Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_88801914a1381288a4c32796bdc0ac83, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Brasilian presidentinvaalien äänestys päättyi – Bolsonaron suurimpana haastajana ex-presidentti – Uutisalue

Brasilian presidentinvaalien äänestys päättyi – Bolsonaron suurimpana haastajana ex-presidentti

Brasiliassa on tänään presidentinvaalien ensimmäinen äänestyskierros. Maan istuvan presidentin, oikeistopopulistisen Jair Bolsonaron, suurimpana haastajana on työväenpuoluetta edustava ex-presidentti Luiz Inacio Lula da Silva.

Vuosina 2003–2010 presidenttinä toimineen Lulan kannatus on ennakkomittauksissa ollut Bolsonaroa vahvempi. Lulan kannatus on ollut jopa lähellä 50:tä prosenttia. Jos äänisaalis kasvaa tätä korkeammaksi, tarkoittaa se, ettei lokakuun lopussa järjestettävää toista kierrosta tarvittaisi.

Bolsonaro on kuitenkin kirinyt haastajaansa kyselyissä. Bolsonaron kotia, uskontoa ja isänmaata painottava konservatiivisuus nauttii yhä suurta kannatusta tiettyjen kansanosien parissa, ja moni arvostaa presidentin ärhäkkää suhdetta vasemmistolaisuuteen ja korruptioon.

Äänestyspaikat sulkeutuivat Brasiliassa klo 23 Suomen aikaa.

Yllä olevalla videolla voi seurata suoraa lähetystä Brasilian presidentinvaaleista.

Presidentin lisäksi vaaleissa valitaan tänään muun muassa osavaltioiden kuvernöörit ja edustajainhuoneen jäsenet.

Bolsonaron hallitusta kritisoitu laajalti

Nelivuotisella kaudellaan Bolsonaro on käynyt ristiretkeä ”vasemmistolaista ideologiaa” vastaan muun muassa lakkauttamalla maan kulttuuriministeriön sekä leikkaamalla ympäristönsuojelusta, tieteestä ja taiteesta.

Bolsonaron oikeistopopulistinen politiikka sopi huonosti yhteen maahan iskeneen koronaviruspandemian hoidon kanssa. Bolsonaro herätti huomiota viruksen vaarallisuuden jatkuvalla vähättelyllä, ja keskushallinnon koettu tiedevastaisuus sai osakseen runsaasti kritiikkiä.

Bolsonaron hallintoa on pidetty erityisenä murheenkryyninä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä, sillä Bolsonaron kaudella Amazonin sademetsän hupeneminen on kiihtynyt.

Myös Lulalla on kritisoijansa. Viime vuonna politiikkaan palannut Lula tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankilaan korruptiosta vuonna 2018, mutta hän pääsi vapaalle etuajassa istuttuaan puolitoista vuotta.

Ex-presidentti Lula da Silva tuomittiin vankeuteen korruptiosta vuonna 2018. Korkein oikeus mitätöi tuomion, mikä mahdollisti Lulan ehdokkuuden.

Lulan paluu politiikkaan tuli mahdolliseksi, kun maan korkeimman oikeuden tuomari mitätöi hänen paikallisessa Curitiban tuomioistuimessa langetetun lahjustuomionsa ja palautti sen liittovaltion tuomioistuimen käsittelyyn.

Brasilia on mantereensa suurin maa sekä pinta-alaltaan että väestöltään. Amazonin sademetsästä tunnettu valtio on pinta-alaltaan maailman viidenneksi suurin Venäjän, Kanadan, Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen.

Source Link is.fi