Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_82e849c4b304be852a44ad38a1768105, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Analyysi: Orpon hallituksen kuherruskuukausi muuttui painajaiseksi – Uutisalue

Analyysi: Orpon hallituksen kuherruskuukausi muuttui painajaiseksi

Eduskunnan kesätauko on pelastanut Petteri Orpon (kok.) hallituksen, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) vastasivat median kysymyksiin Kesärannassa Helsingissä 12. heinäkuuta 2023.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) pelastivat hallitusyhteistyötä yhteisellä tiedotustilaisuudella Purra-kohun keskellä Kesärannassa Helsingissä 12. heinäkuuta 2023. Kuva: Silja Viitala / Yle

Petteri Orpon (kok.) neljän puolueen hallitus saavuttaa tänään yhden kuukauden iän. Hallituksen tulevaisuus näyttää kuitenkin hyvin epävarmalta.

Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien hallitusyhteistyöstä ei odotettu helppoa, mutta ensimmäisen kuukauden tapahtumat ovat olleet pääministerille jatkuvaa painajaista.

Sopii toivoa, että juuri lomansa aloittanut pääministeri Orpo ehtii edes hetkeksi istahtaa laiturin nokkaan lipluttelemaan varpaitaan rantavedessä.

Kevään eduskuntavaalitaistelusta alkanut ja vaalivoiton jälkeen täysillä pyörinyt politiikan hullunmylly on varmasti rassannut perusrauhallista Orpoa.

Pääministereillä on ollut tuskaa

Helppoa ei ole ollut Orpon edeltäjilläkään.

Sanna Marin (sd.) tasapainoili yli kolme vuotta keskustan ja vihervasemmiston välissä. Antti Rinne (sd.) kesti puoli vuotta ennen kuin keskusta veti maton hänen altaan.

Juha Sipilä (kesk.) hajotti hallitustaan vähän väliä. Alexander Stubb (kok.) riiteli vuoden Antti Rinteen kanssa ja sai vamman sielulleen. Jyrki Katainen (kok.) pakeni kuuden puolueen hallituksen kauhuja Brysseliin.

Matti Vanhanen (kesk.) kompastui keskustaa kurittaneeseen vaalirahaskandaaliin, eikä poliittisen konkurssipesän perineelle Mari Kiviniemelle (kesk.) jäänyt mitään mahdollisuuksia selvitä.

Viimeisin hallitusyhteistyön kiitoksia jakanut pääministerin huippuhetki taisi olla kesällä 2010, kun kokoomuksen puoluekokous taputti seisomaan nousten suosiotaan pääministerin tehtävästä luopuvalle Vanhaselle.

Vanhanen ei sentään ollut paikalla kokoomuksen puoluekokouksessa Jyväskylässä, vaan hän oli samaan aikaan jättämässä jäähyväisiään keskustan puoluekokouksessa Lahdessa.

Hallituksen kuherruskuukausi katkesi

Normaalisti uusi hallitus on päässyt aloittamaan työnsä poliittisesti rauhallisissa oloissa. Hallituksen kuherruskuukausi julkisuudessa on jatkunut usein politiikan hiljaisen kesäkauden yli.

Tänä kesänä kaikki on ollut toisin.

Eduskunta äänesti luottamusta Orpon hallitukselle ja elinkeinoministeri Vilhelm Junnilalle (ps.) 28. kesäkuuta ja lähti kesätauolle.

Myrsky hallituksen ja ministeri Junnilan ympärillä ei kuitenkaan rauhoittunut. Elinkeinoministeri ilmoitti erostaan 30. kesäkuuta ja uusi ministeri, kokoomuksesta potkut saanut Wille Rydman (ps.) nousi ministeriksi 6. heinäkuuta.

Valtiovarainministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra joutui myrskyn silmään, kun julkisuudessa nostettiin esille hänen vanhoja verkkokirjoituksiaan. Purra pyysi kirjoituksiaan anteeksi, mutta poliittinen myrsky ei rauhoittunut.

Hallituksen sisällä erityisesti RKP:n edustajat ovat kipuilleet yhteistyötä perussuomalaisten kanssa.

Jos eduskunta olisi nyt koolla, niin oppositio olisi esittänyt epäluottamusta Purralle ja RKP:n kansanedustajat olisivat joutuneet vaikean valinnan eteen. Epäluottamuslause Purralle olisi kaatanut Orpon hallituksen.

Perussuomalaisten aatteet olivat tiedossa

Perussuomalaisten muiden puolueiden mielestä äkkiväärät mielipiteet eivät ole voineet tulla kenellekään yllätyksenä.

Euroopan äärikansallisen ja maahanmuuuttovastaisen oikeiston ajatuksia Suomessa levittänyt Jussi Halla-aho (ps.) nousi ensimmäisen kerran eduskuntaan jo vuonna 2011.

Halla-ahon ympärillä pyörineistä ja hänen verkkosivulleen kirjoittaneista opetuslapsista on kasvanut tämän päivän perussuomalaisten ydinjoukko.

Kun halla-aholaiset valtasivat perussuomalaisten johdon kesällä 2017, Petteri Orpo ja Juha Sipilä ymmärsivät heti, että hallitusyhteistyö heidän kanssaan on mahdotonta.

Petteri Orpo on nyt perustellut hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa sillä, ettei hallitusneuvotteluihin ole ollut juuri muita tulijoita.

Poliittinen myrsky voi kaataa uudistukset

Kokoomuksen hallitusyhteistyölle asettamat tiukat talouskuriehdot kaatoivat muut hallituspohjavaihtoehdot.

Hallitusyhteistyössä perussuomalaisten kanssa kokoomus näkee mahdollisuuden viedä eteenpäin talous- ja työmarkkinapoliittisia uudistuksiaan.

Monissa arvokysymyksissä hallitusyhteistyön hinta voi osoittautua kuitenkin liian kalliiksi.

Poliittisen myrskyn keskellä myös talous- ja työmarkkinauudistukset voivat lopulta kaatua, jos luottamus hajoaa ja vastarinta voimistuu.

Voit keskustella tästä artikkelista 21.7.2023 kello 23 saakka.

Source Link yle.fi