Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4fc27615fc81aabb2293b12857717f64, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Aku Sipola sai kuulla Vesa-Matti Loirin kuolemasta juuri ennen kuin hyppäsi tämän saappaisiin – suru-uutinen purkautui vuolaana itkuna – Uutisalue

Aku Sipola sai kuulla Vesa-Matti Loirin kuolemasta juuri ennen kuin hyppäsi tämän saappaisiin – suru-uutinen purkautui vuolaana itkuna

Näyttelijä Aku Sipola hyppää syksyllä 2023 ensi-iltansa saavassa Spede-elokuvassa suuriin saappaisiin. Hän näyttelee Spede Pasasen elämästä kertovassa elokuvassa viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiria, joka kuoli elokuussa 77-vuotiaana.

Rooli Loirina oli Aku Sipolalle rankka, sillä tieto tähden kuolemasta tuli juuri ennen Spede-elokuvan kuvausten alkua. Siinä vaiheessa Sipola oli jo syvällä roolihahmonsa syövereissä ja suru-uutinen kolahti häneen kovaa.

– Oli omalla tavallaan tiedossa, että lähtö saattaa olla lähellä, mutta uutisen aikaan minulla tuli todella, todella kova itku. Se tuntui yllättävän paljon. En ole tavannut Loiria koskaan, mutta hän oli elänyt päässäni keväästä asti.

– Hän eli mukanani vahvasti monta kuukautta ennen kuolemaansa, ja tavallaan myös aiemmin taiteensa kautta.

Spene ja Vesku eli Riku Nieminen ja Aku Sipola Svenska Teaternin lavalla elokuvan kohtauksessa.

Sipola arvosti Loiria viihdetaiteilijana valtavasti. Hän tutustui Loirin työhön ensi kertaa syvällisemmin Pahat pojat -elokuvan nähtyään. Loiri näyttelee siinä veljesten häijyä Jouko-isää.

– Se oli hurjaa. Mietin vain, että kuka tämä tyyppi oikein on. Sitä kautta alkoi aueta muukin maailma Loirista.

– On jännä, miten lähes jokainen suomalainen tavallaan tuntee Loirin, vaikkei ole koskaan edes tavannut häntä. Hänellä oli sellainen vaikutus ihmisiin ja edustaa kaikille jotain: joillekin hän biljardinpelaaja, toisille viihdetaiteilija, joillekin laulaja ja joillekin vakavasti otettava draamanäyttelijä.

Aku Sipola oli uppoutunut syvälle Vesa-Matti Loirin elämään, kun tieto tämän kuolemasta tuli. – Tuli todella, todella kova itku, hän sanoo.

Rooliaan varten Sipola kuunteli Jari Tervon kirjoittamaa Loirin elämäkertaa, katsoi vanhoja haastatteluja hänestä ja kuunteli Loirin musiikkia. Niiden kautta hän rakensi hahmonsa olemusta ja elekieltä.

– Minulle on suuri kunnia näytellä häntä. Se tuntuu myös tosi hurjalta, koska se on omalta tavaltaan mahdoton tehtävä. Parhaani teen ja pyrin kunnioittamaan hänen muistoaan ja häntä henkilönä.

Loirin lisäksi Sipola hyppää elokuvassa myös toisen kansansuosikin eli Uuno Turhapuron saappaisiin. Hahmo oli hänelle tuttu jo Putouksesta, joten se syntyi helpommin kuin tosielämän Loiri.

– Kun sai Uuno-maskin ja vaatteet päälle, niin sieltä se sitten tuli. Nähtäväksi jää, miten hyvin onnistuin siinä.

Helmi-Leena Nummela nähdään Spede-elokuvassa näyttelijä Marjatta Raitan roolissa. Raita näytteli Uuno-elokuvissa Turhapuron vaimoa.

Spede-elokuvan kuvaukset aloitettiin Liettuassa syyskuun alussa ja ne jatkuvat parhaillaan Suomessa.Sipolan lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Riku Nieminen (Spede Pasanen), Joonas Nordman (Ere Kokkonen), Lauri Tilkanen (Jukka Virtanen), Mikko Töyssy (Simo Salminen), Minka Kuustonen (Pirjo Pasanen) ja Helmi-Leena Nummela (Marjatta Raita). Sen on ohjannut Aleksi Delikouras ja käsikirjoittanut Antti Heikkinen.

Elokuva pohjautuu Tuomas Marjamäen Spede, nimittäin (2017) ja Uuno on numero yksi – Turhapuron koko tarina (2021) -teoksiin.

Minka Kuustonen näyttelee Speden ex-vaimo Pirjo Pasasta ja tuo elokuvaan mukaan myös viihdemogulin perhe-elämää.

Mikko Töyssy esittää legendaarista Simo Salmista.

Source Link is.fi