Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4dee06943982307b4854f173415452e8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Donetskissa kuolemaan tuomitun brittisotilaan perhe pitää oikeudenkäyntiä ”näytöksenä” – ”Rakastamme ja kaipaamme häntä niin paljon” – Uutisalue

Donetskissa kuolemaan tuomitun brittisotilaan perhe pitää oikeudenkäyntiä ”näytöksenä” – ”Rakastamme ja kaipaamme häntä niin paljon”

VenäJä-mielisten separatistien Itä-Ukrainan Donetskiin perustama kenttäoikeus tuomitsi Ukrainan joukoissa taistelleet marokkolaisen ja kaksi brittiläistä sotavankia kuolemaan aiemmin tällä viikolla.

Lue lisää: Kaksi Ukrainassa taistellutta brittiä ja marokkolainen tuomittiin kuolemaan Venäjän hallinnoimassa Donetskissa

Toinen brittivangeista on 48-vuotias Shaun Pinner, joka taisteli Ukrainan armeijassa useamman vuoden. Ukrainassa hän on asunut nelisen vuotta. Hänet vangittiin huhtikuussa, kun hän oli puolustamassa Mariupolin kaupunkia.

Pinnerin perhe on ollut miehen saamasta tuomiosta syvästi pöyristynyt ja surullinen. Perhe kuvasi oikeudenkäyntiä laittomaksi, kertoo uutistoimisto BBC.

Britannian ulkoministeriön julkaisemassa lausunnossa Pinnerin perhe väitti Donetskissa käytyä menettelyä näytösoikeudenkäynniksi. Perheen mukaan Pinnerille tulisi myöntää kaikki sotavangin oikeudet Geneven yleissopimuksen mukaisesti, mukaan lukien riippumaton oikeudellinen edustus.

Perhe sanoi toivovansa vilpittömästi, että kaikki osapuolet tekevät kiireellisesti yhteistyötä Pinnerin vapauttamiseksi.

– Perheemme, mukaan lukien hänen poikansa ja ukrainalainen vaimonsa, rakastamme ja kaipaamme häntä niin paljon. Tunnemme sympatiaa kaikkia niitä perheitä kohtaan, joita tämä kamala tilanne koskettaa, perhe sanoi lausunnossaan.

Kolmelle sotavangille luettiin tuomiot muun muassa terrorismista ja kuulumisesta rikollisjärjestöön. Lisäksi heitä on syytetty palkkasotilaiksi, vaikka sekä Pinnerin että toisen brittisotilaan, 28-vuotiaan Aiden Aslinin, väitetään toimineen Ukrainan merijalkaväessä jo useamman vuoden ajan.

Brittimiesten lisäksi tuomion sai marokkolaissotilas Brahim Saaudun. Kiovan polyteknisessä instituutissa avaruusteknologiaa opiskeleva mies on asunut Ukrainassa opintojensa vuoksi. Brittisotilaiden tapaan myöskään hän ei ole palkkasotilas, kuten venäläislähteet ovat väittäneet.

Miesten kohtalo on herättänyt järkytystä Britannian hallinnon keskuudessa. Pääministeri Boris Johnson on vaatinut hallituksensa ministereitä tekemään kaiken voitavansa varmistaakseen miesten vapauttamisen.

Ulkoministeri Liz Truss puolestaan puhui ukrainalaiselle kollegalleen Dmytro Kuleballe sotavankien tilanteesta perjantaina. Trussin mukaan kaksikko keskusteli pyrkimyksistä turvata vankien vapauttaminen. Ulkoministerin mukaan miesten saamat tuomiot rikkovat törkeästi Geneven yleissopimusta.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi aiemmin, ettei vastaavia tekoja voi selittää millään tavalla.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi Venäjän valtionomisteiselle medialle Ria Novostille, että oikeudenkäynnit pidettiin ”Donetskin kansantasavallan lainsäädännön perusteella, sillä rikokset tehtiin Donetskin kansantasavallan alueella”.

Venäjän lisäksi mikään muu valtio ei ole tunnustanut separatistien hallinnoimien Donetskin ja Luhanskin kapinallisalueiden itsenäisyyttä.

Source Link is.fi