Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_482ebcaad5ac909653714cbcb7204b83, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Ennakkotapauksia löytyy” – Timo Heinosen mukaan takavarikoitua omaisuutta on käytettävä Ukrainan hyväksi | Verkkouutiset – Uutisalue

”Ennakkotapauksia löytyy” – Timo Heinosen mukaan takavarikoitua omaisuutta on käytettävä Ukrainan hyväksi | Verkkouutiset

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) vaatii blogissaan, että takavarikoitua venäläisten omaisuutta on voitava myydä ja käyttää ukrainalaisten tukemiseen.

Joiltakin kymmeniltä venäläisoligarkeilta ja yhteisöiltä oli syyskuuhun mennessä takavarikoitu omaisuutta yksin Suomessa jo 189 miljoonan euron edestä, Heinonen kirjoittaa viitaten STT:n aiempiin tietoihin.

Viimeksi syyskuussa on takavarikoitu EU:n pakotelistaaman venäläis­liikemiehen Boris Aljoshinin lomakiinteistöt Kirkkonummella, joiden arvo on yli 2,5 miljoonaa euroa.

Aljoshinin yhtiöt linkittyvät Venäjän sotatarviketeollisuuteen muun muassa MiG- ja Suhoi-hävittäjiin ja miehittämättömiin Orion-sotilas­lennokkeihin.

– STT kertoi, että Ulosottolaitoksen päätöksen mukaan takavarikoituja kiinteistöjä ei saa pantata tai hävittää ilman ulosotto­miehen lupaa.

Tähän tarvitaan Heinosen mukaan muutos.

– Nämä ja jo aiemmin ja myös vielä myöhemmin takavarikoitavat venäläisomaisuudet tulee saada myytyä ja näin saatavat varat tulee ohjata Ukrainan auttamiseen ensin puolustussodassa Venäjää vastaan ja myöhemmin maan jälleenrakentamiseksi, Heinonen kommentoi.

Kaiken kaikkiaan EU:ssa ja G7-maissa on takavarikoituna noin 300 miljardin euron edestä venäläisvaroja. Myös EU:ssa on etsitty keinoja EU-alueella takavarikoitujen noin 200 miljardin euron varojen hyödyntämiseksi Ukrainan tukemiseksi.

– Ratkaisua varojen käyttämiseksi ei kuitenkaan ole löytynyt eikä EU näytä uskaltavan toimia asiassa, vaikka ennakkotapauksiakin löytyy, Heinonen kirjoittaa.

– Esimerkiksi vuonna 1990, kun Irak hyökkäsi Kuwaitiin, niin sen varoja jäädytettiin noin 50 miljardia euroa. Ne käytettiin korvaukseksi kuwaitilaisten hyväksi.

Toinen esimerkki on Afganistanista.

– Syyskuun 11. päivän terrori-iskun jälkeen Afganistanin varoja jäädytettiin noin seitsemän miljardin euron edestä ja ne myös päätettiin käyttää New Yorkin World Trade Centerin kaksoistornien ja neljän kaapatun ja tuhoutuneen matkustajakoneen omaisten hyväksi, ja osaksi Afganistanin humanitääriseen apuun.

Heinosen mukaan tapaukset osoittavat, että aiemminkin on haluttu, uskallettu ja pystytty tekemään ratkaisuja.

– Nyt vain juhlapuheista tekoihin.