Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_448424cd32182c75525f535becc3f268, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Asuntovelallisille satelee varoituksia: Negatiivisten korkojen aika lähenee loppuaan – Uutisalue
Banner Before Header

Asuntovelallisille satelee varoituksia: Negatiivisten korkojen aika lähenee loppuaan

Lyhyet eurokorotkin ovat heränneet henkiin, kun inflaatio on yllättänyt vahvasti yläkanttiin ja näkymät tulevan suhteen ovat epävarmat, kirjoittaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich pankin blogissa.

Näin ollen rahapolitiikan kiristäminen voi tulla ajankohtaiseksi myös euroalueella. Lokakuussa euroalueen inflaatio kipusi jo yli neljään prosenttiin ja von Gerichin mukaan huiput ovat todennäköisesti vielä edessäpäin. Hän korostaa kirjoituksessaan inflaation ennustamisen vaikeutta nykyisissä olosuhteissa.

Nordean niin sanotussa perusennusteessa inflaatio kuitenkin laskee selvästi ensi vuonna ja alla olevat hintapaineet kasvavat selvemmin vasta vuonna 2023. Tämä mallin mukaan Nordea ennustaa EKP:n aloittavan koronnostonsa vuonna 2023, jolloin 12 kuukauden euribor-korko voisi kivuta plussalle vuoden 2023 lopussa.

– Jos globaalit pullonkaulat jatkuvat pidempään, palkkojen nousu alkaa kiihtyä euroalueen työmarkkinoilla selvemmin jo ensi vuonna ja euroalueellakin inflaatio jämähtää yli keskuspankin tavoitteen, EKP:nkin pitää toimia nopeammin, von Gerich kirjoittaa.

Jos näin käy, 12 kuukauden euribor voisi hän mukaansa ylittää prosentin jo vuonna 2023 ja jatkaa nousuaan yli kolmeen prosenttiin vuonna 2025.

Suomalaisten yleisimmin käyttämä asuntolainan viitekorko on juurikin kahdentoista kuukauden euribor, joka on tällä hetkellä -0,489 prosenttia.

Von Gerich huomauttaa että asuntovelallisen on hyvä varautua skenaarioon, jossa negatiivisten korkojen aika ei jatkukaan enää vuosikausia.

Sama varoitus on kuultu hiljattain myös Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin suusta. Vaikka hän näkeekin markkinaspekulaatioissa hätiköintiä, korkojen suunta on selvä.

– Sekä kotitalouksien että valtioiden kannattaa varautua tähän lainapäätöksissään ja taloudenhoidossaan. Keskipitkällä aikavälillä korot alkavat nousta, ja niiden aiheuttama rasitus lainanhoitokustannuksissa on asteittain kasvava ja aikanaan selvästi korkeampi kuin tänä päivänä, Rehn sanoi keskiviikkona Talouselämän haastattelussa.

Keskipitkä aikaväli tarkoittaa keskuspankin kielenkäytössä paria kolmea vuotta.

Lue lisää: Kovat talousluvut viestivät nopeasta korkokäänteestä – asuntovelallisella nyt hyvä aika toimia

Lue lisää: Kommentti: Inflaation kiihtyminen on tosiasia – pelottelu korkojen hurjalla nousulla on silti liioittelua

Lue lisää: Inflaatio kiihtyi lokakuussa 3,2 prosenttiin – syynä muun muassa sähkön kallistuminen

Source Link is.fi