Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_96c00a640369fa137f1fcdf5a1890ae4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Aleksandr Ovetshkinin ja voimistelutähden yhteiskuva vihastutti – syynä on Putinin nuorisojärjestö, joka käyttää urheilua avoimesti hyväkseen – Uutisalue

Aleksandr Ovetshkinin ja voimistelutähden yhteiskuva vihastutti – syynä on Putinin nuorisojärjestö, joka käyttää urheilua avoimesti hyväkseen

Venäjän suosituimpiin urheilijoihin kuuluvan Aleksandr Ovetshkinin näkemystä meneillään olevaan Ukrainan sotaan on arvuuteltu siitä saakka, kun Venäjä hyökkäsi naapurimaahansa 24. helmikuuta.

Presidentti Vladimir Putinia useissa eri yhteyksissä uransa aikana tukenut NHL:n supertähti on pysynyt hiljaa. Ainoa poikkeus on ollut maaliskuussa järjestetty lehdistötilaisuus Ovetshkinin kipparoiman Washington Capitalsin harjoitusten jälkeen.

Tuolloin Ovetshkin, 36, oli selvästi vaivaantunut toimittajajoukon edessä. Hyökkääjä sanoi toivovansa sodan loppumista, mutta totesi samassa yhteydessä Putinin olevan presidenttinsä.

Lue myös: Analyysi: Aleksandr Ovetshkinin pyyntö keväällä 2014 raivostutti venäläisiä ja lujensi tähden suhdetta Putiniin – nyt se kostautuu pahimman kautta

Pressitilaisuuden jälkeen jääkiekkotähti on viettänyt sosiaalisen median kanavillaan hiljaiseloa ja vältellyt vastaamasta poliittisiin kysymyksiin.

Ovetshkinin toiminta nykyisessä maailmantilanteessa nousi kuitenkin jälleen keskusteluun, kun venäläinen huippuvoimistelija Nikita Nagornyi, 25, julkaisi viikonloppuna Instagram-tilillään yhteiskuvan jääkiekkoilijan kanssa. Nagornyi kertoi saaneensa Ovetshkinilta signeeratun jääkiekkomailan.

– Voitonriemulla ei ole rajoja, ystävät, sillä tässä on yksi harvoista urheilijoista, jotka kuuluvat mielestäni kovimpiin legendoihin, Nagornyi kirjoitti julkaisuunsa.

Kuva herätti keskustelua sosiaalisessa mediassa, eivätkä kaikki olleet otoksesta yhtä innoissaan. Kriitikoiden mukaan se osoitti, ketä Ovetshkin nykyisessä maailmantilanteessa tukee.

Nikita Nagornyi on Venäjän kirkkaimpia voimistelutähtiä.
Telinevoimistelija Nikita Nagornyi saavutti Tokion olympialaisissa 2021 joukkuekilpailun kultaa ja kaksi henkilökohtaista pronssia. Hän on johtanut nuorisojärjestö Junarmijaa vuodesta 2020. Laurence Griffiths/Getty Images

Nagornyi on paitsi telinevoimistelun olympiavoittaja myös Venäjän hallinnon luoman patrioottisen nuorisojärjestön Junarmijan päällikkö.

Junarmija tarkoittaa kirjaimellisesti käännettynä nuorisoarmeijaa. Se perustettiin vuonna 2015 Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun aloitteesta.

Järjestön omien kotivujen mukaan sen tehtävä on ”kasvattaa kansalaisia ja patriootteja”. Järjestö ilmoittaa kehittävänsä lasten ja nuorten henkisiä arvoja, sosiaalisuutta, urheilullisuutta ja älykkyyttä.

Junarmijalla on sivujensa mukaan noin miljoona jäsentä ja 85 osastoa. Järjestö toimiii vallanpitäjien edun nimissä ja on osoittanut näkyvästi tukeaan muun muassa Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

Junarmija järjestää muun muassa armeijaleirejä, joissa nuoria koulutetaan aseen käyttöön, ensiapuun ja maanpuolustukseen sekä urheiluleirejä ja -kisoja. Yle kertoi vuonna 2017 Junarmijan kerhopäivästä.

Lue myös: 11-vuotias nuorisoarmeijan jäsen Demid: ”Olen valmis taistelemaan ja kuolemaan Venäjän puolesta”

Venäjän patrioottiseen nuorisojärjestöön Junarmijaan kuuluvia nuoria marssi voitonpäivän paraatissa vuonna 2020.
Junarmijan nuoret jäsenet marssivat voitonpäivän paraatissa Moskovassa vuonna 2020. Sefa Karacan/Getty Images

Junarmija käyttää toiminnassaan avoimesti hyväkseen urheilua. Päällikkönä toimivan Nagornyin lisäksi nuorisojärjestön johtokuntaan kuuluvat korkeushypyn olympiavoittaja Jelena Slesarenko, ampumahiihdon olympiavoittaja Svetlana Ishmoratova, pituushypyn moninkertainen arvokisavoittaja Tatjana Lebedeva ja kelkkailun moninkertainen arvokisamitalisti Dmitri Trunenkov.

Heistä kaikki muut paitsi Ishmoratova ovat saaneet urheilu-urallaan dopingtuomion, mutta se ei ole ollut esteenä Junarmijan johtotason titteleille.

– Junarmijan johdossa on kolme urheilijaa, joilla on dopingmenneisyys. He opettavat koululaisille ”moraalia ja rehellisyyttä”, urheilusivusto Sports.ru otsikoi juttunsa vuonna 2020.

Junarmijassa on ollut mukana muitakin tunnettuja urheilunimiä kuten seiväshyppytähti Jelena Isinbajeva, voimistelun kaksinkertainen olympiavoittaja Svetlana Horkina ja hiihdon olympiavoittaja Aleksandr Legkov.

Järjestö nimeää yhdeksi ydintehtävistään markkinoida lapsille ja nuorille terveitä ja liikunnallisia elämäntapoja, mutta järjestö kytkee myös urheilua osaksi politiikkaa kasvattamalla samalla hallinnolle mieluisia patriootteja.

Kuten Aleksandr Ovetshkin, myös järjestön nykyinen nokkamies Nagornyi on ylistänyt useaan otteeseen vuolaasti presidentti Vladimir Putinia. Voimistelun olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari marssi Putinin edellä toukokuun voitonpäivän paraatissa Moskovassa ja kehui kokemusta uhohtumattomaksi.

– Haluan soittaa isovanhemmilleni. Kun kerroin heille, että johdan Junarmijan paraatikulkuetta, he itkivät onnesta, Nagornyi kuvaili tunnelmiaan voitonpäivänä venäläismedialle.

Lue myös:

Kommentti: Sodasta järkyttynyt venäläinen bloggaaja teki jotain, johon Ovetshkinin kaltaiset supertähdet eivät ole pystyneet yli kahteen kuukauteen

Kommentti: Venäjän aluejohtajat käyttivät taitoluistelunäytöstä Ukrainan sodan tukemiseen – luistelijoiden hätääntyneet reaktiot kertoivat kaiken

Source Link yle.fi