Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e8968ce315b7902b6f185b52e706343f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Apteekkari IL:lle: Kipulääkkeisiin liittyy yleinen harhaluulo | Verkkouutiset – Uutisalue

Apteekkari IL:lle: Kipulääkkeisiin liittyy yleinen harhaluulo | Verkkouutiset

Reseptivapaisiin kipulääkkeisiin liittyy useita harhaluuloja, kertoo apteekkari Mika Wallin Iltalehden haastattelussa.

Wallinin mukaan asiakkailla on usein vääriä käsityksiä lääkkeiden käytöstä. Esimerkiksi flunssaa ei voi lyhentää tulehduskipulääkkeillä, vaikka oireiden lievittämisessä ne saattavat toimia.

Hänen mukaansa tulehduskipulääkkeitä saatetaan muutoinkin käyttää vääriin tarkoituksiin.

– Joskus kuvitellaan niiden auttavan bakteeritulehduksiin, ja niillä yritetään hoitaa vaikka silmä- tai korvatulehdusta. Tulehduskipulääkkeet eivät nimestään huolimatta auta bakteeri-infektioihin, Wallin sanoo.

Asiakkailla voi Wallinin mukaan olla myös harhakäsityksiä lääkkeiden annostuksesta ja yhteisvaikutuksista.

Tyypillinen virhe on hänen mukaansa esimerkiksi se, että kipulääke otetaan samaan aikaan tablettimuodossa ja nestemäisenä veteen liuotettuna pulverina. Tällöin tulee ottaneeksi tietämättään kaksinkertaisen määrän lääkettä.

Itsehoitolääkkeillä voi myös olla yhteisvaikutuksia reseptilääkkeiden kanssa.

Wallin suosittelee kääntymään apteekkien henkilökunnan puoleen lääkeneuvontaan liittyvissä asioissa.

– Usein apteekin asiakastyössä saa havaita, että asiakkaan itse tekemä kipulääkevalinta on epäsopiva, eikä turvallinen hänen muiden lääkkeittensä kannalta, Wallin sanoo.