Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_153988614519cd85ad535bd25c54e40f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Amatöörimestari janoaa lisää menestystä – ”On se sellaista herkkua” – Uutisalue

Amatöörimestari janoaa lisää menestystä – ”On se sellaista herkkua”

Jokimaalla nähdään torstaina mielenkiintoinen Suomen debyyttistartti Henry M Bollströmin tallista.

1. Henry M Bollströmin syksy ja talvi on ollut hienoa aikaa. Syyskuussa mäntsäläläinen voitti amatööriohjastajien Suomen mestaruuden. Hiljattain mies perusti myös ravitallin Orimattilaan.

– Kiirettä on pitänyt. Olen syventynyt Orimattilan oloihin. Kilvanajokin on jäänyt vähemmälle. Tällä hetkellä omia treenihevosia on kuusi, minkä lisäksi tallilla on pari karsinavuokralaista, Bollström kertoo.

Tallin kiinteistö on Esa Pehkosen omistuksessa. Pehkonen on Pohjois-Amerikan ravitoiminnastaan tutuksi tulleen AMG Stable Oy:n taustalla.

– Esan kanssa ollaan oltu vuosia ystäviä ja viritelty yhteisiä juttuja. Idea tallista on kytenyt pitkään. Puhuttiin siitä kolme vuotta sitten ensimmäistä kertaa, ja nyt aika oli kypsä.

Miltä tallin tulevaisuus näyttää?

– Uskon ja toivon, että kesällä tulisi menestystä. Töitä on tehty kovasti, vaikka kylmä talvi haittasi alussa. Kevät on tehnyt pitkään tuloaan, joten treenaaminen on hieman kärsinyt. Hevosten kanssa ei oteta näillä keleillä turhia riskejä. Ehkä tallin hevosia tulee laajemmin radalle reilun kuukauden päästä, Bolström arvelee.

Torstaina Bollströmin käsistä juoksee Jokimaalla Suomen debyyttinsä mielenkiintoisen taustan omaava Rarity A.F.

Hevonen on kilpaillut ikäisekseen vähän, mutta starteista on voittoja puolet.

Antti Hamarin huutokaupasta huutama tamma tuli Orimattilaan joulukuussa. Sitä on treenailtu rauhassa, joten ensimmäinen startti tulee ehkä vielä hieman aikaisin. Koska Rarity A.F. on maksettu tähän kilpailuun, päätettiin katsoa, mihin se riittää.

– Hevonen on tosi miellyttävä ja hyväluokkaisen oloinen. Odotan mielenkiinnolla, miten koelähtö vei sitä eteenpäin. Tavoitteena on tasapainoinen ja ehjä suoritus.

Bollström on urallaan myötätuulessa.

Mikä raviurheilussa on parasta?

– Hyvät hevoset ja niillä onnistuminen. Menestys on sellaista herkkua, että se tuo aina motivaatiota.

Lue lisää: Henry M Bollströmille amatööriohjastajien SM-titteli

2. Edwin Orden otti nelivuotiskaudellaan isoja harppauksia eteenpäin. Kesän menestysputki hieman tasoittui loppuvuodeksi, mutta kokonaisuutta on pidettävä hyvänä.

Jokimaalle viisivuotias ori saapuu yli kahden kuukauden talvitauolta.

– Tauon aikana hevosta on treenattu ahkerasti. Ori loukkasi reilu pari viikkoa sitten jalkaansa tarhassa, joten herkistelyt ovat jääneet hieman vajaiksi. Yksi 22-vauhtinen hiitti on ajettu radalla, valmentaja ja osaomistaja Anna Torvinen valottaa hevosensa nykytilannetta.

– Edwin Orden on vielä keskentekoinen, koska oli nuorenakin tapaturmille altis. Tavoitteena on tehdä siitä pitkäaikainen harrasteravuri.

Edwin Ordenin ohjastaja on valmentajan aviomies Hannu Torvinen, joka on maan kärkinimiä.

