Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cf717462bceecd6647ee1feabc121ece, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Australia korvaa Ranskalle 555 miljoonaa euroa sukellusvenejupakassa – pääministeri Albanese: ”Palautamme paremman suhteen” – Uutisalue

Australia korvaa Ranskalle 555 miljoonaa euroa sukellusvenejupakassa – pääministeri Albanese: ”Palautamme paremman suhteen”

Australia aikoo korvata Ranskalle 555 miljoonaa euroa perumastaan sukellusvenekaupasta. Australian tuore pääministeri Anthony Albanese kertoi lauantaina hallinnon päässeen sopuun ranskalaisen Naval Group -yhtiön kanssa.

Australia sopi viime syksynä Aukus-puolustusliittoumasta Yhdysvaltain ja Britannian kanssa. Päätöksen seurauksena maa perui useiden miljardien Yhdysvaltain dollarien sopimuksen Ranskan kanssa. Samalla Australia päätti rakentaa ydinsukellusveneitä liittouman tuella.

Ranskaa on kaupan peruuntumisen lisäksi turhauttanut sivuun jääminen Australian, Yhdysvaltojen ja Britannian solmimasta liittoumasta.

Viime aikoina myös Kiina on yrittänyt kasvattaa vaikutusvaltaansa Tyynellämerellä. Kiina allekirjoitti esimerkiksi keväällä turvallisuussopimuksen Salomonsaarten kanssa.

Sukellusvenekiista lykkäsi myös EU:n ja Australian välisiä kauppaneuvotteluita. EU on puolustanut kiistassa jäsenmaataan Ranskaa, ja tapaus näyttää vaikuttaneen myös EU:n ja Australian suhteisiin.

Uusi pääministeri lämmitellyt maiden välejä

Australian pääministeri Anthony Albanese kävelee. Taustalla epätarkkana ulkoministeri Penny Wong.
Australian pääministeri Anthony Albanese on syyttänyt edellistä hallitusta jännitteiden aiheuttamisesta Australian ja Ranskan välille. Albanese ja ulkoministeri Penny Wong Japanin Tokiossa 24. toukokuuta. Issei Kato / AOP

Ranskan ja Australian suhteet olivat jäiset ennen Australian parlamenttivaaleja toukokuussa. Uusi pääministeri Albanese on ensitöikseen lämmitellyt välejä muun muassa Ranskan kanssa.

Albanesen mukaan Australian edellisen pääministerin Scott Morrisonin hallitus on aiheuttanut toimillaan valtavia jännitteitä maiden välille, kertoo brittilehti The Guardian.

– Palautamme paremman suhteen Australian ja Ranskan välille, Albanese sanoi keskusteltuaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

Macron on julkisesti syyttänyt nyt jo väistynyttä pääministeri Morrisonia valehtelusta. Ranska myös poisti suurlähettiläänsä Australiasta hetkellisesti kiistan alkaessa.

Myös sukellusvenekaupasta aikanaan Ranskan kanssa sopinut Australian tuolloinen pääministeri Malcolm Turnbull kritisoi nyt jo väistyneen hallituksen päätöstä ja sanoi, että Morrison huiputti Ranskaa tarkoituksellisesti.

Liittouma kiristi myös Ranskan ja Yhdysvaltain välejä, ja Ranska esimerkiksi kutsui suurlähettiläänsä Yhdysvalloista kotiin hetkeksi.

Lue myös:

Suurvaltakamppailu Kiinan kanssa kiristyi jälleen – USA solmi sotilaallisen yhteistyösopimuksen Australian ja Britannian kanssa (16.9.)

Analyysi: Ranska raivostui, kun Yhdysvallat ”torpedoi” sen sopimuksen Australian kanssa – Euroopan tylyllä sivuuttamisella voi olla isot seuraukset (17.9.)

Sukellusvenekiistasta diplomaattinen soppa – Australian mukaan kyseessä oli strateginen päätös, Ranska puhuu selkäänpuukotuksesta (19.9.2021)

Miksi ydinvoimalla kulkevat sukellusveneet ovat dieselaluksia parempia? Australian kohua herättäneelle vaihtopäätökselle on useita teknisiä perusteluja (20.9.2021)

Source Link yle.fi