Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1e9f3b266dd277200e4ae7746e96a1c8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Brittimarkkinoilta sulanut yli 500 miljardia euroa Liz Trussin aloitettua pääministerinä – Uutisalue

Brittimarkkinoilta sulanut yli 500 miljardia euroa Liz Trussin aloitettua pääministerinä

Brittiläisten osakkeiden ja joukkovelkakirjojen markkina-arvosta on sulanut ainakin 500 miljardia dollaria eli noin 519 miljardia euroa sen jälkeen, kun Britannian uusi pääministeri Liz Truss aloitti tehtävässään ja julkisti suuren veronalennusohjelmansa.

Kun Truss otti pääministerin salkun haltuunsa kolme viikkoa sitten, Britannia oli jo pitkään tuskaillut nopeana laukkaavan inflaation, kohoavien korkojen ja uhkaavan taantuman kurimuksessa.

Taloudelle vauhtia antaakseen Trussin konservatiivihallitus julkisti ensi töikseen elvytysohjelman, johon kuuluu sääntelyn purkamisen ohella valtaisa veronalennuspaketti.

Markkinoilla kauhistuttiin talousohjelmaa, jonka pelätään kiihdyttävän inflaatiota entisestään ja vauhdittavan velkaantumista samaan aikaan, kun korot nousevat voimakkaasti. Sijoittajat reagoivat tähän nopeasti. Brittiläiset sijoituskohteet joutuivat laajalti myyntilistalle ja punta painui ennätyksellisen heikoksi.

– Brittihallitus viis veisaa inflaationäkymistä ja keskittyy sen sijaan kasvuun. Joukkovelkakirjojen korot vain jatkavat nousemistaan ja mitätöivät näin suuren osan veronalennusten tuomista myönteisistä talousvaikutuksista, Principal Global Investorsin päästrategi Seema Shah sanoo uutistoimisto Bloombergille.

Brittiosakkeiden kursseja kuvaa FTSE 350 -indeksi, joka yhdistää vientipainotteisen FTSE 100:n ja enemmän kotimarkkinayrityksiä sisältävän FTSE 250:n.

Syyskuun 5. päivän jälkeen FTSE 350:n markkina-arvosta on haihtunut yli 300 miljardia dollaria. Samaan aikaan Britannian valtionlainoja kuvaavasta indeksistä on sulanut yli 170 miljardia dollaria ja puntamääräisistä, korkean luottoluokituksen joukkolainojen markkina-arvosta 29 miljardia dollaria.

Sijoittajien epäluottamuksesta kertoo vielä sekin, että Britannian valtion kymmenvuotisen lainan korko on markkinoilla noussut prosenttiyksikön verran ylittäen neljän prosentin rajan ensi kertaa vuoden 2007 jälkeen.

– Sen sijaan että Britannia olisi tuttuun tapaan turvallinen sijoitusympäristö, siitä on tullut enemmän kuin villi länsi, AJ Bellin rahoitusanalyytikko Danni Hewson sanoo Bloombergille.

Source Link is.fi