Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_70dabd37cd644e7c42b20c7d1e825f93, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Analyysi: Helsingin huippuottelussa nähdään tänään uudistus, joka mullistaa jalkapalloa – puoliautomaattinen paitsio voi hiljentää VAR-kritiikin – Uutisalue

Analyysi: Helsingin huippuottelussa nähdään tänään uudistus, joka mullistaa jalkapalloa – puoliautomaattinen paitsio voi hiljentää VAR-kritiikin

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan laajalti inhottu puheenjohtaja Gianni Infantino ei valehdellut kesäkuussa.

– Puoliautomaattinen paitsiojärjestelmä näyttää erittäin hyvältä ja lupaavalta, hän totesi Fifan ja IFAB:n, jalkapallon säännöistä päättävän kansainvälisen elimen, lehdistötilaisuudessa kesäkuun puolessa välissä.

Infantino viittasi lausunnollaan uuteen paitsiontunnistusteknologiaan, jota Fifa on ajanut eteenpäin osana VAR-teknologian, eli videoerotuomarijärjestelmän kehitystä.

Uuden puoliautomaattisen paitsioteknologian tavoitteet ovat kovat. Tärkein tavoite sille on jouhevoittaa, nopeuttaa ja parantaa erotuomariston päätöksentekoa paitsiotilanteissa.

Nyt, liki kaksi kuukautta myöhemmin, uusi teknologia on edennyt pitkälle. Sitä aiotaan käyttää täysimittaisesti sekä marras-joulukuussa pelattavissa jalkapallon miesten MM-kisoissa että aiemmin Mestarien liigan lohkovaiheessa.

Konenäköä ja tekoälyä hyväkseen käyttävä teknologia voi parhaimmillaan mullistaa jalkapalloa. Jos se todetaan toimivaksi, parantavan peliä sekä ennen kaikkea nopeuttavan paitsiotilanteiden tulkintaa, laskee kynnys tekoälyn ja robottien käytössä lajin parissa. Se olisi järisyttävä hyppy jalkapallossa, joka on tunnettu vuosien varrella konservatiivisesta sääntökehityksestään.

Helsinki on uuden teknologian virallisen käytön lähtöpiste. Järjestelmä on ensimmäistä kertaa virallisessa käytössä keskiviikkona Olympiastadionilla pelattavassa Euroopan jalkapalloliiton Uefan järjestämässä Super Cupissa, jossa kohtaavat Eintracht Frankfurt ja Real Madrid.

Mitä järjestelmällä tavoitellaan?

-
Super Cupin tuomaristo otti tuntumaa Helsingin Olympiastadionin nurmeen.UEFA via Getty Images

Ei enää pitkäksi venyviä paitsiontarkistustilanteita. Ei enää videoerotuomarina toimivan ihmisen katsomia ja vetämiä viivoja. Ei enää vääriä paitsiotilannetulkintoja. Näitä asioita uudella puoliautomaattisella paitsiolla tavoitellaan.

Super Cupissa Helsingissä VAR-järjestelmä saattaa saada muutoksen, joka auttaa sitä ulos tietyistä tämän hetken ongelmakohdistaan. Samalla se mullistaa jalkapalloa.

Ensimmäisen suuren askeleen Fifa otti paitsiotilanteiden tunnistuksen kehityksessä kesällä 2018, kun VAR-teknologia esiteltiin laajamittaisesti MM-kisoissa.

Sen tuomiselle jalkapalloon oli runsaasti perusteita. Esimerkiksi käsivirheiden, väärintuomittujen kontaktitilanteiden ja juuri paitsiotilanteiden tuomitsemiseen kaivattiin avuksi videoteknologiaa ja uutta työkalua.

Harppaus oli iso jalkapallolle, joka oli kansainvälisellä tasolla pitkään kieltäytynyt videoiden käyttämisestä tuomioiden antamisessa. Vuosikymmeninä tapahtunut kehitys on kuitenkin kasvattanut pelin nopeutta runsaasti, joten nykyaikaan siirtyminen oli pakollista.

VAR on levinnyt käyttöön ympäri maailman eri sarjoihin ja kansainvälisiin turnauksiin. Se on täyttänyt toivottua rooliaan tuomaritoiminnan tukena, mutta samalla se on kasvanut jatkuvan kritiikin kohteeksi ja omaksi erilliseksi ongelmakseen.

Nyt puoliautomaattisen paitsioteknologian on tarkoitus ratkaista selkeistä ongelmakohdista yksi. Paitsiotilanteiden tarkistamiseen ja setvimiseen käytetty aika on ollut pisimmillään useita minuutteja. Nyt, puoliautomaattisen paitsioteknologian olisi tarkoitus pudottaa tuo aika jopa 3–4 sekuntiin.

Miten uusi paitsioteknologia toimii?

Fifa esitteli heinäkuun alussa uuden järjestelmänsä ja tavoitteensa käyttää sitä Qatarissa pelattavissa MM-kisoissa talvella. Puoliautomaattista paitsioteknologiaa on testattu useissa eri otteluissa viimeisen kahden vuoden ajan, ennen sen virallista käyttöönottoa.

