Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_91da09d7f9723f4a56a8045ee5f6dfc1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Palloliitto yllättyi Interin häirintäkohusta: ”Tuli meille puun takaa” – selvitettävänä on muitakin epäiltyjä tapauksia – Uutisalue

Palloliitto yllättyi Interin häirintäkohusta: ”Tuli meille puun takaa” – selvitettävänä on muitakin epäiltyjä tapauksia

Seurapalvelujohtaja Timo Huttunen kertoo, että Palloliitolla on tiedossa uutisoitujen tapausten lisäksi myös kaksi muuta mahdollista häirintätapausta. Ne ovat viranomaisen arvioitavana.

Pullerin jalkapallokenttä maaliverkon läpi kuvattuna.

Häirintätapaukset ovat olleet suomalaisessa jalkapallossa iso puheenaihe viime päivinä. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Kotimaisesta huippujalkapallosta paljastui alkuviikosta kaksi häirintätapausta. Maanantai-iltana FC Inter kertoi vapauttaneensa päävalmentaja Jarkko Wissin tehtävistään. MTV Urheilun mukaan kokenut jalkapallovalmentaja Wiss oli ahdistellut seuran naispuolista työntekijää kauden päätöstilaisuudessa. Inter ei kuitenkaan vahvistanut tietoja Yle Urheilulle vedoten työntekijöiden yksityisyyteen.

Palloliiton seurapalvelujohtaja Timo Huttusen mukaan liitto sai kuulla Interin tapauksesta vasta maanantaina.

– Tuli meille puun takaa, Huttunen kertoo.

Tiistaina Vaasan Palloseura tiedotti antaneensa kirjallisen varoituksen urheilujohtajalleen Janne Lindbergille seksuaalissävytteisistä viesteistä ja kommenteista seuran naispuolisille työntekijöille. Tapauksesta oli annettu Palloliitolle selvitys jo tämän vuoden kesäkuussa.

Huttunen muistuttaa, että kyseisissä tapauksissa seura on asianosainen, ei liitto. Palloliitto kuitenkin myös toivoo, että seurat olisivat kyseisistä tapauksista yhteydessä liittoon.

– Palloliitto ei voi mennä asiaan liittyvän tahon, tässä tapauksessa seuran ohi. He niin sanotusti omistavat tilanteen ja tekevät omat ratkaisunsa.

– Toiveemme ja ohjeemme on, että seurat olisivat proaktiivisia viestintäasioissa. Asianmukaisen selvityksen ja asianosaisten kuulemisen lisäksi on tärkeä viestiä asioista sekä jäsenistölle että ulospäin siinä määrin, kun se on kussakin tilanteessa mahdollista lainsäädäntö ja yksityisyys huomioon ottaen, Huttunen jatkaa.

Vaasan Palloseuran urheilujohtaja Janne Lindberg

Palloliitto sai kuulla VPS:n urheilujohtajan Janne Lindbergin epäasiallisesta käytöksestä viime kesänä. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Ennaltaehkäisevää työtä seurojen kanssa

VPS:n tapaus tuli Palloliiton tietoon kesällä liiton ilmoituskanavan kautta. Kanava on ollut käytössä alkuvuodesta 2022 lähtien.

Palloliitto teki tästä asiasta vakiintuneen prosessin mukaisen selvityksen.

– Prosessin tarkoitus oli varmistaa, että seura on toiminut asianmukaisesti loppuun. Kun mitään uutta ei ilmennyt, tämä oli Palloliiton oman käsittelyn osalta loppuunkäsitelty. Sitä en osaa arvioida, miksi he tulivat nyt tässä vaiheessa ulos, Huttunen viittaa VPS:n tiistain ulostuloon.

Tapauksia tuli siis lyhyen ajan sisään kaksi. Palloliitosta todetaan, että yksikin tällainen tapaus on liikaa.

– Uskallan sanoa, että olemme tehneet merkittävän määrän työtä seurojen kanssa sen eteen, että ihmiset ymmärtävät, miten toimia, ja mikä on asiallista ja mikä ei. Laajentaisin kuitenkin näiden tapausten arvioinnin koko urheiluun ja laajemmin yhteiskuntaan.

Jarkko Wiss.

FC Inter erotti Jarkko Wissin päävalmentajan paikalta. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Muitakin tapauksia

Timo Huttusen mukaan Palloliitolla on tiedossa myös kaksi muuta mahdollista selvitettävänä olevaa häirintätapausta. Ne ovat tällä hetkellä viranomaisen arvioitavana.

– Tässä vaiheessa on kyse epäilystä ja asian selvittämisestä. Ei välttämättä edes syytteiden nostamisesta, joka on tietysti rikosoikeudellinen juttu. Niissä asioissa jäämme taustalle. Seura ilmoittaa meille, miten asia etenee.

Toinen tapauksista on yli vuoden takaa.

Toinen liittyy lokakuussa uutisoituun tapaukseen, jossa jalkapalloseura Oulu Nice Soccerin yhtä valmentajaa epäillään epäasiallisesta käyttäytymisestä. Seurajohto on ollut yhteydessä poliisiin asian selvittämiseksi ja tiedottanut asiasta Suomen Palloliittoa.

– Toinen on tämän vuoden aikana tapahtunut epäily, jossa pallo on tällä hetkellä viranomaisella, Huttunen kertoo.

Palloliitto suosittelee sekä myös edellyttää seurojen kääntymistä tällaisissa asioissa viranomaisten puoleen. Huttunen toteaa, että tapausten käsittelyt ovat seurojen ja asianosaisten näkökulmasta erittäin pitkäkestoisia.

Hän on kuitenkin tyytyväinen siihen, että vakavammissakin tapauksissa yhteistyö seurojen välillä toimii hyvin avoimesti.

”Ei lakaista maton alle”

Palloliitossa häirintätapauksia ja muita epäasiallisen käyttäytymisen muotoja pyritään ennaltaehkäisemään muun muassa seuraohjeistuksen, koulutusten ja aktiivisen viestinnän avulla. Huttusen mukaan turvallisen toimintaympäristön toimenpiteet ovat myös seurojen laatujärjestelmän kriteereissä.

Lisäksi Palloliitto tekee yhteistyötä Väestöliiton kanssa.

Mikäli häirintätapauksia ilmenee, on kanavia, joissa niistä pystyy turvallisesti ilmoittamaan. Palloliiton oman ilmoituskanavan lisäksi on myös lajin ulkopuolisia tahoja, joiden kautta voi tehdä ilmoituksen.

– Kun tällaisia tilanteita tulee, niihin pitää tarttua. Ei voi olla sellaista tilannetta, että asioita lakaistaisiin maton alle. Seurojamme on ohjeistettu ja koulutettu näitä asioita varten.

Source Link yle.fi