Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fcc5cc21ab1235b1609b29d60dad620b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
DN: Ruotsin hallitus haluaa varmistaa Nato-jäsenyyden antamalla ”voiton” Erdoğanille – etenee terrorismilain uudistuksessa, jonka asiantuntijat lyttäävät – Uutisalue

DN: Ruotsin hallitus haluaa varmistaa Nato-jäsenyyden antamalla ”voiton” Erdoğanille – etenee terrorismilain uudistuksessa, jonka asiantuntijat lyttäävät

Ruotsin hallitus aikoo päättää terroristijärjestöön kuulumisen kriminalisoinnista samana päivänä, jolloin Suomen, Ruotsin ja Turkin kolmenväliset neuvottelut jatkuvat Brysselissä.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kättelee presidentti Recep Tayyip Erdoğania vierailullaan Turkissa marraskuussa,

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasivat Turkissa marraskuussa. Kuva: Necati Savas / EPA

Ruotsin hallitus haluaa antaa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanille ”voiton”, jotta maan Nato-jäsenyyden ratifiointi edistyisi, sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Siksi se uudistaa kiireellisesti terrorismilainsäädäntöä ja haluaa lisätä siihen uuden rikoksen: osallistumisen terroristijärjestöön.

Lakiasiantuntijat kuitenkin lyttäävät lakiesityksen. Ruotsin lakineuvosto ja asianajajaliitto (siirryt toiseen palveluun) kyseenalaistavat, täyttääkö se rangaistuslainsäädännön vaatiman selvyyden. Lakineuvosto on sitä mieltä, että esitystä ei pitäisi käyttää lainsäädännön perusteena.

Ruotsin hallitus aikoo kritiikistä huolimatta päättää terroristijärjestöön kuulumisen kriminalisoinnista ensi viikon torstaina – samana päivänä, jolloin Suomen, Ruotsin ja Turkin välisten kolmikantaneuvottelujen on määrä jatkua Brysselissä.

– On selvää, että lakia tarvitaan. Ruotsissa on aivan liian pitkään ollut löyhä lainsäädäntö, mitä tulee mahdollisuuteen osallistua terroristitoimintaan, pääministeri Ulf Kristersson kommentoi (siirryt toiseen palveluun) eilen keskiviikkona.

Dagens Nyheterin mukaan hallitus on nopeuttanut lakiesityksensä käsittelyä. Sen on määrä astua voimaan kesäkuun 1. päivä, ennen Vilnan Nato-huippukokousta.

Turkin presidentti on koko Nato-prosessin aikana valittanut siitä, että Ruotsi on ”terroristien vapaakaupunki” ja vaatinut terrostijärjestöön kuulumisen kriminalisointia, jotta se voisi hyväksyä Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Turkin-tutkimuksen emeritaprofessori Jenny White Tukhoman yliopistosta sanoo Dagens Nyherille, että Turkille on vaikea ”antaa voittoa”, koska maiden käsitykset voitosta ovat erilaiset.

– Ruotsissa se tarkoittaa konkreettisia asioita, kuten terrorismilainsäädänötä. Mutta Erdoğanille voitto on se, että hän saa kansainväliset johtajat kumartamaan itselleen, White sanoo.

Hän arvioi, että Turkki voi aina keksiä lisää vaatimuksia Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymiselle.

– Erdoğanille tärkeintä on vaalitulos. Niin kauan kuin jokin asia auttaa häntä voittamaan vaalit hän jatkaa sen tekemistä.

Source Link yle.fi