Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bc278574cb92e62df5d294b22c6e502f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Ei tarvitse kahvitaukoja” – puolustusvoimat esitteli miehittämättömän maa-ajoneuvon ja dronen yhteistoimintaa tiedustelussa – Uutisalue

”Ei tarvitse kahvitaukoja” – puolustusvoimat esitteli miehittämättömän maa-ajoneuvon ja dronen yhteistoimintaa tiedustelussa

Puolustusvoimat on esitellyt miehittämättömän maa-ajoneuvon ja dronen yhteistoimintaa riskialttiissa tiedustelussa, jolla pyritään nopeampaan ja kattavampaan tilannekuvaan kohteiden tunnistamiseksi ja paikantamiseksi.

Kajaanissa järjestettyyn esittelytilaisuuteen osallistui teollisuusyrityksiä Suomesta, Virosta ja Saksasta. Suomesta teollista osaamistaan esittelivät FY-Composites, Senop, Environics ja Centria.

Suomalaisen teollisuuden osallistuminen kansainväliseen projektiin vahvistaa puolustusvoimien mukaan kansallista osaamista ja hyödyttää puolustusvoimien tutkimus- ja kehitystoimintaa.

Tavoitteena on kehittää osaamista ja teknologioita, jotka soveltuvat useisiin tulevaisuuden miehittämättömiin järjestelmiin valmistajasta riippumatta.

Jyri Kosola: Ei tarvitse pitää kahvitaukoja

Puolustusvoimien tutkimusjohtaja, insinöörieversti Jyri Kosola arvioi, että järjestelmä on kauko-ohjattuna täysin käyttövalmis ja järjestelmän autonomiset piirteet eli kyky toimia ilman ihmisen väiitöntä läsnäoloa kehittyy vähitellen.

– Siinä on monenlaisia hyötyjä. Yksi hyöty on, että voidaan lähteä nopeasti operaatioon. Ei tarvitse kutsua joukkoja kauheasti palvelukseen.

– Operaatiota voidaan ylläpitää pitkään. Ei tarvitse käydä välillä kahvilla ja pitää lepovuoroa. Vaarallisissa tehtävissä ei haluta riskeerata ihmisiä, Kosola listaa uuden tekniikan etuja.

Bittiumin järjestelmäasiantuntija kertoo Puolustusvoimien edustajalle harjoituksen kulusta.
Miehittämättömien järjestelmien etuna on, että ne ovat väsymättömiä, toisin kuin muut tiedustelijat. Järjestelmät kehittyvät nopeasti, uutta tekniikkaa kokeiltiin Kainuun prikaatin alueella 30.3.2022. Timo Valtteri Sihvonen / Yle

Kansainvälinen yhteistyö on Kosolan mukaan tärkeää.

– Kaikkea ei kannata tehdä itse. Kannattaa yhdistää resurssit. Pitää myöskin varmistua siitä, että järjestelmät ovat yhteensopivia, yhteentoimivia. Voidaan ottaa apua vastaan, voidaan antaa apua ja voidaan osallistua yhteisoperaatioihin. Se onnistuu vain, jos tehdään yhdessä, Kosola linjaa yhteistyön hyötyjä.

Kosolan mielestä riskit ovat hallittavissa.

– Aina kaikessa tekniikassa on riskejä niin kuin kaikessa inhimillisessä toiminnassakin. Se on enemmän arkipäivää pikkuhiljaa ja yleistyy siviiliautoissa, siviilipuolella. En minä näe siinä hirveästi riskejä, Kosola arvioi.

Seitsemän EU-maata Viron johtamassa projektissa

Suomen puolustusvoimat osallistuu EU-tutkimusprojektiin Integrated Modular Ground Systems (iMUGS), jossa kehitetään miehittämättömien järjestelmien autonomisia ominaisuuksia sekä ihmisen ja koneen yhteistoimintaa.

Johtovaltio Viron lisäksi projektiin osallistuvat Suomi, Ranska, Saksa, Belgia, Espanja ja Latvia.

Pääosin EU-rahoituksella toteutettavaan projektiissa ovat puolustusvoimien lisäksi mukana Bittium ja Insta.

Suksia autonomisen THeMIS vaunun kyydissä.
Suomen puolustusvoimat osallistuu EU-tutkimusprojektiin, jossa kehitetään miehittämättömien järjestelmien autonomisia ominaisuuksia sekä ihmisen ja koneen yhteistoimintaa.Timo Valtteri Sihvonen / Yle

Puolustusvoimat kokeilee ja arvioi projektissa miehittämättömien lavettien yhteistoimintaa osana ihminen-kone -joukkoa arktisissa olosuhteissa.

IMUGS-projektissa miehittämättömät lavetit ovat aseistamattomia.

Kehitystyön tulokset näkyvät tulevaisuudessa taistelukentillä

Puolustusvoimien mukaan miehitettyjen ja miehittämättömien järjestelmien yhteistoiminnalla voidaan vähentää uhkaa omille joukoille, parantaa tilannekuvaa, estää väsymyksestä ja stressistä johtuvia virhearviointeja sekä parantaa sotilaallista suorituskykyä tilanteissa, joissa ihmisen reagointinopeus ei ole riittävä.

Aseteknologian kehitys, sodankuvan muutos ja puolustusratkaisujen pitkät kehitysajat edellyttävät, että puolustusvoimat kehittää osaamista ja uusia teknologioita jo varhaisessa vaiheessa, sillä kehitystyön tulokset näkyvät taistelukentällä vasta vuosien tai vuosikymmenten päästä.

Osallistuminen iMUGS-projektiin on osa pitkäjänteistä työtä, jolla puolustusvoimat kehittää miehittämättömien järjestelmien osaamista.

Tätä työtä on tehty myös kumppanimaiden kanssa, esimerkiksi 2021 MUM-T -demonstraatiossa Rovajärvellä, jossa kehitettiin miehittämättömän ja miehitetyn ilmailun yhteistoimintaa.

Voit keskustella tästä artikkelista 31.3.2022 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Taisteludroonien vallankumous

Suomi testaa USA:n jättidroonia – miehittämättömiä aluksia haluavat nyt sekä asevoimat että terroristit

Source Link yle.fi