Banner Before Header

Christian Balen äärimmäinen eläytyminen rooliin johti hurjiin seurauksiin – silmässä muhinut ällöttävä yllätys sai työryhmän kavahtamaan

Näyttelijä Christian Bale on opittu tuntemaan Batman-seikkailujen lisäksi hurjista muuntautumisista rooleihinsa – The Machinistia (2004) ja Taistelijaa (2010) varten hän laihdutti, Vice-elokuvaa (2018) varten lihotti rajusti.

Uudessa kepeässä Amsterdam-elokuvassa hän pistää jälleen itsensä likoon, kirjaimellisesti silmiään myöten. Bale esittää hirtehisessä seikkailussa ensimmäisen maailmansodan silmäpuolta veteraania Burtia, jota ystäviensä kanssa epäillään murhasta, ja se on tässä elokuvassa vasta alkua.

– Pistin silmääni joka päivä linssin, joten en nähnyt oikealla silmälläni ollenkaan, Bale kuvailee Ilta-Sanomille puhelimessa Lontoosta.

Bale kuulostaa innostuneelta päästessään kertomaan tilanteen yksityiskohdista.

– Se oli huvittavaa: linssiteknikko tuijotti minua välillä järkyttyneenä, koska olin pitänyt linssiä silmässä liian pitkään, ja – tämä kuulostaa ällöttävältä – silmäni oli alkanut kasvattaa kudosta linssin päälle, hän kuvailee.

Utelias Bale päätyi kysymään teknikolta, millainen lopputulos oli.

– Se näytti siltä kuin linssin pintaan olisi kasvanut munan valkuaista. Se piti kaapia irti ja antaa minulle vähän vapaata töistä! 48-vuotias tähti kuvailee nyt naurunsa lomassa.

Innostuksen ymmärtää siksikin, että Amsterdam-elokuva on ollut tekeillä melkein vuosikymmenen ajan.

Jouduin selittelemään muutamalle, etten ole mikään stalkkeri!

Christian Bale, Margot Robbie ja John David Washington näyttelevät Amsterdam-elokuvassa ystäviä, jotka 1930-luvulla päätyvät kansainvälisen salaliiton jäljille.

Kahden maailmansodan välisiin vuosiin, 1920- ja 1930-luvun taitteeseen, sijoittuva Amsterdam kertoo kolmesta amerikkalaisesta, kahdesta miehestä ja yhdestä naisesta, jotka solmivat sodan tiimellyksessä sekä sen jälkeen Hollannissa tiiviin ystävyyssuhteen. Balen rinnalla päärooleissa nähdään John David Washington ja Margot Robbie.

Kyse on ystävyydestä, joka kukoistaa sodan raunioittamassa Euroopassa mutta kohtaa ongelmia kotona Yhdysvalloissa. Toistensa puolien pitämisen lisäksi tarina sivuaa mustan huumorin kera rasismia, sodan aiheuttamia traumoja, niin henkisiä kuin fyysisiäkin vammoja, sekä mielenterveysongelmia – ja lopulta jopa ajan suuria vitsauksia: fasismin ja natsismin nousua.

– Elokuva on hyvin ajankohtainen, kyllä vain, Bale sanoo varovasti, vaikka haluaakin jättää varsinaisten loppupäätelmien teon katsojalle itselleen.

– Ei tarvitse olla mikään rakettitieteilijä vetääkseen siitä yhtäläisyysmerkkejä tähän päivään, hän kuitenkin toteaa.

Balen esittämä lääkärihahmo Burt pääsee tosipohjaisessa mutta kuvitteellisessa juonessa kansainvälisen salaliiton jäljille. Hahmon löyhänä pohjana oli todellinen henkilö, kasvoistaan arpeutunut taidekauppias, josta Bale ja ohjaaja David O. Russell olivat puhuneet keskenään vuodesta 2013 alkaen.

The Machinist -elokuva vaati Christian Balelta rajua painon pudottamista.

Näytellessään Vice-elokuvassa varapresidentti Dick Cheneytä Christian Bale päätyi hankkimaan painoa muun muassa piirakoita syömällä.

Kehittäessään Burtin hahmoa Bale seurasi kaduilla aivan tavallisia ihmisiä, jotta hän pääsi tarkkailemaan heidän maneereitaan.

– Jouduin selittelemään muutamalle, etten ole mikään stalkkeri!

Sotavammoja ilmentääkseen Bale antoi Burtille pakkoliikkeitä ja omintakeisia maneereita. Lopullisessa Burtissa on mukana hieman Balen omaa poikaakin, samoin tv-dekkari Columbona tunnettua, lasisilmää käyttänyttä legendaarista näyttelijää Peter Falkia.

