Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_80da7142a5e20da2c5dc0f9f4c90cbc6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
CNN: Ian-myrsky tappanut 15 henkeä Floridassa – hurrikaani vyöryy nyt kohti Etelä-Carolinaa – Uutisalue

CNN: Ian-myrsky tappanut 15 henkeä Floridassa – hurrikaani vyöryy nyt kohti Etelä-Carolinaa

Yhdysvalloissa Floridaa moukaroinut Ian-myrsky on voimistunut jälleen hurrikaaniksi, selviää maan kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) tiedotteesta.

Miljoonat kotitaloudet elävät rajun sääilmiön keskellä ilman sähköä. CNN uutisoi torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa, että Floridassa ainakin 15 ihmisen on raportoitu kuolleen myrskyn vuoksi.

Charlotten piirikunnassa kuolleita kerrotaan olleen vähintään kahdeksan tai yhdeksän piirikunnan komissaarin mukaan. Noin viiden ihmisen uskotaan puolestaan kuolleen Leen piirikunnassa.

CNN:n selvityksen mukaan yksi saattohoidossa ollut henkilö kuoli Osceolan piirikunnassa, hätäkeskuksen johtaja Bill Litton kertoi CNN:lle. 72-vuotias mies kuoli puolestaan Deltonan kaupungissa mentyään yöllä ulos tyhjentämään uima-allasta.

Pohjoista kohti suuntaava Ian on palannut hurrikaaniasteikon ykköstasolle sen tuulten puhaltaessa yli 38 metriä sekunnissa.

NHC:n mukaan myrskyn on määrä saapua Etelä-Carolinaan perjantaina. Hurrikaanin kerrotaan tuovan mukanaan hengenvaarallisia tulvia, voimakkaita tuulia ja myrskyvuoksen.

Presidentti Joe Biden arvioi torstaina, että hurrikaani Ian saattaa osoittautua Floridan historian kaikkein tappavimmaksi myrskyksi. Myrsky on yksi kovimmista Yhdysvaltoihin iskeneistä.

Biden julisti hurrikaanin suuronnettomuudeksi ja lupasi Floridalle kaiken tarvittavan avun liittovaltiolta.

Biden vieraili torstaina hätätilavirasto Feman päämajassa Washingtonissa. Lehdistötilaisuudessa presidentin rinnalla puhui viraston hallintapäällikkö Deanne Criswell.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis sanoi, että rannikolla sijaitseva Fort Myers ja sen naapurikaupunki Cape Coral ovat kärsineet pahasti tulvista ja myrskystä. DeSantisin mukaan vaurioiden korjaaminen tulee kestämään vuosia.

– Vesimäärä, joka on nyt nousussa, ja joka nousee edelleen, on periaatteessa tulva, jollainen nähdään kerran 500 vuodessa, DeSantis maalaili tiedotustilaisuudessa.

CNN:n mukaan For Myersin palokunta on etsinyt ja pelastanut myrskyn keskellä noin 200 henkeä. Fort Myersin pormestari Kevin Andersonin mukaan perjantaina kaupunki avaa useita ruuan ja veden jakelukeskuksia.

Sosiaalisessa mediassa julkaistiin kuvia veden valtaamista kaduista, ja televisiossa on näytetty muun muassa merenrantataloihin virtaavaa tulvavettä, tulvaveden alle jääneitä teitä ja virtauksen mukaan lähteneitä autoja.

Myrsky uhkasi myös Orlandon kaupunkia ja sen lähellä sijaitsevia Disneyn huvipuistoja, jotka suljettiin myrskyn takia.

Floridassa yli 2,6 miljoonaa sähköyhtiöiden asiakasta on seurantasivuston mukaan virtaa vailla. Ian on jättänyt jälkeensä tuhoja myös Karibialla sijaitsevassa Kuubassa, jossa se aiheutti maanlaajuisen sähkökatkon.

Tiistaina paikallista aikaa Kuuban länsiosiin osunut, tuolloiselta voimakkuudeltaan kolmosluokan hurrikaaniksi luokiteltu Ian aiheutti kahden ihmisen kuoleman ja mittavia materiaalisia vahinkoja.

Hurrikaani on aiheuttanut laajoja tuhoja erityisesti Fort Myersissä, jossa asuu reilut 92 000 asukasta.

Ian hätyytteli kovimmillaan viitoskategoriaa, joka on Saffir-Simpsonin hurrikaani­asteikon korkein taso. Se edellyttää tuulen nopeuden olevan yli 69 metriä sekunnissa, kun NHC:n mukaan Ianin tuulet puhalsivat sen rantautuessa Floridaan 67 metriä sekunnissa.

Välissä myräkkä ehti kuitenkin laantua trooppiseksi myrskyksi, mutta nyt pohjoista kohti suuntaava Ian on palannut hurrikaaniasteikon ykköstasolle sen tuulten puhaltaessa yli 38 metriä sekunnissa.

Ianin uhriluvut todennäköisesti vielä elävät, mutta myrsky on vielä kaukana esimerkiksi vuonna 1928 Floridaan iskeneestä Okeechobeen hurrikaanista.

Yhdysvaltain kansallisen ilmatieteen laitoksen NWS:n Okeechobeelle ilmoittama virallinen kuolonuhrien määrä Floridassa oli pitkään ollut 1 800:n yläpuolella. Tällä vuosituhannella viranomaisten lukemaa on kuitenkin korjattu noin 2 500 kuolleeseen ja oheen on liitetty huomautus siitä, ettei kuolleiden tarkkaa määrä tulla ikinä tietämään.

Arkistokuvassa tuhoja Floridan vuoden 1928 Okeechobee-hurrikaanin jälkeen.

Floridan lisäksi hurrikaanin kerrotaan hurrikaanikeskus NHC:n mukaan surmanneen satoja ihmisiä Puerto Ricossa ja lähes 20 Bahamasaarilla. NWS:n mukaan Okeechobee on kuolonuhrien määrän osalta toisiksi pahin Yhdysvaltoja kohdannut luonnonkatastrofi.

Ilmastonmuutoksen lämmittäessä meren pintaa trooppisten myrskyjen uskotaan voimistuvan nykyisestä.

Source Link is.fi