Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5e787b22fab4781a9339bd6442e515ef, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Alppihiihto ja freestyle palaamassa Hiihtoliittoon mahdollisesti jo keväällä – SSF:n pomo myöntää: ”Negatiivista pääomaa noin 300 000 euroa” – Uutisalue

Alppihiihto ja freestyle palaamassa Hiihtoliittoon mahdollisesti jo keväällä – SSF:n pomo myöntää: ”Negatiivista pääomaa noin 300 000 euroa”

Vuosina 2008 ja 2009 Suomen Hiihtoliitossa elettiin hajaannuksen aikakautta, kun liiton sisällä syntyi lyhyessä ajassa joukko omia itsenäisiä toimijoita.

Maastohiihtopiirit järjestäytyivät Maastohiihto ry:ksi, ja mäkihyppy sekä yhdistetty vannoivat Finnjumping ry:n nimeen. Vaikka lajiyhdistykset olivat itsenäisiä yksikköjä ja vastasivat omasta taloudenpidostaan, ne olivat osa Hiihtoliittoa kilpaillen sen alaisuudessa ja osallistuen sen päätöksentekoon.

Finnjumping ry ja Maastohiihto ry lakkauttivat kuitenkin toimintansa vuosina 2013 ja 2014 taloudellisesti kannattamattomina yksikköinä ja sulautuivat takaisin Hiihtoliittoon.

Yksi lajiperhe on ollut poikkeus. Vuonna 2008 alppihiihto- ja freestyleväen perustama Ski Sport Finland ry on jatkanut omalla tiellään näihin päiviin saakka – ja saattaa jatkaa edelleen.

Ski Sport Finlandin ja Hiihtoliiton puheenjohtajat kertovat kuitenkin Yle Urheilulle, että paraikaa on käynnissä selvitys mahdollisesta yhdistymisestä, jossa syntyisi aiempaa vaikuttavampi lumilajien yhteisö.

– Ollaan pyydetty sekä Ski Sport Finlandin seurakokoukselta että Hiihtoliiton liittovaltuustolta lupa alustavalle valmistelutyölle, jonka lopputulema, jos hyväksi koetaan, saattaisi olla mahdollinen yhdistyminen. Tämän kuun puolella asiaa edistetään vielä operatiivisten porukoiden kanssa, Ski Sport Finland ry:n puheenjohtaja Antti Kärävä kertoo.

– Urheiluorganisaatioita on ajateltava virtaviivaisesti ja rakenteita pitää miettiä aina, että ne toimisivat mahdollisimman kustannustehokkaasti ja palvelisivat pääasiaa eli liikuntaa ja urheilua, Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi komppaa.

Negatiivista pääomaa 300 000 euroa

Yhdistyslain mukaan kaksi yhdistystä ei voi fuusioitua. Siispä mikäli Hiihtoliitto ja Ski Sport Finland löytäisivät yhteisen sävelen, jälkimmäinen seuraisi Maastohiihto ry:n ja Finnjumping ry:n tietä päättäen päivänsä.

Edellä mainitut paluut vanhaan eivät ole olleet kivuttomia. Esimerkiksi Finnjumping ry:lle oli ehtinyt neljässä vuodessa kertyä omaa negatiivista pääomaa peräti 700 000 euroa.

Summa muutettiin sisäiseksi velaksi mäkihypyn ja yhdistetyn palatessa Hiihtoliittoon. Tällä tavalla vaadittiin lajiyhteisöt pitämään huolta oman lajiryhman aiheuttamasta negatiivisesta pääomasta.

Aiemmin Hiihtoliitto oli jo joutunut lainaamaan rahaa Finnjumping ry:lle, jonka Finnjumpingin hallituksen jäsenet henkilökohtaisesti joutuivat takaamaan. Myös Maastohiihto ry palasi Hiihtoliittoon ollessaan miinuksella toistasataatuhatta euroa.

Ski Sport Finland ry:n puheenjohtajan Antti Kärävän mukaan SSF:llä ei ole velkaa ry:ssä tai sen omistamassa osakeyhtiössä, Ski Sport Management oy:ssä. Kärävä kertoo, että SSF:llä on kuitenkin negatiivista pääomaa.

– Velkoja ei ole kummassakaan. Meillä on ry:n puolella menneiltä vuosilta negatiivista pääomaa noin 300 000 euroa. Sitä on kurottu suunnitelmallisesti umpeen viimeisinä tilikausina. Tämä työ jatkuu edelleen.

– Taloustilanne ei ole ensisijainen syy pohtia mahdollista yhdistymistä, vaikka kumppanitulojen hankkiminen on ollut aika tiukassa sekä koronan että sodan aikana. Tiukilla mennään, mutta homma on ihan hallinnassa, Kärävä sanoo.

Hiihtoliiton tase ei antaisi muutenkaan samalla tavalla myöten kuin mitä kymmenen vuotta sitten Finnjumping ry:n tapauksessa. Hiihtoliitolla on edelleen omasta takaa negatiivista pääomaa vuoden 2017 Lahden MM-kotikisoista noin 1,5 miljoonaa euroa.

Markku Haapasalmi on toiminut Hiihtoliiton puheenjohtajana syksystä 2017. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

Esitys jo ennen toukokuuta?

Kärävä ja Haapasalmi korostavat, että vaikka alppi- ja freestylepuoli ovat olleet koko ajan edustettuina Hiihtoliiton johtokunnassa, molempien tahojen intressissä on olla vahva yhtenäinen ääni niin Kansainvälisen hiihtoliiton FISin, kuntien, kaupunkien, Opetus- ja kulttuuriministeriön, Olympiakomitean kuin lumilajien seurayhteisöjen ja liikuntapaikkojen suuntaan.

– Tavoite on, että selvitystyö saataisiin tehtyä siten että se olisi esiteltävissä liittovaltuustolle vielä tämän kevään aikana, Haapasalmi sanoo.

Niin Hiihtoliiton kuin Ski Sport Finlandin tilikausi päättyy toukokuussa.

Lopullisen päätöksen mahdollisesta yhdistymisestä tekevät Hiihtoliiton liittovaltuusto ja Ski Sport Finlandin seurakokous.

Source Link yle.fi