Puoliautomaattinen paitsioteknologia perustuu 12 jäljityskameraan (eng. tracking camera), jotka päivittävät pelitilannedataa 500 kertaa sekunnissa. Nämä eivät ole samoja kuin tv-kamerat, joita nyt VAR-päätöksissä käytetään ja joiden käytöstä on syntynyt runsaasti kritiikkiä.

Tekoälyn avulla kameroiden tallentamasta datasta tunnistetaan sirulla varustettu pelipallo sekä pelaajat. Kentällä olevista pelaajista tunnistetaan jopa 29 kehonkohtaa, joita käytetään paitsion määrittelemisessä.

Nykyisessä paitsiosäännössä paitsiotilanne tulkitaan pelaajien kehonosista, joilla voi tehdä maalin. Kun esimerkiksi videoerotuomarit ovat viime vuosina tuominneet virheellisesti paitsioita esimerkiksi pelaajien kädestä katsoen, uudella teknologialla pystytään automaattisesti erottamaan pelaajien kehonosat, jotka vaikuttavat paitsioon.

Järjestelmän tulosten perusteella videoerotuomari välittää tiedon paitsiotilanteesta kentällä olevalle ottelun erotuomarille. Tästä syntyy myös nimeen termi ”puoliautomaattinen”. Ihminen toimittaa datasta tiedon toiselle ihmiselle.

Teknologian on Fifan mukaan tarkoitus toimia erittäin nopeasti, kuten aiemmin mainittu liiton lupaus muutamasta sekunnista kertoo.

Olympiastadionin ottelu osoittaa tietä

-
Uuden paitsioteknologian on tarkoitus tuottaa myös katsojille hidastus ja visualisointi paitsiotilanteesta. Vain 25 sekunnissa. Kuva kesän EM-turnauksesta Englannin ja Norjan ottelusta.Getty Images

Urallaan erotuomarina arvostettuun asemaan kohonnut ja nykyisin Fifan erotuomarijohtajana työskentelevä Pierluigi Collina antoi heinäkuussa luottonsa järjestelmälle.

– Olen erittäin luottavainen tämän järjestelmän toiminnasta. Haluamme saavuttaa tarkkoja ja nopeita päätöksiä, jotka hyväksytään pian, Collina sanoi.

– Prosessi on samankaltainen kuin jo käytössä olevassa maaliviivateknologiassa, jota jalkapalloyhteisössä kukaan ei kyseenalaista. Uskomme vahvasti, että samankaltainen reaktio on odotettavissa puoliautomaattisesta paitsiosta.

Helsingissä pelattavassa Super Cup -finaalissa nähdään, miten järjestelmä toimii virallisessa pelissä huipputasolla. Puoliautomaattista paitsiota on testattu epävirallisesti jo esimerkiksi Chelsean voittamassa seurajoukkueiden MM-turnauksessa.

Jos Fifan lupaukset pitävät paikkansa, on pelin sujuvuuden lisäksi stadionilla olevien ja kotona seuraavien katsojien VAR-kokemukseen tulossa myös muutos. Paitsiotilanteesta on tarkoitus muodostaa aina visualisointi ja hidastukset stadionin näyttötauluille ja suoriin lähetyksiin. Näiden on tarkoitus syntyä 25 sekunnin sisällä.

On myös mielenkiintoista, miten uusi teknologia vielä kehittyy. Collinan mukaan sitä on tarkoitus kehittää niin, ettei se rankaisisi hyökkääviä pelaajia marginaalisista paitsiotilanteista.

Järjestelmä vaikuttaa mullistavalta. Jos kaikki siinä toimii kuten pitää, on jalkapallolla ja erityisesti sen VAR-teknologialla edessään Olympiastadionin ottelussa lähtöpiste suunnanmuutokselle. Aiemmin kasvavaa kritiikkiä kohdannut järjestelmä saattaa saada ensimmäisen synninpäästönsä.

Katso Super Cupin ennakkotunnelmia tiistain 10. elokuuta 2022 Urheiluruudusta.

Lue myös:

Kymmenien miljoonien katseet kääntyvät Helsinkiin, kun Real Madrid ja Frankfurt kohtaavat – tästä jalkapallon Super Cupissa on kyse

Ryhdikäs Lina Lehtovaara, useita rikkoutuneita ennätyksiä ja VAR-toiminnan murskakritiikki – näistä asioista nämä jalkapallon EM-kisat muistetaan

VAR sai jälleen täyslaidallisen ruotsalaismediassa, eikä joukkuekaan selvinnyt ilman sadattelua – ”EM-kulta tyhjää ja tarpeetonta puhetta”

Kommentti: Nyt meni överiksi! Ruotsia kohdeltiin epäoikeudenmukaisesti jalkapallon EM-kisojen mestaruusjahdissa

Source Link yle.fi