Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_7e84666d63e5a65de77d5891bd490495, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Daniela Westerlund selätti terveysmurheet ja saavutti unelmansa MM-kisoista – nyt hän jahtaa MM-kultaa uudella pelipaikalla – Uutisalue

Daniela Westerlund selätti terveysmurheet ja saavutti unelmansa MM-kisoista – nyt hän jahtaa MM-kultaa uudella pelipaikalla

Daniela Westerlund on lauantaina yhden askeleen lähempänä unelmaansa. Suomen naisten salibandymaajoukkue kohtaa lauantai-illan MM-välierässä Tshekin, ja voitto tietäisi paikkaa sunnuntain MM-finaalissa.

Westerlund on saavuttanut urallaan niin tyttöjen MM-hopeaa kuin SM-hopeaakin. Kultainen mitali, niin kotimaan kaukaloista kuin MM-karkeloistakin, vielä uupuu.

Yksi unelma on kuitenkin jo täyttynyt, sillä Westerlund on haaveillut aikuisten MM-kisoissa pelaamisesta pienestä pitäen. Unelmansa eteen hän on tehnyt töitä määrätietoisesti vuosia, ja sen vuoksi hän muutti pois kotoa Porvooseen vain 15-vuotiaana. Debyytti naisten salibandyliigassa tapahtuikin PSS:n paidassa kaudella 2013–14.

Oli kuitenkin aikoja, jolloin unelmaan uskominen oli todella koetuksella.

Daniela Westerlund on tehnyt hurjasti töitä huipulle päästäkseen. Kuva: Ghadi Boustani

Westerlund on ollut yksi Suomen salibandynaisten Uppsalan MM-turnauksen onnistujista. Hän pelasi MM-avauksessa Saksaa vastaan Kaupin superkaksosten ja Sara Piispan muodostamassa Suomen ykköskentässä My Kippilän pakkiparina, ja palasi tehokenttään MM-puolivälierässä Puolaa vastaan.

Westerlundille jos kelle toivoo onnistumisia, sillä hänen tiensä huipulle ei ole ollut pelkästään nousujohteinen. Matkalle on mahtunut takaiskuja, jotka ovat koetelleet niin fyysisesti kuin henkisesti.

Keväällä 2017 Westerlundin ura oli nousukiidossa. SB-Pro juhli SM-hopeaa ja 19-vuotias Westerlund palkittiin vuoden tyttöpelaajana. Nuoresta iästä huolimatta hän oli paitsi näyttänyt osaamisensa Naisten Salibandyliigassa, onnistunut myös nousemaan naisten maajoukkueeseen.

Kesällä iskivät kuitenkin terveysongelmat. Mykoplasma ja sairastelu pilasivat lopulta kaikkiaan kaksi kautta.

– Jossain vaiheessa huomasin, että treenit eivät maistu ja väsyttää. Iski mykoplasma ja kaksi muuta tautia samaan aikaan. Sairastelin melkein koko kesän ja sykkeet olivat koko ajan korkealla. Jaksamisen taso oli todella heikko, Westerlund muistelee.

Vaikka mykoplasma parani, huitelivat sykkeet yhä toisinaan korkealla. Se vaikutti luonnollisesti harjoitteluun ja pelaamiseen.

– Välillä oli parempaa, välillä heikompaa. En ollut siinä samanlaisessa pelillisessä kunnossa, mitä olisin toivonut.

Daniela Westerlund on pelannut MM-kisoissa myös Suomen tehokentässä. Kuva: IFF/perwiklund.se

Välistä jäivät myös Sveitsissä joulukuussa 2019 pelatut MM-kisat, jonne Westerlundia ei vielä valittu. Hän myöntää, että aika oli raskasta.

– Kyllä siinä joutui taistelemaan oman pääkopan kanssa. Ei se ollut helppoa. Salibandy oli iso osa elämää, ja sitä ei pystynyt silloin tekemään. Totta kai se vaikutti mielentilaan. Kun kroppa ei ollut kunnossa, se vaikutti muuhunkin elämään. Perheen tuki oli etenkin silloin todella tärkeää.

Westerlundin urheiluperheestä löytyi kokemusta vastaavista tilanteista. Isä Erkka on tunnettu jääkiekkovalmentaja ja veli Tomas valmentaa Mestis-seura KeuPaa. MM-kisakutsu nosti tunteet pintaan koko perheessä.

– He tietävät, miten tärkeää minulle on ollut päästä kuntoon ja pelaamaan ja olivat todella onnellisia puolestani.

Vaikeat kokemukset ovat kuitenkin kasvattaneet. Nykyään 23-vuotias Westerlund osaa kuunnella tarkemmin kehoaan.

– Silloin tuli vähän ylilyönti treenaamisen suhteen, ei palautunut kunnolla. Isoin oppi on, että pystyy kuuntelemaan, mitä oma kroppa tarvitsee ja että on kärsivällisyyttä, jos asiat eivät aina mene kuin pitäisi.

