Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_626db22725e0204de44e9f40cf62b8ab, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Eläkkeellä oleva insinööri Tarmo esittää tietämätöntä, kun remonttien kaupittelijat tulevat ovelle – ”Myyjät yrittävät viedä minua, mutta vien heitä” – Uutisalue

Eläkkeellä oleva insinööri Tarmo esittää tietämätöntä, kun remonttien kaupittelijat tulevat ovelle – ”Myyjät yrittävät viedä minua, mutta vien heitä”

Vihtiläinen Tarmo Alakoskela, 69, nauttii, kun ovelta-ovelle kiertävä myyjä soittaa ovikelloa.

– Pyydän hänet välittömästi sisälle keskustelemaan.

Myyjien kanssa keskustelu on Alakoskelasta mukavaa ajanvietettä ja huvia. Hän jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle ja kertoo olevansa kotona päivät pitkät vaimon käydessä vielä töissä.

– Keitän kahvit ja olen ehkä hiukan yksinkertainen. Esitän, etten oikein ymmärrä asiasta mitään, mutta olen kiinnostunut. Tästähän myyjä innostuu, näyttää koneelta myyntivideon ja kaikki laskelmat siitä, kuinka hyvä sopimus olisi nyt tulossa, jos teen kaupat saman tien, Alakoskela kuvaa.

Myyjä toisensa jälkeen on kuitenkin joutunut pettymään. Alakoskela on insinööri ja työskennellyt rakennusurakoitsijana. Hän tietää rakentamisesta ja talon pidosta aika paljon, osaa monta hommaa ja tarvittaessa ostaa palveluita omista kanavistaan luotettaviksi tietämiltään henkilöiltä.

– Mitään ei ole myyty, vaikka yritetty on monta kertaa.

Lue lisää: Ylihintaisia ja jopa turhia remontteja kaupataan väkisin – ”Ennätys on, kun kaksi kattokauppiasta istui kahdeksan tuntia”

Ovella on käynyt ainakin rännikauppiaita, talon maalareita ja keittiökauppiaita. Viime vuosina Alakoskelalle on yritetty kaupata myös aurinkolämpökeräimiä ja ilmastointia.

Läheskään aina kahveja ei ehditä juoda.

– Myyjät yrittävät viedä minua, mutta vien heitä. Yleensä he huomaavat yhtäkkiä, että tuohon vedättää ja kääntyvät kantapäillään.

Esimerkiksi ilmastointilaitemyyjä aloitti kysymällä, onko talossa ilmastointia? Kuultuaan, että on, hän tiedusteli sen ikää. Alakoskela oli vastannut, että ”vintillä on 20 vuotta vanha helvetin iso kone, eikä siinä ole mitään ongelmaa”.

Myyjä ei luovuttanut, vaan tiedusteli, onko laitetta puhdistettu?

– Kerron, että se putsataan perhosista ja kärpäsistä varsinkin syksyisin. Talvella niitä ei filttereihin menekään, eivätkä lepakot lennä ilmastointiaukoista läpi.

Osa myyjistä ajaa vain pihaan, mutta enemmistö soittaa ennalta ja pyrkii varaamaan ajan. Usein heidän edustamillaan yrityksillä on juuri nyt ”kampanja menossa” alueella.

Yksi soittaja ilmoitti, että yrityksestä tullaan puhdistamaan savupiiput.

– Voi, voi, miten putsaat savupiippuni, kun meillä ei ole savupiippua, Alakoskela kertoo vastanneensa ja toivottaneensa myyjän silti tervetulleeksi.

Myyjän soittaessa Alakoskela saattaa myös innostua, että nyt soitat oikealle ihmisille. Hän on muun muassa kertonut, että hänellä on sata hehtaaria perunapeltoa ja ilmoittanut lähettävänsä 10 kiloa perunoita ilmaiseksi. Seuraavana kuukautena hän lupaa lähettää uudet 10 kiloa, mutta ilmoittaa, että ne muuten sitten maksavat.

Tällaisten keskustelujen jälkeen puhelimesta on kuulunut pelkkää piipitystä.

Alakoskela epäilee, että hänet on kirjattu johonkin rekisteriin. Esimerkiksi aurinkopaneelimyyjiä Oulun suunnalta ei ole käynyt aikoihin.

– Haluan jutella niiden kanssa tunti tolkulla, mutta ne kyllästyvät minun juttuihini, hän naureskelee.

Joskus myyjä on kirjoittanut sopimuksen allekirjoitusta vaille valmiiksi.

– Sitten minulle tuleekin äkkiä mieleen, että pitää soittaa pojalle voinko tehdä sopimuksen. Yleensä myyjä hermostuu ja pakkaa tavaransa ja häipyy.

Lue lisää: Yle ja AL: Iäkkäitä saatu ostamaan ylihintaisia lämmityslaitteita

Lue lisää: Kuluttajavirasto varoittaa remonttiapua tarjoavasta yhtiöstä – jo maksetut palvelut jääneet saamatta

Source Link is.fi