Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bde71d74da3a1be9b1387f50dfce950a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jos kumppani ei halua seksiä, hänelle kannattaa esittää yksi yllättävä kysymys, sanoo seksuaaliterapeutti – Uutisalue

Jos kumppani ei halua seksiä, hänelle kannattaa esittää yksi yllättävä kysymys, sanoo seksuaaliterapeutti

Vältteletkö nykyään seksiä, sillä se tuntuu epämiellyttävältä ajatukselta? Tai ajatteletko usein sen jälkeen ”huh, nytpä ei tarvitse taas vähään aikaan”?

Haluttomuus on kenties yleisempi ongelma kuin luullaan, sillä monen on vaikea puhua siitä edes oman kumppanin kanssa. Termiin liittyy myös virheellisiä käsityksiä, häpeää, syyllisyyttä ja uskomuksia.

Haluttomuus ei tarkoita sitä, että ihminen olisi täysin haluton mihinkään, vaikka seksi ei tietyssä elämäntilanteessa kiinnostaisikaan

– Haluttomuus ei tarkoita sitä, että ihminen olisi täysin haluton mihinkään, vaikka seksi ei tietyssä elämäntilanteessa kiinnostaisikaan, seksuaaliterapeutti Anni Varheenmaa huomauttaa.

– Haluttomuudella tarkoitetaan myös sitä, että kumppanin kanssa on erilaiset seksihalut ja niitä on vaikea sovittaa yhteen. Sillä voidaan viitata myös muutokseen ja normaaliin vaihteluun haluissa, hän jatkaa.

Ensimmäinen ja tärkein kysymys, jonka voi seksistä kieltäytyvältä kumppaniltaan kysyä, onkin: mitä sinulle kuuluu?

Haluttomuus huolestuttaa usein sekä sitä kokevia että heidän kumppaneitaan ja aiheuttaa kitkaa parisuhteissa – ja se näkyy seksuaaliterapeuttien vastaanotoilla.

Varheenmaa kertoo, että muutos seksuaalisessa halukkuudessa ja siitä aiheutuvat parisuhdeongelmat saavat monet hakemaan apua seksuaaliterapiasta.

Myös julkisuudesta tuttu seksuaaliterapeutti Marja Kihlström kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että hänen kokemuksensa perusteella haluttomuus ja halujen kohtaamattomuus ovat yleisimmät syyt hakeutua seksuaaliterapeutin puheille.

Lue lisää: Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström kertoo, mikä on suomalaisten yleisin ongelma makuuhuoneessa – korona-aika toi mukanaan uuden ilmiön

Verheenmaa huomauttaa myös, ettei haluttomuus ole aina ongelma: on normaalia, että seksihalut vaihtelevat ja muuttuvat elämäntilanteiden mukana. Jos haluton ei itse kärsi haluttomuudestaan, ei ole syytä menettää yöuniaan.

Millaiset ajatukset minulla on päällimmäisenä mielessä seksin jälkeen: oliko se mukavaa vai tuntuiko se pakkopullalta? Mitä voisimme ensi kerralla tehdä toisin, jos seksi ei tuntunut hyvältä?

Se, onko haluttomuus normaalia vai ei, riippuu Varheenmaan mukaan täysin tilanteesta: siitä, millainen rooli seksillä on ollut aiemmin elämässä ja aiheutuuko haluttomuudesta haittaa.

Mitä ylipäätään pidän seksikkäänä? Voinko myös minä olla seksikäs tällaisena kuin olen?

Yleinen hyvinvointi heijastuu myös seksihaluihin. Haluttomuus voi osalle ihmisistä olla täysin luonnollinen reaktio, jos on esimerkiksi stressaantunut, väsynyt, kiireinen, masentunut tai ahdistunut.

– Ensimmäinen ja tärkein kysymys, jonka voi seksistä kieltäytyvältä kumppaniltaan kysyä, onkin: mitä sinulle kuuluu?

– Seuraavaksi kannattaa kysyä suoraan, millaisesta läheisyydestä kumppani pitäisi. Voi olla, että seksi on esimerkiksi ollut liian yhdyntäkeskeistä.

Jos seksi ei maita, kysy itseltäsi nämä kysymykset

Halujen eriparisuus on monen parisuhteen kompastuskivi ja aiheuttaa hämmennystä molemmissa osapuolissa. Tilanteessa on turha etsiä syyllisiä, sillä muuten seksi voi muuttua vain ahdistavaksi möröksi.

Mikäli kokee haluttomuutta, kannattaa Varheenmaan mukaan kysyä seuraavat kysymykset itseltään.

  1. Tuntuuko, että voin halutessani kieltäytyä seksistä? Toteutuvatko seksuaalioikeuteni kumppanin kanssa?

  2. Koskettaako kumppanini vain silloin, kun toiveena on seksiin päätyminen?

  3. Kaipaanko todella seksiä ja haluaisinko haluta sitä?

  4. Onko seksi sellaista, millaista haluaisin sen olevan? Tuntuuko se oikeasti hyvältä? Kaipaisinko jotakin erilaista?

  5. Odotanko seksin olevan aina tajunnanräjäyttävää? Onko tavallinen arkiseksi riittävän hyvää?

  6. Vaikuttaako ympäristö haluihini? Haluaisinko harrastaa seksiä jossakin toisessa paikassa tai tilanteessa?

  7. Millaiset ajatukset minulla on päällimmäisenä mielessä seksin jälkeen: oliko se mukavaa vai tuntuiko se pakkopullalta? Mitä voisimme ensi kerralla tehdä toisin, jos seksi ei tuntunut hyvältä?

  8. Koenko velvollisuutta harrastaa seksiä, jos viime kerrasta on kulunut tietty aika – tai tietyissä tilanteissa, kuten lomamatkoilla?

  9. Mitä ajattelen kehostani: onko se mielestäni riittävän hyvä seksiin?

  10. Mitä ylipäätään pidän seksikkäänä: onko se tietynlainen keho tai ulkonäkö? Voinko myös minä olla seksikäs tällaisena kuin olen?

  11. Ajattelenko, että se, mitä pidän seksikkäänä, on jotenkin väärää? Saanko innostua niistä asioista, mistä oikeasti haluaisin?

  12. Mitä seksi ylipäätään merkitsee minulle? Onko se ainut keino ilmaista tunteita tai päästä lähelle kumppania?

  13. Olenko keskustellut seksistä ja haluttomuudesta kumppanin kanssa?

Source Link is.fi