Keskeltä laidalle – ja sieltä pakiksi

Westerlundin otteet ovat vakuuttaneet myös kotikatsomoihin – siitä huolimatta, että hän pelaa oikeastaan vieraalla pelipaikalla. Juniorivuosina Westerlund pelasi vielä puolustajan paikkaa, mutta sittemmin hänet on totuttu näkemään sentterinä.

Kevään maajoukkueleiriltä jäi pois kuitenkin useampi puolustaja, ja Westerlundia päätettiin kokeilla pelipaikalle. Kokeilu sujui ilmeisen hyvin, sillä päävalmentaja Lasse Kurronen nimesi Westerlundin MM-kisakoneeseen puolustajaksi.

– Ensimmäiset pelit menivät totutellessa, mutta ei se hyppu niin iso sentteristä pakiksi ole. Siinä joutuu samantyyppisiin tilanteisiin ja olen saanut siitä myös itseluottamusta. Pakkina on paljon pallolla, ja kun vastustaja prässää, joutuu itse enemmän paineen alla toimimaan. Toisaalta nautin siitä, mutta toisaalta siinä riitti totuttelemista, Westerlund pyörittelee.

Hän kokee, että kehitystä riittää yhä fyysisemmässä pelissä.

– Että pystyy antamaan vastustajalle kulmissakin vähän enemmän runtua ja pelaamaan lähempää ja vähän kovempaa.

Nykyisin Westerlund, 23, on seurajoukkueensa EräViikinkien kapteeni. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Keskushyökkääjän ja puolustajan tontin lisäksi Westerlund on viilettänyt viime vuosina myös laitahyökkääjänä. Viime kaudella Nackassa Ruotsin naisten pääsarjassa pelipaikka löytyi laidalta.

– Siinä joutui opettelemaan, miten toimitaan, mutta se antoi kokonaisuudessa todella paljon pelaamiseeni. Pelityyli tuli ehkä suoraviivaisemmaksi, siellä olin viimeistelijän roolissa. Siellä sai pelata kovempaa, piti olla valmiimpi ja oli vähemmän aikaa pallon kanssa. Sain itseluottamusta sieltä, Westerlund kertoo.

Hän iski maailman parhaassa sarjassa pelaamassaan 26 ottelussa 17 maalia ja yhteensä 26 pistettä. Kokemus oli kaikella tapaa opettavainen.

– Pidän sitä urani tärkeimpänä kautena tähän asti. Pystyin todistamaan itsellenikin, mihin omat rahkeet riittävät. Eri kielellä asioiden hoitaminen vaati aluksi vähän kärsivällisyyttä, mutta sitä kasvoi ihmisenä aika paljon.

Täksi kaudeksi Westerlund päätti palata kuitenkin kotiin ja takaisin EräViikinkien tuttuun nuttuun. Tradenomiopinnot etenivät Ruotsissa etänä, eikä Westerlund ole sulkenut ovia paluulle.

– Mennään kausi ja vuosi kerrallaan ja katsotaan, mitä mahdollisuuksia tulee vastaan. Voi olla, että joskus vielä lähden ja pelaan täysipainotteisesti siellä, jos mahdollisuus tulee.

Suomi ja Daniela Westerlund ovat päässeet tuulettamaan maaleja MM-kisoissa. Myös Westerlund iski ensimmäisen osumansa MM-tasolla. Kuva: IFF / Kansainvälinen Salibandyliitto

Nyt Westerlundin keskittyminen on kuitenkin Uppsalan MM-kisoissa. Suomi havittelee 20 vuoden tauon jälkeen paluuta kultakantaan, ja joukkue on viettänyt myös kesällä paljon aikaa yhdessä.

– Meillä on todella yhtenäinen ryhmä. Olemme olleet paljon kesällä yhdessä, ja se mielestäni näkyy tekemisessä. Ilmapiiri on rento ja leirille on hyvä fiilis mennä.

Suomen kovin vastus on mitä todennäköisimmin edessä sunnuntaina MM-finaalissa. Tshekin otteet MM-puolivälierässä eivät vakuuttaneet, joten Suomi marssinee vuoden tauon jälkeen takaisin MM-finaaliin, missä se kohtaa kisojen suursuosikki Ruotsin. Alkulohkossa tuloksena oli tyly 3–9-tappio, ja Suomea lukuunottamatta Ruotsi on takonut taululle jokaisessa ottelussa kaksinumeroiset lukemat. EFT-kotiturnauksessa lokakuussa Ruotsi vei voiton 2–10, mutta syyskuussa Suomi oli vahvempi rangaistuslaukauskilpailun jälkeen.

– Se (voitto rangaistuslaukauskilpailun jälkeen) kertoo siitä, että meillä on mahdollisuudet mihin vain. Minulla on luotto, että pystymme MM-kisoissa kovassa paikassa pelaamaan paremmin.

Lauantai-iltana Westerlund voi olla siis yhden askeleen lähempänä yhtä suurta unelmaa. Salibandyn ja elämän varalle suurin haave on kuitenkin maltillisempi.

– Haaveilen, että pysyn terveenä ja pystyn pelaamaan mahdollisimman pitkään.

Lue myös:

Source Link yle.fi