetteleminen.

Naisurheilijoilla hyvä mittari kehon voinnin seuraamiseen on kuukautiskierron tarkkailu.

Kuukautiskierto häiriintyy melko helposti esimerkiksi energiavajeen tai liiallisen kuormituksen seurauksena.

– Minä ainakin koen, että säännöllinen kuukautiskierto urheilu-uran aikana on tosi tärkeä. Jos kiertoni lähti jotenkin poikkeamaan normaalista, tiesin heti, että jotain on vialla. Silloin viimeistään hälytyskellojen pitäisi soida, Saarinen sanoo.

Saarinen pani uransa aikana merkille yhden ajankohdan, jolloin hänen kuukautiskiertonsa häiriintyi hetkellisesti. Ilmiö toistui hänen mukaansa joka vuosi.

– Tour de Skin aikana kierto piteni muutaman päivän, koska se oli niin raskas rupeama. Huomasin, että se toistui joka vuosi samalla lailla. Opin, että se palautuu kisan jälkeen takaisin normaaliksi, eikä minulle tullut koskaan enempää ongelmia sen suhteen. Kehoni oli vain ollut hetkellisesti kovilla.

Source Link is.fi