Anna Torvisen kaikki vapaa-aika kuluu ravihevosten valmentamisessa. Kuva: Maisa Hyttinen / Hippoksen kuvapankki

– Luotan Hannun ammattitaitoon enkä anna liikaa ohjeita kilpailuihin. Etukäteen keskustellaan lähinnä siitä, mikä on hevoselle parhaaksi. Esimerkiksi viime kaudella sille haettiin hyviä kirejä nättien reissujen kautta.

Torvinen on ammatiltaan hammaslääkäri. Päivätyönsä lisäksi hän on useamman hevosen vastuuvalmentaja.

– Kaikki vapaa-aikani menee tallilla. Töiden jälkeen ajelen Kangasalle tallille ja illaksi Pirkkalaan kotiin. Isäni ja mainio työntekijämme pitävät myös hevosista huolta. Tämä on meidän perheemme yhteinen harrastus.

Anna Torvisen erikoisalaa ohjastajana on monté.

Näetkö Edwin Ordenilla tulevaisuutta myös raviratsastuksessa?

– Se olisi tietysti mahtavaa, vaikka itselläni suurin innostus kilpailemiseen on laantunut. Minulla ei ole mahdollisuutta kiertää raveissa aktiivisesti, mutta omalla hevosella olisi kiva vähän harrastaa montéa.

– Nompparilla tuli hankittua jokin aika sitten sitä varten, ja jatkossa ehkä Edwin Ordenillakin voisi ratsastaa.

3. Viulan Voitto on Mäkisen raviperheen pitkäaikaisen suomenhevoskasvatuksen hedelmä. Oriin emä neljännessä polvessa on Viula, jonka jälkeläinen Viulan-Vilaus voitti vuonna 1987 suomenhevosten Derbyn.

Viulan-Vilauksen valmentaja Juhani Mäkinen on edelleen hengessä mukana. Hänen poikansa Petri Mäkinen on Jokimaalla starttaavan Viulan Voiton vastuuvalmentaja ja ohjastaja.

Seitsemänvuotiaan oriin tilastot näyttävät mainioilta. Se on voittanut 35 juoksustaan 15.

Hevosen kanssa on edetty rauhassa, ja sen parhaat ajat ovat luultavasti vielä edessä.

Viulan Voitto on voitokas ravuri. Kuva: Satu Pitkänen / Hippoksen kuvapankki

– Viulan Voitto tuntui oikein hyvältä kolmivuotiaana, mutta pari seuraavaa kautta etupolvet vaivasivat sitä, eikä sitä pystytty treenaamaan suunnitelmien mukaan. Hevonen suojelee itseään eikä juokse vaivaisena kunnolla. Iän myötä oriin polvet ovat alkaneet kestää, Mäkinen kertoo.

Hevonen on ollut toista kuukautta tauolla ennen Jokimaan starttia.

– Kun olimme lomamatkalla, Voittokin lomaili samalla. Se oli Paula Stenbergillä vesikävelemässä. Kotona sillä on päästy ajamaan normaalisti sen jälkeen.

– Koska torstain lähtö on sopivasti lähellä, niin päätin ilmoittaa hevosen starttiin. Ori on saanut liikettä, mutta sen lopullisen vireen näkee vasta radalla.

Viulan Voittoa treenataan melko rauhallisesti.

– Kilvanajo vie sitä eteenpäin. Omissa maisemissa ajamme lähinnä verkkaista mäkitreeniä, Mäkinen sanoo.

– Viulan Voitto on jaksava hevonen, eikä sillä ole kovin paljon kesäisin kilpailtu. Uskon, että varsinkin nopeudessa sillä on vielä kehittymisen varaa. En ole kaveria vielä ihan kireälle laittanut, kun on pärjätty ihan hyvin näinkin.

IS:n Toto5-vihjerivi, Jokimaa 28.3.

T5-1: 6,2,4,3,7

T5-2: 2 Global Bring It On

T5-3: 3,6,5,7,8,1

T5-4: 12,7,6,11,5

T5-5: 1,4,3

Pelin hinta 0,10 euron panoksella 45 euroa.

Source Link is.fi