Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e020155bc0641bf75e8c305e31814d15, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Amerikkalaistoimittaja ylistää Suomea, mutta yksi asia särähtää korvaan – Uutisalue
Banner Before Header

Amerikkalaistoimittaja ylistää Suomea, mutta yksi asia särähtää korvaan

Amerikkalaislehti USA Todayn kirjeenvaihtaja pohtii hiljattain julkaistussa artikkelissaan, miksi Suomi arvotetaan maailman onnellisimpien maiden joukkoon.

Suomi kruunattiin viime kuussa jo seitsemättä kertaa peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi.

Osana tanskalais-amerikkalaisen kirjeenvaihtajan pohdintaa on tarina Juuso Raukolan ja hänen kahden veljensä käynnistä Helsingissä sijaitsevassa Kulttuurisaunassa.

– Joskus suomalaiset sanovat, että saunat ovat kuin kirkkoja. Mielestäni se on todella vahva sana. Ehkä liian vahva, Raukola tuumii.

– Mielestäni he yrittävät sanoa, että saunassa suomalaiset rauhoittavat itsensä, tyhjentävät mielensä, prosessoivat, mitä tapahtui päiväsaikaan ja miettivät ratkaisuja.

Kirjeenvaihtaja kuvailee, kuinka 35-vuotias Raukola tai jompikumpi hänen veljistään aika ajoin nousee Kulttuurisaunassa ylös kaatamaan vettä kuumille puupelleteille.

Suomalaisen korvaan tämä särähtää. Tuskin missään saunassa kaadetaan vettä puupellettien päälle?

Kulttuurisaunan omistaja Tuomas Toivonen huomasi myös erehdyksen. Saunan kertalämmitteisessä kiukaassa käytetään peridotiitti-kiviä.

– On ymmärrettävää, että tällainen toimittaja, jolle sauna ei välttämättä ole tuttu, ei ymmärrä täysin, miten kiuas toimii ja varsinkaan, miten kertalämmitteinen kiuas toimii. Kaikille suomalaisillekaan se ei ole selvää, Toivonen kertoo.

Sittemmin USA Today korjasi puupelletit kiviksi, kun Ilta-Sanomat otti yhteyttä jutun kirjoittaneeseen toimittajaan.

Kertalämmitteinen kiuas lämmitetään ennen saunomista, eikä sitä enää tarvitse lämmittää saunomisen aikana. Kulttuurisauna on puu- ja pellettilämmitteinen.

Kultturisauna on Tuomas Toivosen ja Nene Tsuboin suunnittelema. Kuva: Leena Koskela

Pienestä erheestä huolimatta artikkeli kuitenkin ilahdutti Toivosta.

Raukolan veljekset kokoontuivat pääkaupunkiin päivittämään kuulumisiaan ja juhlimaan veljeskatraan jäsenen syntymäpäivää.

– Ilahduin siitä, että saunamme on kuvailtu osana arkea. Se ei ollut kokemus, joka käydään kuittaamassa, tai mikään spektaakkeli. Vaan se oli paikka, jossa he käyvät säännöllisesti, ja se on osa heidän päivittäistä elämäänsä. Ehkä juuri sen kautta heidän elämänsä on nautinnollisempaa ja onnellisempaa, Toivonen pohtii.

Kirjeenvaihtaja kuvailee artikkelin alussa, kuinka Raukola saunoo kotonaan joka päivä, kuten hänen vaimonsa, lapsensa, vanhempansa, kaverinsa ja työtoverinsakin tekevät omissa kodeissaan.

Vaikka sauna on artikkelissa olennaisessa osassa, jutussa mainitaan myös monta muuta syytä onneen. Niitä ovat esimerkiksi konsensusyhteiskunta ja yleinen varautuminen tavoitteiden saavuttamiseksi sekä odottamattomien kriisien hoitamiseksi. Asiaa arvioi artikkelissa muun muassa Maanpuolustuskorkeakoulun sotilassosiologian professori Teemu Tallberg.

Tallberg sanoo sen olevan hänelle pieni mysteeri, miksi Suomen saunat aina mainitaan onnellisuutta käsittelevissä raporteissa.

Artikkelissa muistutetaan, että elämä ei ole kuitenkaan aina ruusuista Suomessa. Esille nostetaan itärajan kriisi, Vantaan Viertolan kouluampuminen ja sen myötä tieto, jonka mukaan Suomessa on eniten aseita Euroopassa asukasmäärään suhteutettuna.

Source Link is.fi