Pitkän prosessin välissä hän ehti esittää myös tosielämän omintakeisia hahmoja, Yhdysvaltain kieroa varapresidenttiä Dick Cheneytä ja kilpa-ajaja Ken Milesia.

– Oli todella tyydyttävää päästä kehittämään Burtia vuosien ajan. Ehdin tehdä välillä elokuvat Vice ja Le Mans 66, mutta Burt oli silloinkin koko ajan mielessäni.

– Kun sitten vihdoin pääsimme kuvaamaan, olin elänyt Burtin kanssa niin pitkään, että tunsin hänet luissa ja ytimissä, Bale sanoo ja innostuu taas.

Lue lisää: Christian Bale lihotti 18 kiloa piirakoita syömällä esittääkseen vihattua varapresidenttiä – tähden paino jojoillut vuosia hengenvaarallisesti

Nyt 48-vuotias Christian Bale aloitti näyttelemisen jo 13-vuotiaana.

Näyttelijätähti ja ohjaaja David O. Russell ovat tehneet yhteistyötä kahdesti aiemminkin. Esittäessään nyrkkeilydraamassa Taistelija huumeongelmista kärsivää valmentajaa Dicky Eklundia Bale pudotti painoaan 14 kiloa.

Kolme vuotta myöhemmin ensi-iltansa sai Russellin rikoskomedia American Hustle, jota varten Bale oli lihottanut itseään 20 kiloa syömällä muun muassa donitseja ja juustohampurilaisia.

Amsterdam-elokuvassa Burtin sotakokemukset näkyvät jälleen Balen kehosta.

– Roolin fyysinen puoli oli ensimmäisestä maailmansodasta palanneiden miesten vammojen ja oireiden tutkimista, Bale sanoo.

– Käytin jalkatukea, joka pakotti jalkani vaikeaan kävelyasentoon. Se tuntui todella epämukavalta ja aina kun vain pystyin välttämään näyttelemistä sen kanssa, minä todellakin vältin!

Hurjista muuntautumisistaan huolimatta Bale kiistää olevansa mikään metodinäyttelijä, toisin kuin Robert De Niro, joka oli mukana myös American Hustlessa.

– Minulla oli tässä elokuvassa kunnia tehdä töitä Robert De Niron kanssa jo toistamiseen, joka opiskeli aikoinaan näyttelemistä Lee Strasbergin ohjauksessa. Se on metodinäyttelemistä!

– Itsehän kävin vain muutamia viikonloppukursseja Tottenham Court -kadulla Lontoossa, Bale vähättelee.

Robert De Niro näyttelee Amsterdam-elokuvassa vaikutusvaltaista Yhdysvaltain armeijan entistä kenraalia.

Lapsitähti Christian Balesta tuli jo 13-vuotiaana, kun hän näytteli Steven Spielbergin ohjaamassa Auringon valtakunta -draamassa (1987) herkkää pääroolia, japanilaisten vankileirille toisen maailmansodan aikana joutuvaa brittipoikaa.

Vaikka hän on sittemmin tullut kuuluisaksi muun muassa Amerikan psykon (2000) sarjamurhaajana ja Christopher Nolanin ohjaaman kolmen jättimenestyneen Batman-seikkailun Batman Begins (2005), Yön ritari (2008) ja Yön ritarin paluu (2012) tähtenä, hän sanoo yhä vieläkin pitävänsä enemmän sivurooleista kuin pääosista.

– En ole koskaan pitänyt itseäni kovinkaan kummoisena pääosien miehenä. Vaikka olisinkin elokuvassa niin sanottu päähenkilö, yritän aina ajatella näytteleväni sivuosaa, koska niiden tekeminen on aina ollut hauskempaa ja niissä saa revitellä enemmän.

Sitten Bale huomauttaa, että myös Russellin elokuvien persoonalliset päähenkilöt tuntuvat monesti pikemminkin sivuhahmoilta. Se saattaa pitää paikkaansa, ajatteli sitten Amsterdamin omintakeisia päähenkilöitä tai vaikkapa Bradley Cooperia ja Jennifer Lawrencea romanttisessa draamassa Unelmien pelikirja (2012).

– Kohtelemalla töitäni sivurooleina pystyn vierittämään mielestäni kaiken päärooliin kuuluvan vastuun – ja tylsyyden, Bale täräyttää.

– En ole koskaan oikein ymmärtänyt, miksi ketään kiinnostaisi pääroolien tekeminen, eikä niiden tekeminen tunnu ainakaan minulle luontevalta.

Amsterdam, ensi-ilta elokuvateattereissa pe 7.10.

Source Link is.fi