Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_62a55bdf91e0b4a458c81a9bb699d30a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Apinarokon leviäminen laajemmalle väestöön aiheuttaa huolta maailmalla – moni maa varautuu jo rokottamalla kansalaisiaan – Uutisalue

Apinarokon leviäminen laajemmalle väestöön aiheuttaa huolta maailmalla – moni maa varautuu jo rokottamalla kansalaisiaan

Apinarokkotapausten kasvava määrä herättää huolta eri puolilla maailmaa. Maailman terveysjärjestö WHO on määritellyt viruksen maailmanlaajuiseksi terveysuhaksi.

Yhdysvalloissa tapausten nouseva määrä on saanut presidentti Bidenin hallinnon pohtimaan kansallisen terveyshätätilan julistamista.

Eri puolilta maailmaa jo yli 70 maasta on raportoitu taudin puhkeamisesta. Asia selviää WHO:n keräämistä tilastoista. Tapauksia on raportoitu nyt jo lähes 19 000.

Yhdysvalloissa tartuntatautivirasto CDC:n mukaan maassa on todettu jo lähes 4000 tautitapausta ja tartuntoja on tullut ilmi lähes jokaisessa osavaltiossa. Yhdysvallat varmisti viime viikolla, että apinarokkoa on todettu myös lapsilla.

Seuraavaksi eniten tapauksia on todettu Espanjassa, reilusti yli 3000. Myös Saksassa ja Britanniassa on kummassakin todettu lähes 2500 tartuntaa.

WHO:n mukaan eniten apinarokkoa on tullut ilmi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Myös Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Australiassa on raportoitu sairastuneista.

Osa maista rokottaa jo tautia vastaan

Maat varautuvat nyt viruksen varalle myös taloudellisesti.

Britanniassa on myönnetty rahoitusta työkalujen kehittämiseen, joilla voidaan mitata käytössä olevien tai kehitettävien rokotusten tehokkuutta. Rahoitusta on annettu myös taudin vasta-ainetasojen mittaamiseen.

Yhdysvalloissa maan hallinto on arvioinut, että maan täytyy varata seitsemän miljardia dollaria apinarokkotilanteen hoitamiseen.

Apinarokkoa vastaan on olemassa rokotteita, joihin kuuluu myös alkujaan isorokkoa vastaan kehitetty rokote. Joidenkin valmisteiden on todettu auttavan myös pian altistumisen jälkeenkin käytettynä.

Muun muassa Britannia, Kanada, Ranska ja Yhdysvallat ovat alkaneet tarjota rokotteita niille ihmisille, jotka ovat suurimmassa riskissä.

Taudin leviämistä väestössä pelätään

Asiantuntijoiden mukaan suurimmassa riskissä tautiin sairastua ovat homomiehet sekä terveydenhuollon henkilöstö. Yhdysvalloissa on kuitenkin noussut nyt pelkoja, että tauti lähtee leviämään yhä laajemmalle väestöön.

BBC raportoi, että 50 demokraattiedustajaa on vaatinut avoimessa kirjeessä presidentti Joe Bideniä julistamaan maahan terveyshätätilan ja kotiuttamaan maahan miljoonia rokoteannoksia Yhdysvaltojen ulkomailla sijaitsevista tuotantolaitoksista.

Maan toimia viruksen kampittamisessa on tähän asti hidastanut rokotepula ja hidas testaus. Tilannetta onkin verrattu maan hitaaseen reagointiin koronavirukseen alkuvuodesta 2020.

Apinarokon rakkuloittamat kädet.
Apinarokko aiheuttaa ihovaurioita.Reuters

Apinarokkoon sairastuneet kokevat häpeää

New Yorkin kaupunki on pyytänyt WHO:ta nimeämään apinarokkoviruksen uudelleen, jotta se ei leimaisi tautiin sairastuneita ja hoitoon hakeutuvia ihmisiä.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema yhdysvaltalainen Matt Ford kertoo saaneensa eräänä kesäkuisena perjantaina soiton ystävältään, joka seurassa hän oli viettänyt aikaa. Ystävä epäili sairastuneensa apinarokkoon.

– Puhelun jälkeen tarkastelin ihoani ja havaitsin vaurioita, joita minulla ei ollut aiemmin ollut. Minulle oli heti selvää, että se on apinarokko, Ford kertoo.

Ford kertoo kokeneensa liudan erilaisia oireita tartunnan seurauksena.

– Ensimmäisellä viikolla minulla ilmeni flunssan kaltaisia oireita, kuten kuumetta, vilunväristyksiä ja hikoilin valtavasti. Myös kurkkuni oli kipeä ja minulla oli yskä.

Flunssan kaltaiset oireet kestivät hänellä noin viikon, jonka jälkeen ihomuutoksia alkoi ilmestyä yhä enemmän.

– Havaitsin niitä ainakin 25 eri puolilla kehoani.

Ford vetoaa, ettei apinarokkoon sairastuneita leimattaisi taudin vuoksi.

– Haluan sanoa kaikille, jotka altistuvat taudille tai saavat tartunnan, että he eivät ole tehneet mitään väärää. Niin vain sattui käymään.

Myös Ford kaipaa rokotteita apuun kulkutaudin taltuttamiseksi.

– Mielestäni rokotteet ovat nyt tärkein asia, jolla voimme ehkäistä tämän taudin leviämistä. Toivon, että saamme ne ihmisten käsivarsiin alueilla, joissa tauti leviää, sen sijaan, että niitä hillotaan tanskalaisessa varastossa.

Lue lisää:

WHO julisti apinarokon maailmanlaajuiseksi terveysuhaksi

Suomeen tulee pian noin tuhat annosta apinarokkorokotetta – vain harva voi saada

Apinarokkoon liittyviä valheellisia väitteitä leviää verkossa – osa liittyy tiiviisti koronapandemiaan

Source Link yle.fi