Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_62a55bdf91e0b4a458c81a9bb699d30a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Brittitutkijat uskovat löytäneensä lasten selittämättömien maksatulehdusten syyn – suomalaisasiantuntija pitää tuloksia kiinnostavina – Uutisalue

Brittitutkijat uskovat löytäneensä lasten selittämättömien maksatulehdusten syyn – suomalaisasiantuntija pitää tuloksia kiinnostavina

Brittitutkijat arvioivat selvittäneensä syyn lasten maksasairauksien aaltoon, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Keväästä lähtien yli tuhannen lapsen noin 35 maasta arvioidaan kärsineen vakavasta maksatulehduksesta, jolle ei ole löytynyt selitystä. Osa lapsista on tarvinnut maksansiirron. Monet lapsista ovat olleet alle 5-vuotiaita, ja heistä suurin osa on ollut aiemmin terveitä.

Glasgow’laisen ja lontoolaisen tutkijaryhmän mukaan taustalla olisi kaksi virusta: tavallinen taudinaiheuttaja adenovirus sekä siihen yhteydessä oleva toinen virus AAV2, jotka alkoivat jälleen levitä koronasulkujen päätyttyä.

Lasten infektiolääkäri Terhi Tapiainen Oulun yliopistollisesta sairaalasta pitää havaintoa täysin mahdollisena syynä lasten vaikeisiin maksatulehduksiin.

– Nyt esitetään selityksen voivan olla se, että adenoviruksen yhteydessä on ollut adenovirukseen liittyvä toinen virus, joka olisi voinut lisätä sen taudinaiheuttamiskykyä. Se on minusta hyvin kiinnostava havainto, Terhi Tapiainen sanoo.

Jo aiemmin lasten vakavien maksatulehdusten tavallista runsaampi esiintyminen yhdistettiin adenovirukseen, sillä sairastuneista lapsista monien on todettu kantaneen adenovirusta.

Adenovirus voi normaalistikin aiheuttaa maksatulehdusta, mutta tavallisesti ei yhtä vaikeita tapauksia kuin viime aikoina on nähty.

– Merkillistä oli se, että adenovirus hyvin harvoin aiheuttaa niin vakavia maksatulehduksia, että maksan toiminta kokonaan loppuu ja lapset kuolevat ilman maksansiirtoa. Tällaisiakin tapauksia Euroopassa on ollut, Terhi Tapiainen sanoo.

Toisen viruksen leviäminen yhtä matkaa adenoviruksen kanssa voisi selittää tapausten vakavuutta.

THL:n tiedossa ei ole tapauksia Suomessa

BBC:n mukaan brittitutkijat arvioivat, että lasten immuniteetin kehittyminen olisi häiriintynyt myös koronasulkujen vuoksi siksi, etteivät virukset ole päässeet kiertämään ihmisten joukossa tavanomaiseen tapaan.

Terhi Tapiaisen mukaan on hyvin vaikeaa ottaa kantaa siihen, onko koronasulkujen seurauksilla ollut vaikutusta vakavien maksatulehdusten esiintymiseen vai onko kyse vain sattumasta, jota mahdollisesti selittäisi juuri brittitutkijoiden havaitsema kahden viruksen yhtäaikainen esiintyminen.

– Sillä voi toki olla merkitystä, että nyt virukset ovat ylipäätään lähteneet kiertämään ja silloin voi tulla näkyviin joitakin virusinfektioita, jotka ovat olleet pari vuotta pinnan alla, Terhi Tapiainen sanoo.

Lasten vakavat maksatulehdukset, joissa joudutaan turvautumaan maksansiirtoon, ovat harvinaisia. Siten tapausten pienikin lisääntyminen on poikkeuksellista.

Glasgow’n yliopiston professori Emma Thomson toteaa BBC:lle, että lasten maksatulehduksiin liittyen on yhä monia kysymyksiä selvitettävänä.

Terhi Tapiaisen mukaan Oulun yliopistollisen sairaalan alueella ei kevään ja kesän aikana ole ollut niin vakavia lasten maksatulehduksia, että ne olisivat uhanneet välittömästi lapsen henkeä.

Myöskään THL:n tietoon ei kesäkuun loppuun mennessä ollut tullut määritelmään sopivia vakavia maksatulehduksia.

Source Link yle.fi